Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένας στους τέσσερις κατοίκους των Οινοφύτων πεθαίνει από καρκίνο

Ένας στους τέσσερις κατοίκους των Οινοφύτων πεθαίνει από καρκίνο

Αυξημένη κατά 14% είναι η θνησιμότητα από καρκίνο των κατοίκων των Οινοφύτων, σε σχέση με εκείνη των κατοίκων σε όλο τον Νομό Βοιωτίας. Επιστημονική έρευνα δείχνει πως ο καρκίνος ήταν η αιτία θανάτου για έναν στους τέσσερις κατοίκους της περιοχής τα τελευταία 10 χρόνια, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στο μολυσμένο από εξασθενές χρώμιο νερό. Το θέμα επαναφέρει στο προσκήνιο την τεράστια μόλυνση της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού.

Αυξημένη κατά 14% είναι η θνησιμότητα από καρκίνο των κατοίκων των Οινοφύτων, σε σχέση με εκείνη των κατοίκων σε όλο τον Νομό Βοιωτίας. Επιστημονική έρευνα δείχνει πως ο καρκίνος ήταν η αιτία θανάτου για έναν στους τέσσερις κατοίκους των Οινοφύτων τα τελευταία 10 χρόνια, γεγονός που ενδέχεται να οφείλεται στο μολυσμένο από εξασθενές χρώμιο νερό.

Σχετική έρευνα, με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Αθηνά Λινού, που εξέτασε τη θνησιμότητα των κατοίκων των Οινοφύτων δείχνει πως την περίοδο 1999-2009 καταγράφτηκαν 474 θάνατοι. Οι 118 από αυτούς οφείλονταν σε καρκίνο.

«Ιδιαίτερα για την αύξηση που εντοπίστηκε στον καρκίνο του ήπατος και των νεφρών, τα στοιχεία που αντλήσαμε ήταν στατιστικά σημαντικά. Η πρόκλησή τους θα μπορούσε να αποδοθεί σε συνέργεια παραγόντων ή σε έναν πολύ ισχυρό παράγοντα, όπως είναι η μακροχρόνια έκθεση στο εξασθενές χρώμιο. Παρ’ όλα αυτά, είναι δύσκολο επιστημονικά να γίνει αυτή η αντιστοιχία, χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση του θέματος» δήλωσε η κ. Λινού στα Νέα.

Η μόλυνση των υπόγειων υδάτων της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού, του εδάφους και των καλλιεργειών έγινε γνωστή το 2007. Είναι ενδεικτικό πως στα νερά του Ασωπού καταγράφτηκαν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου έως και 148 μικρογραμμάρια ανά λίτρο. Τότε είχε επισημανθεί πως «τα νερά του ποταμού από το ύψος της βιομηχανικής περιοχής Οινοφύτων μέχρι και τις εκβολές του στον Ωρωπό κρίνονται ακατάλληλα για άρδευση λόγω της ρύπανσής τους από βαρέα μέταλλα».

Σύμφωνα με τα Νέα, μόλις πριν από μερικούς μήνες άρχισε η παροχή νερού από τον Μόρνο στο διυλιστήριο. Όπως, όμως, υπογραμμίζεται σε πρόσφατο πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη, το διυλιστήριο είναι ανεπαρκές για να παράσχει νερό σε 24ωρη βάση.

Ωστόσο, για τα χωριά Ελαιώνας και Νεοχωράκι, που επίσης αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του νερού, ακόμη δεν έχουν αρχίσει οι απαραίτητες διαδικασίες για την υδροδότησή τους από την ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκτιμάται πως τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί έως το ερχόμενο καλοκαίρι. Μέχρι τότε, οι κάτοικοι των δύο χωριών όπως και της ευρύτερης περιοχής θα συνεχίζουν να καταναλώνουν εμφιαλωμένο νερό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024