Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα

Με χαμηλές προσδοκίες ξεκινά η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα

Ξεκίνησαν οι συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Στο Κανκούν του Μεξικού αντιπρόσωποι από 200 χώρες και μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν οχι τόσο στην μείωσητων εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου αλλά σε επιμέρους θέματα που διχάζουν τις πλούσιες και φτωχές χώρες, ενώ βαριά είναι ακόμα η περυσινή αποτυχία της Κοπεγχάγης .

Με μικρές προσδοκίες ξεκίνησαν σήμερα στο Κανκούν του Μεξικού οι συνομιλίες της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, όπου διαψεύσθηκαν οι προσδοκίες για την επίτευξη νέας συμφωνίας για τη μείωση της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, φαίνεται ότι οι αντιπρόσωποι των 200 χωρών που συμμετέχουν σε αυτή την διάσκεψη στρέφουν τις ελπίδες τους στην σύναψη συμφωνίας σε ένα μικρό τμήμα των θεμάτων που διχάζουν τις πλούσιες με τις φτωχές χώρες, όπως είναι οι «πράσινες τεχνολογίες» αλλά και τα κονδύλια – τα οποία θα διοχετευθούν στις φτωχότερες χώρες για να προστατέψουν το φυσικό πλούτο τους από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι στην Κοπεγχάγη οι ανεπτυγμένες χώρες έθεσαν έναν στόχο κινητοποίησης τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο έως το 2020 προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των αναπτυσσομένων χωρών. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από ένα εύρος πηγών, ιδιωτικών και δημόσιων, διμερών και πολυμερών .

Με την εκπνοή του Πρωτοκόλλου του Κιότο να είναι άμεση και την δημοσιοποίηση μελετών που αναφέρουν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη μπορεί να αυξηθεί κατά 4 βαθμούς Κελσίου το 2060 και ότι είναι αναγκαία η ετήσια επένδυση των 270 δισ.δολαρίων για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της στάθμης της θάλασσας τα νέα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής δεν είναι αισιόδοξα. Επιπλέον, η επικράτηση των Ρεπουμπλικάνων στην αμερικανική βουλή των Αντιπροσώπων αλλά και η παραδοχή της Κίνας ότι παράγει περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε σχέση με τις Η.Π.Α. αποτελούν αγκάθια στην πρόοδο μιας συμφωνίας . Ήδη στις συνομιλίες που έχουν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του ΟΗΕ σημειώνεται έντονη αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ να ζητούν από την Κίνα να μειώσει τις εκπομπές αερίων.

Ο κόσμος θα είναι πιο ζεστός και ο πρόεδρος του Μεξικού Φελίπε Καλδερόν , μια μέρα πριν από την έναρξη των συνομιλιών στο Κανκούν δήλωσε ότι : «Το δίλημμα μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και τη καταπολέμησης της φτώχειας, μεταξύ της κλιματικής αλλαγής και της οικονομικής ανάπτυξης είναι ένα πλαστό δίλημμα» Εξήγησε ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στις προετοιμασίες για ένα πιο ζεστό κόσμο, ζήτημα που απασχολεί τις φτωχές χώρες « Αυτό που θα συζητήσουμε είναι η προσαρμογή » είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν τις αντιδράσεις των διαπραγματευτών των Ε.Ε. , που επιθυμούν μια συμφωνία μείωσης των ρύπων και από τις αναπτυσσόμενες χώρες . Ο Αρτιρ Ρουνζ –Μέτζγκερ , από τα κορυφαία ευρωπαϊκά στελέχη δήλωσε ότι επιδιώκουν την υιοθέτηση λίγων αποφάσεων με την ελπίδα να προχωρήσουν μπροστά , ενώ ο Βέλγος Πετερ Βίτοεκ μίλησε για το περίγραμμα ενός συμβιβασμού.

Τέλος , ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αχίμ Στάινερ και εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP),είπε ότι η επιτυχία της Συνόδου Κορυφής θα κριθεί από την αποκατάσταση μιας δίκαιης και αμερόληπτης εμπιστοσύνης μεταξύ των χώρων.

ΑΠΕ/Reuters,in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024