Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ δημιουργήθηκε το 2004 στη Βόρεια Ελλάδα, από επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Χωρίς να αποκλείει άλλους τομείς παρέμβασης, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εστιάζει τις δράσεις της στον τομέα διατήρησης της άγριας ζωής και της φύσης και αναπτύσσει δραστηριότητες σε ορεινούς όγκους και […]

Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση ΚΑΛΛΙΣΤΩ δημιουργήθηκε το 2004 στη Βόρεια Ελλάδα, από επιστήμονες με μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Χωρίς να αποκλείει άλλους τομείς παρέμβασης, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εστιάζει τις δράσεις της στον τομέα διατήρησης της άγριας ζωής και της φύσης και αναπτύσσει δραστηριότητες σε ορεινούς όγκους και δασικές εκτάσεις της Ελλάδας, των Βαλκανίων και άλλων γειτονικών χωρών.

Δίνει έμφαση στη μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων όπως είναι η αρκούδα, ο λύκος και το τσακάλι και άλλων απειλούμενων ειδών της άγριας πανίδας. Τα είδη αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης και συγκεκριμένης προσέγγισης στα ζητήματα διαχείρισης ορεινών και δασικών οικοσυστημάτων, προστασίας της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων και αειφόρου ανάπτυξης της υπαίθρου, γενικότερα.

Στο διάστημα 2005-2008, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ υλοποίησε είκοσι περιβαλλοντικά προγράμματα, που είχαν ως αντικείμενο τη διατήρηση ειδών της άγριας ζωής ή προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα. Οκτώ από αυτά είχαν διασυνοριακό χαρακτήρα. Πολλές από τις δράσεις της οργάνωσης υποστηρίζονται από εθελοντές: Σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου υλοποιούνται κάθε χρόνο προγράμματα εθελοντικής δασοπροστασίας.

Το 2009 ξεκίνησε η εφαρμογή δύο προγραμμάτων LIFE+ Φύση & Βιοποικιλότητα, στα οποία η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μετέχει ως εταίρος. Το πρώτο (LIFE07 NAT/GR/000291), υλοποιείται στο Νομό Γρεβενών, σε συνεργασία με την Νομαρχία Γρεβενών (επικεφαλής εταίρος), το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών/ΕΘΙΑΓΕ, την Αναπτυξιακή Γρεβενών και άλλους εταίρους, με αντικείμενο την επίδειξη διαχειριστικών δράσεων για την διατήρηση του είδους της Καφέ Αρκούδας και του τύπου οικοτόπων Μαύρης Πεύκης στο Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου. Το δεύτερο (LIFE07 NAT/IT/000502), αποτελεί πολυεθνικό πρόγραμμα, μεταξύ Ιταλίας, Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, την υλοποίηση δράσεων του οποίου ανέλαβε για την Ελλάδα η ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Αφορά στη μεταφορά εμπειρίας και βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τη βελτίωση των όρων διατήρησης μεγάλων σαρκοφάγων (αρκούδα-λύκος) και συνύπαρξής τους με τον άνθρωπο. Στο τέλος του 2010 ξεκίνησε η εφαρμογή ενός νέου προγράμματος LIFE, με σκοπό τη βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας στο Ν. Καστοριάς και τη μεταφορά βέλτιστων πρακτικών (LIFE09 NAT/GR/000333). Οι δράσεις του προγράμματος αυτού επικεντρώνονται στην πρόληψη από τροχαία ατυχήματα τα οποία τα τελευταία χρόνια εξελίχτηκαν, δυστυχώς, σε μία μια νέα σημαντική, αιτία θανάτου για την αρκούδα στην Ελλάδα, αλλά και σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Στο πλαίσιο μάλιστα και των τριών προγραμμάτων LIFE, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ λειτουργεί μία Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα (Bear Emergency Team-BET) η οποία επεμβαίνει κάθε φορά που το μεγαλόσωμο θηλαστικό βρίσκεται σε κίνδυνο (περιπτώσεις τροχαίων ατυχημάτων, περιστατικά λαθροθηρίας κτλ).

Τέλος το 2010 η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ξεκίνησε την υλοποίηση προγράμματος παρακολούθησης των μεγάλων θηλαστικών στην περιοχή κατασκευής του αυτοκινητόδρομου κεντρικής Ελλάδας (Ε65) και της νέας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων (ΝΣΓΥΤ). Στόχος του προγράμματος είναι ο εντοπισμός και η πρόβλεψη θέσεων διέλευσης πανίδας ώστε να κατασκευασθούν ειδικές διαβάσεις που να βοηθούν τις μετακινήσεις των μεγάλων αλλά και μικρότερων θηλαστικών εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των πληθυσμών τους.

Στην ιστοσελίδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ www.callisto.gr μπορείτε να μάθετε τα νέα της οργάνωσης αλλά και να υποστηρίξετε τις δράσεις της.

Άλλοι τρόποι επικοινωνίας:
Mail: info@callisto.gr
Facebook: http://www.facebook.com/group.php?gid=107765412589033&ref=ts
Twitter: http://twitter.com/#!/callisto_ngo
YouTube: http://www.youtube.com/user/callisto2004
Dailymotion: http://www.dailymotion.com/CALLISTO_NGO

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Μητροπόλεως 123, Θεσσαλονίκη 54621
Τηλέφωνο: 2310252530
Φαξ: 2310272190

in.gr

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024