Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μανιάτης : Λερναία Ύδρα το κύκλωμα της νοθείας των καυσίμων

Μανιάτης : Λερναία Ύδρα το κύκλωμα της νοθείας των καυσίμων

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νοθείας στα καύσιμα ανέλυσε από το βήμα της βουλής χθές Τετάρτη,ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ.Μανιάτης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Α. Κολοκοτρώνη. Αναγνώρισε τη δυσκολία καταπολέμηση του φαινομένου, το οποίο χαρακτήρισε Λερναία Ύδρα επεσήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι […]

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της νοθείας στα καύσιμα ανέλυσε από το βήμα της βουλής χθές Τετάρτη,ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γ.Μανιάτης στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Α. Κολοκοτρώνη.

Αναγνώρισε τη δυσκολία καταπολέμηση του φαινομένου, το οποίο χαρακτήρισε Λερναία Ύδρα επεσήμανε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι απώλειες για το Δημόσιο Ταμείο μπορεί να φθάνουν και το 1 δισ. ευρώ ετησίως.

Πως γίνονται οι έλεγχοι και πως επιβάλλονται τα πρόστιμαγια τη νοθεία

Στο ΥΠΕΚΑ έχουν συσταθεί τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) τα οποίαδραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα.Τα πρόστιμα που επιβάλλονται αποστέλλονται στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για είσπραξη. Προκειμένου να γίνει αποδεκτή για συζήτηση οποιαδήποτε σχετική προσφυγή ενδιαφερομένου, απαιτείται η προκαταβολή του 20% του προστίμου, ενώ σε περιπτώσεις φορολογικών παραβάσεων, η προκαταβολή αυτή φθάνει το 50% του προστίμου.

«Με δική μας Υπουργική Απόφαση,» τόνισε ο υφυπουργός « αυστηροποιήθηκε πρόσφατα το θεσμικό πλαίσιο για την αποτελεσματικότερη προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος σε περιπτώσεις παραβάσεων, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις υποτροπών.

Προσδιορίστηκαν ανά κατηγορία τα όρια των προστίμων, που φθάνουν έως και το ενάμισι εκατομμύριο (1.500.000) ευρώ.

Προβλέπεται επίσης η σφράγιση εγκατάστασης για χρονικό διάστημα έως και έξι μήνες, ανάλογα με τη συχνότητα και τη βαρύτητα της παράβασης, καθώς και το βαθμό υπαιτιότητας του παραβάτη.

Πριν λίγες μέρες μάλιστα, σε εφαρμογή αυτής της Υπουργικής Απόφασης, προχωρήσαμε στη σφράγιση των εγκαταστάσεων πρατηρίου που επανειλημμένα είχε διαπιστωθεί η παραβατικότητα της λειτουργίας του.

Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τα ΚΕΔΑΚ το έτος 2009 ήταν της τάξεως του €1.000.000, το 2010 ήταν €1.600.000 και μέχρι τώρα, το 2011 είναι πάνω από € 600.000. »

Λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή στα καύσιμα

Η αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής στον τομέα των καυσίμων αποτελεί και για το ΣΔΟΕ στόχο πρώτης προτεραιότητας.

Ο έλεγχος φαινομένων λαθρεμπορίας και κερδοσκοπίας από καταδολίευση αντλιών συνίσταται, πέραν του συνηθισμένου τρόπου ελέγχου των παρεχομένων ποσοτήτων μέσω λιτρομέτρων, επίσης στο άνοιγμα του σώματος των αντλιών και τον ενδελεχή έλεγχο των εξαρτημάτων και καλωδιώσεων εντός του σώματος, για εντοπισμό παρεμβατικών ηλεκτρονικών μηχανισμών.

Εάν κατά τον έλεγχο εντοπισθούν παρεμβατικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί, ο παραβάτης τιμωρείται σωρευτικά με διοικητικό πρόστιμο, με ποινικές κυρώσεις, ή/και με οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας:

1. Διοικητικό πρόστιμο. Το πρόστιμο αυτό είναι μεγαλύτερο από 30.000 ευρώ ανά επηρεαζόμενη αντλία. Τα ελεγκτικά όργανα κατάσχουν τον παράνομο μηχανισμό και σφραγίζουν τις αντλίες.

2. Ποινικές κυρώσεις. Η υπόθεση αποστέλλεται στον Εισαγγελέα.

3. Οριστική αφαίρεση άδειας λειτουργίας της εν λόγω επιχείρησης.

Τέλος, ο κ.Μανιάτης έκανε ένα απολογισμό στα αποτελέσματα των ελέγχων των κλιμακίων της Υπηρεσίας Μετρολογίας του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που διενεργήθηκαν μέσα στο 2011.

Συγκεκριμένα, όπως είπε χαρακτηριστικά, « ελέγχθηκαν 677 αντλίες σε σύνολο 141 πρατηρίων υγρών καυσίμων. Βρέθηκαν 11 πρατήρια με 30 καταδολιευμένες αντλίες εκ των οποίων στα 7 αφαιρέθηκε οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Αναφορικά με τους τελωνειακούς ελέγχους του Υπουργείου Οικονομικών από 1/1/2010 έως 20/4/2011 στον τομέα των ενεργειακών προϊόντων πραγματοποιήθηκαν 8365 έλεγχοι, βρέθηκαν 1023 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 6805 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Επιπροσθέτως, υλοποιήθηκαν στην παραμεθόριο με τη Βουλγαρία δύο επιχειρησιακά σχέδια ελέγχου φορτηγών αυτοκινήτων και ΙΧ από και προς τη Βουλγαρία. Ελέγχθηκαν 64 φορτηγά και 25 ΙΧ. Οι αιφνίδιοι έλεγχοι ασφαλώς συνεχίζουν να πραγματοποιούνται σε 24 ωρη βάση. »

in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024