Παρασκευή 17 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Που πάει μια φωτοτυπία όταν πετιέται;Στον παράδεισο της μουσικής.

Που πάει μια φωτοτυπία όταν πετιέται;Στον παράδεισο της μουσικής.

Ο κ.Χρήστος Τσόνιας είναι φύλακας στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και δημιουργεί μουσικά όργανα από ύφασμα και χαρτί. Πραγματικά μουσικά όργανα που παίζουν μουσική.

Δεν είναι μουσικός, ούτε κατασκευαστής οργάνων. Απλά ένας άνθρωπος που πιάνουν τα χέρια του, όπως λέει. Όλα ξεκίνησαν όταν βρήκε ένα σπασμένο ξύλινο βιολί.Το πήρε στα χέρια του και αποφάσισε να το διορθώσει. Μόλις τα κατάφερε του γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει κάτι μοναδικό και πρωτότυπο. Ένα χάρτινο μουσικό όργανο.

Ο κ.Χρήστος Τσόνιας είναι φύλακας στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής και δημιουργεί μουσικά όργανα από ύφασμα και χαρτί. Πραγματικά μουσικά όργανα που παίζουν μουσική. Δεν είναι μουσικός, ούτε κατασκευαστής οργάνων. Απλά ένας άνθρωπος που πιάνουν τα χέρια του, όπως λέει. Όλα ξεκίνησαν όταν βρήκε ένα σπασμένο ξύλινο βιολί. Το πήρε στα χέρια του και αποφάσισε να το διορθώσει. Μόλις τα κατάφερε του γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσει κάτι μοναδικό και πρωτότυπο. Ένα χάρτινο μουσικό όργανο.

της Τζούλης Ν.Καλημέρη

«Στην αρχή» διηγείται στο in.gr «ο στόχος μου ήταν να κερδίσω μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ του Guiness. Αυτό όμως δε μπορούσε να συμβεί, καθώς όπως μου εξηγήσανε η κατασκευή ενός χάρτινου μουσικού οργάνου, βιολιού συγκεκριμένα, είναι ρεκόρ που δε μπορεί να καταρριφθεί. Η πολιτική τους είναι να καταγράφουν τα ρεκόρ που μπορεί κάποιος άλλος να τα καταρρίψει».

Το μικρόβιο όμως είχε μπει και ο κ.Τσόνιας άρχισε να ψάχνει πως θα υλοποιήσει την ιδέα του. Στο Διαδίκτυο αναζήτησε τους τρόπους και τα υλικά που θα τον βοηθούσαν να ξεπεράσει ένα σημαντικό πρόβλημα, αυτό της σταθεροποίησης των υλικών του. Μετά από πειραματισμούς και πρωτότυπη τοποθέτηση υλικών δημιούργησε το πρώτο χάρτινο βιολί, το οποίο έπαιζε μουσική. Και δε σταμάτησε μόνο εκεί, προχώρησε και στη δημιουργία κιθαρών αλλά και κάποιων πνευστών. Όλα από ανακυκλώσιμα υλικά και υφάσματα, στερεοποιημένα με δικής του έμπνευσης οικολογικές κόλλες και χρήση βερνικιών νερού. Τα μουσικά όργανα που κατασκευάζει (ειδικά τα υφασμάτινα) είναι πρωτότυπα και μοναδικά παγκοσμίως. Η συλλογή των οργάνων που έχει κατασκευάσει σπάει τη σοβαρότητα των κλασικών οργάνων με τα αυστηρά χρώματα και εξελίσσεται σε μια πανδαισία χρωμάτων και σχεδίων που αιχμαλωτίζουν και το βλέμμα.

Η βιοποριστική του εργασία είναι φύλακας σε μουσικό σχολείο. Το ρωτώ λοιπόν, αν τον βοήθησε το περιβάλλον που εργάζεται, οι δάσκαλοι της μουσικής, τα παιδιά αλλά και τα μουσικά ακούσματα.«Είναι αλήθεια ότι το περιβάλλον με εμπνέει» απαντά «αλλά και μου παρέχει τη βοήθεια να κάνω τις βελτιώσεις που χρειάζονται για να φτάσω σε ένα καλό αποτέλεσμα.» Του αρέσει η μουσική, συνεχίζω. «Ναι», μου απαντάει.«Aκούω όλα τα είδη από κλασική μέχρι έντεχνο ελληνικό, στο οποίο δείχνω μια μεγαλύτερη προτίμηση.Μικρότερος έπαιζα αρμόνιο και λίγο πνευστά, ενώ για περίοδο ήμουν και dj

Η ιδέα του είναι και οικολογική. Τα υλικά του τα ανακαλύπτει από τα απορρίμματα ανακύκλωσης, χαρτιά, φωτοτυπίες, υφάσματα από στοκατζίδικα.Για όσα είναι δυνατόν πλένονται και αλλά απολυμαίνονται. «Είμαι άνθρωπος» εξηγεί «που έχω υιοθετήσει πολλές οικολογικές πρακτικές στην καθημερινή μου ζωή. Γι΄ αυτό και συνδύασα την Τέχνη με την Οικολογία.»

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα που έβαλε και φαίνεται ότι το κέρδισε είναι να δημιουργήσει μια μπάντα από οικολογικά όργανα, με πρωταγωνιστή ένα grand piano με ουρά. Όχι ένα κλασικό πιάνο αλλά ένα πιάνο που ο σκελετός του είναι φτιαγμένος από χαρτί, ένα από τα πόδια του είναι το πόδι μιας κούκλας που φιγουράρει στις βιτρίνες των ρούχων, το καπάκι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι από τζην και έχει και ένα κομμάτι με ύφασμα τεχνοτροπίας patchwork. Και ναι κι αυτό παίζει μουσική, όπως θα διαπιστώσετε στο video που έχουμε σε αυτό το άρθρο. Επιπλέον, ένας προτζέκτορας μέσα από το πιάνο μπορεί να προβάλλει οικολογικά θέματα.

Η μπάντα που ερμηνεύει τα κομμάτια έχει το όνομα Eco Art Band, αποτελείται από 4 άτομα που παίζουν πιάνο, κιθάρα, βιολί και φλογέρα, ενώ μπορεί να ενισχυθεί με τσέλο και φωνή. Η μπάντα είναι επίσης μοναδική παγκοσμίως τόσο για την χρήση των μοναδικών αυτών μουσικών οργάνων που χρησιμοποιεί, αλλά και για το μουσικό ρεπερτόριο που μπορεί και παίζει με αυτά τα όργανα, δηλαδή αληθινή καθαρή μουσική.

Τα σχέδια του κ.Τσόνια όμως δε σταματούνε εδώ. Σε συνεργασία με άλλους ανήσυχους καλλιτέχνες και δημιουργούς οι οποίοι έχουν ετοιμάσει ένα εν μέρει διαδραστικό οικολογικό παραμύθι, που θα παρουσιαστεί πιθανά στο Eco Festival και σε συνεργασία με τα γραφεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τους συλλόγους των γονέων και κηδεμόνων,στα παιδιά αλλά και στους γονείς των δημοτικών σχολείων, είναι στα σκαριά. « Τα παιχνίδια θα είναι πρωταγωνιστές. Θα μπαίνουν σε ένα κάδο ανακύκλωσης απορριμμάτων και θα βγαίνουν οικολογικά μουσικά όργανα. Η μπάντα θα παίξει μουσική.»

in.gr

Sports in

Επίσημο: Τέλος από τον Παναθηναϊκό ο Φατίχ Τερίμ

Παρελθόν και επίσημα από τον Παναθηναϊκό αποτελεί ο Φατίχ Τερίμ με τους πράσινους να ανακοινώνουν την αποχώρηση του Τούρκου τεχνικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 17 Μαϊου 2024