Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
1.000.000 υπογραφές  απαγόρεψαν την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora στην Ευρώπη.

1.000.000 υπογραφές απαγόρεψαν την καλλιέργεια της μεταλλαγμένης πατάτας Amflora στην Ευρώπη.

Mία νίκη των ευρωπαίων καταναλωτών έναντι ενός πολυεθνικού κολοσσού είναι η υποχώρηση της BASF  όσον αφορά την ανάπτυξη και εμπορία των μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη.

Mία νίκη των ευρωπαίων καταναλωτών έναντι ενός πολυεθνικού κολοσσού είναι η υποχώρηση της BASF όσον αφορά την ανάπτυξη και εμπορία των μεταλλαγμένων τροφίμων στην Ευρώπη. «Είμαστε πεπεισμένοι » δήλωσε ο Dr Stephen Marcinowski, υψηλόβαθμο στέλεχος της BASF, «ότι η βιοτεχνολογία φυτών είναι σημαντική τεχνολογία για τον 21ο αιώνα. Ωστόσο, δεν είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των καταναλωτών, των αγροτών και των πολιτικών σε πολλές περιοχές της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό δεν είναι λογικό επιχειρηματικά να συνεχίσουμε να επενδύουμε στα προϊόντα αυτά, με στόχο να καλλιεργηθούν στην ευρωπαϊκή αγορά.»

Όλα ξεκίνησαν τον προηγούμενο Μάρτιο του 2010, όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε έγκριση στη μεταλλαγμένη πατάτα AMFLORA.H Greenpeace αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένων έως ότου δημιουργηθεί ένας νέος, ανεξάρτητος επιστημονικός φορέας, ο οποίος θα μπορεί αντικειμενικά να αξιολογήσει τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και το περιβάλλον. Μέχρι τότε όλες οι εγκρίσεις των μεταλλαγμένων πρέπει να παγώσουν, υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση.

Παράλληλα κάνει χρήση της δυνατότητας που προβλέπει η Συνθήκη της Λισσαβόνας και συγκεκριμένα το άρθρο 11, σύμφωνα με το οποίο κατοχυρώνεται το δικαίωμα ευρωπαίων πολιτών να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αλλάξει το ευρωπαϊκό δίκαιο, εφόσον έχουν συμπληρωθεί 1.000.000 αιτήματα.

Ο στόχος της συλλογής των 1.000.000 υπογραφών επιτυγχάνεται με την ενεργή συμμετοχή πάνω του 1 εκατ.cyberακτιβιστών, που υποστήριξαν το αίτημα της Greenpeace για πάγωμα των νέων εγκρίσεων μεταλλαγμένων, με έμφαση στην μεταλλαγμένη πατάτα Amflora της BASF.

Στις αρχές του Δεκέμβρη του 2010 η Greenpeace στις Βρυξέλλες παρέδωσε στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας, κ. Τζων Ντάλι, τις 1.000.000 υπογραφές που συγκέντρωσε από πολίτες των 27 κρατών-μελών οι οποίοι του ζητάνε να παγώσει όλες τις εγκρίσεις μεταλλαγμένων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οι πολίτες χρησιμοποιούν το δικαίωμα που τους δίνει το Άρθρο 11 της Συνθήκης της Λισσαβόνας να επηρεάσουν απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Ευρωπαίοι όμωςδεν είναιμόνοι τους σε αυτό τον αγώνα,σημειώνει η Greenpeace. «Η υποχώρησητης BASFστην Ευρώπη συνεχίζει «έρχεται μετά από μια σειρά απόήττεςγια τον ευρύτερο κλάδο της βιοτεχνολογίας και σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία,οι Φιλιππίνες,η Ταϊλάνδηκαι αλλού.Το 2011, η Ινδίααπέρριψε τηνέγκριση της μεταλλαγμένηςμελιτζάνας,του μόνουμεταλλαγμένου τροφίμου, για το οποίο ζητήθηκε έγκριση,ενώτο Σεπτέμβριο του 2011η Κίναανέστειλε την εμπορευματοποίηση του μεταλλαγμένου ρυζιού.Οι Φιλιππίνεςκαι η Ταϊλάνδη έχουν επίσης απορρίψειτο μεταλλαγμένο ρύζι.»

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024