Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Sanbag & WWF: Περιορίστε τη διάθεση δικαιωμάτων ρύπων

Sanbag & WWF: Περιορίστε τη διάθεση δικαιωμάτων ρύπων

Σοβαρές στρεβλώσεις στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών σε Ελλάδα και Ευρώπη εντοπίζει έκθεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων Sandbag και WWF Ελλάς. Εν όψει της αυριανής ( 19/2) κρίσιμης ψηφοφορίας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, WWF Ελλάς και Sandbag καλούν την ΕΕ να περιορίσει τη διάθεση δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σοβαρές στρεβλώσεις στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών σε Ελλάδα και Ευρώπη εντοπίζει έκθεση των περιβαλλοντικών οργανώσεων Sandbag και WWF Ελλάς. Εν όψει της αυριανής ( 19/2) κρίσιμης ψηφοφορίας από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, WWF Ελλάς και Sandbag καλούν την ΕΕ να περιορίσει τη διάθεση δικαιωμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά.

«Ως πρώτο βήμα,» οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προτείνουν « τη προσωρινή απόσυρση (backloading) 1,4 δισεκατομμυρίων δικαιωμάτων από την τρίτη περίοδο εφαρμογής του μηχανισμού (2013-2020), η οποία πρέπει να συνοδευτεί από την οριστική διαγραφή συνολικά 2,2 δισεκατομμυρίων δικαιωμάτων, στο πλαίσιο ενός γενικότερου πακέτου μεταρρυθμίσεων.»

Στην ελληνική αγορά , σύμφωνα με την έκθεση, παρατηρείται ότι «ο στρεβλός σχεδιασμός, που ήρθε στην επιφάνεια ακόμη πιο εμφατικά εξαιτίας της ύφεσης, απειλεί να καταστήσει τον μηχανισμό περιβαλλοντικά κενό περιεχομένου και πεδίο ανέξοδης κερδοφορίας για επιχειρήσεις με μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα.» Ορισμένοι κλάδοι βιομηχανίας-κυρίως η τσιμεντοβιομηχανία, η κεραμοποιία και η χαλυβουργία , όπως σημειώνεται, από τα αδιάθετα δικαιώματα που έλαβαν δωρεάν έχουν αποκομίσει πολύ σημαντικά οφέλη. Αφορά μάλιστα ένα μικρό αριθμό βιομηχανιών καθώς το 87% του συνολικού πλεονάσματος έχει συγκεντρωθεί στις ακόλουθες 10 επιχειρήσεις: Lafarge – Όμιλος ΑΓΕΤ Ηρακλής, Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, ΓΜΜΑΕ ΛΑΡΚΟ, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε., Χάλυψ Δομικά Υλικά Α.Ε. – Όμιλος Italcementi, CaO Hellas ABEE, ΣΙΔΕΝΟΡ Α.Ε., Όμιλος ΚΟΘΑΛΗ, Χαλυβουργία Ελλάδος.

«Μετά από σχεδόν μια δεκαετία λειτουργίας,» σημειώνει ο Μιχάλης Προδρόμου, υπεύθυνος του WWF Ελλάς για θέματα ενεργειακής πολιτικής «είναι πλέον προφανές πως το ΣΕΔΕ χρειάζεται επειγόντως δομικές αλλαγές. Η αναμόρφωση της αγοράς μπορεί να αυξήσει τα έσοδα από δημοπρασίες για το ελληνικό κράτος κατά 2,9 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσό, το οποίο εφόσον κατευθυνθεί σε δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και καθαρών τεχνολογιών θα συμβάλει στο πρασίνισμα της βιομηχανίας και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Παράλληλα δε, θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές απέναντι στο διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας».

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και για τη ΔΕΗ, καθώς από τη φετινή χρονιά θα δημοπρατείται το σύνολο των αδιάθετων δικαιωμάτων από την ηλεκτροπαραγωγή και θα σταματήσει η δωρεάν διάθεσης τους στις εταιρείες ενέργειας. Η ΔΕΗ όμως, όπως τονίζεται, επεκτείνει τη διάρκεια ζωής σε παλιάς τεχνολογίας μονάδες, ενώ «προχωρά στην κατασκευή μιας νέας, η οποία θα εκπέμπει κάθε χρόνο πάνω από 4,6 εκατομμύρια τόνους CO2.» Το κόστος θα επιβαρύνει με αυξήσεις, συμπληρώνεται, που θα επιβαρύνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.«Όπως μάλιστα » εξηγούν από την WWF «έχει ήδη αποδειχθεί και από προηγούμενη παρέμβαση του WWF, σε συνεργασία με την Greenpeace, η διόρθωση των στρεβλώσεων της αγοράς ρύπων μπορεί να αποφέρει και σημαντικά έσοδα για το κράτος.»

Τα αποτελέσματα της έκθεσης εφαρμογής του ΣΕΔΕ στην Ελλάδα συμφωνούν με τα συμπεράσματα αντίστοιχων εκθέσεων που ολοκλήρωσε η Sandbag, συνολικά για την ΕΕ και για συγκεκριμένα κράτη μέλη, όπως το Βέλγιο, η Γερμανία και η Τσεχία.

«Το ΣΕΔΕ,» δηλώνει ο Ντέιμιεν Μόρρις (Damien Morris) σύμβουλος πολιτικής της Sandbag «το κύριο όπλο της ευρωπαϊκής κλιματικής πολιτικής, σοβαρά αποδυναμωμένο από την κρίση, βρίσκεται σε μια διαρκώς πτωτική πορεία. Οι προσεχείς ψηφοφορίες στην ΕΕ προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα προκειμένου να συμβάλει στην τόνωση της λειτουργίας του μηχανισμού. Πρέπει να είναι σαφές πως οι ευνοημένες βιομηχανίες που επί χρόνια συσσωρεύουν δωρεάν δικαιώματα ρύπανσης, εξασφαλίζοντας θωράκιση και για την επόμενη περίοδο εφαρμογής του ΣΕΔΕ, δεν μπορούν να αποτελούν εμπόδιο στην άμεση λήψη των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων».

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024