Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Greenpeace: Πώς θα βρεις αληθινά φρούτα και λαχανικά χωρίς επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Greenpeace: Πώς θα βρεις αληθινά φρούτα και λαχανικά χωρίς επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Μπορεί ο καταναλωτής  να στείλει ένα μήνυμα για να ακουστεί η διατροφική ανάγκη του για φρούτα και λαχανικά χωρίς επικίνδυνα φυτοφάρμακα; Πρόσφατα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace είχε αποκαλύψει ότι στην Ελλάδα γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων.Πέρα από τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και των παραγωγών υπάρχει και το περιθώριο δράσης των καταναλωτών που με την αγοραστική δύναμη τους μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της ζήτησης τέτοιων προϊόντων και να ενισχύσουν τη ζήτηση των ποιοτικών φρούτων και λαχανικών.

Μπορεί ο καταναλωτής να στείλει ένα μήνυμα για να ακουστεί η διατροφική ανάγκη του για φρούτα και λαχανικά χωρίς επικίνδυνα φυτοφάρμακα; Πρόσφατα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace είχε αποκαλύψει ότι στην Ελλάδα γίνεται ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων.Πέρα από τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και των παραγωγών υπάρχει και το περιθώριο δράσης των καταναλωτών που με την αγοραστική δύναμη τους μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση της ζήτησης τέτοιων προϊόντων και να ενισχύσουν τη ζήτηση των ποιοτικών φρούτων και λαχανικών.

Στο πλαίσιο αυτό η Greenpeace δημοσιοποίησε τις ακόλουθες συμβουλές :

Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους

Όταν βρίσκουμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, αυτό μπορεί να σημαίνει 3 πράγματα:

  1. τα φυτά έχουν αναγκαστεί να παράξουν εκτός εποχής και ενάντια στη φύση τους, σε θερμοκήπια
  2. η συγκομιδή τους έχει γίνει πολύ καιρό πριν και έχουν συντηρηθεί σε ψυγεία για μήνες μέχρι να τα αγοράσουμε
  3. ποικιλίες που δεν διατηρούνται σε ψυγεία, έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο αφού έχουν καλλιεργηθεί κάτω από άγνωστες συνθήκες, ίσως μάλιστα με φυτοφάρμακα τα οποία απαγορεύονται στην ΕΕ και στη χώρα μας.

Προτιμάμε τοπικά είδη

Διαλέγοντας τοπικά είδη μπορούμε να αποφύγουμε τα τοξικά φυτοφάρμακα που επιτρέπονται σε κάποιες άλλες χώρες, παρόλο που απαγορεύονται στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.

Η ομορφιά δεν είναι κριτήριο

Η φύση δεν παράγει ολόιδια φρούτα, όλο το χρόνο. Αντιθέτως, μερικά από τα πιο νόστιμα, αληθινά λαχανικά και φρούτα της Ελλάδας μπορεί να φανούν παράξενα στα μάτια των περισσότερων, πχ ντομάτα Μπατάλα.

Με πλούσια χρώματα, αρώματα και γεύσεις, ανόμοια μεταξύ τους, νόστιμα και θρεπτικά, εξελίχθηκαν για αιώνες και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας, επιβιώνοντας χωρίς να χρειάζονται τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Βάλτε ποικιλία στη διατροφή σας, όχι υβρίδια

Η ‘όμορφη’ και ομοιόμορφη εμφάνιση όλο το χρόνο, μπορεί να σημαίνει πως το προϊόν είναι υβρίδιο. Οι σπόροι των υβριδίων κατασκευάζονται από τις πολυεθνικές εταιρείες σποροπαραγωγής και προωθούνται στους αγρότες ως ικανά για μεγαλύτερη παραγωγή, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ασχέτως καιρικών συνθηκών.

Τα υβρίδια πάνε χέρι-χέρι με τα φυτοφάρμακα που κατασκευάζουν οι ίδιες εταιρείες και είναι προπομπός των μεταλλαγμένων.

Δεν χάνουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να απαιτούμε αληθινές ποικιλίες είτε ψωνίζουμε από παραγωγούς, είτε από μεσάζοντες.

Προτιμάμε να αγοράζουμε προϊόντα από παραγωγούς

Μπορεί να μην γνωρίζουμε πια το πώς παράγεται η τροφή μας, μπορούμε όμως να κάνουμε σωστότερες επιλογές, γνωρίζοντας καλύτερα τους παραγωγούς. Ψωνίζοντας τα φρούτα και τα λαχανικά μας απευθείας από τους πάγκους των παραγωγών στις λαϊκές αγορές, έχουμε τη δυνατότητα να ρωτήσουμε τους σωστούς ανθρώπους για τον τρόπο που καλλιεργήθηκαν.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε

Στους πάγκους των παραγωγών της λαϊκής βρίσκουμε συνήθως φρέσκα, εποχικά προϊόντα. Είναι ένας σχετικά καλός δείκτης για να μάθουμε τι είναι στην εποχή του. Αν όμως δούμε είδη εκτός εποχής στους πάγκους τους, τότε μάλλον πρόκειται για προϊόντα θερμοκηπίου ή προϊόντα τα οποία βιάστηκαν για να μεγαλώσουν γρήγορα και που καλό είναι να τα αποφύγουμε, μέχρι να έρθει πραγματικά η ώρα τους.

Ζητήστε από παραγωγούς και εμπόρους να σας προμηθεύσουν με ντόπιες, αληθινές ποικιλίες. Μερικά παραδείγματα υπέροχων, ελληνικών ποικιλιών που εξαφανίζονται είναι ντομάτα Βραυρώνας γνωστή και ως Μπατάλα, η άσπρη μελιτζάνα Σαντορίνης, η τσακώνικη μελιτζάνα, το Αργίτικο ή το Θρακιώτικο πεπόνι.

Αναζητούμε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης διότι τουλάχιστον σε αυτά χρησιμοποιούνται νόμιμα χημικά σκευάσματα και στις συνιστώμενες δόσεις. Ζητάμε αληθινές ποικιλίες και από τους καλλιεργητές βιολογικών, οι οποίοι πρέπει να είναι οι τελευταίοι που θα υποκύψουν στην καλλιέργεια υβριδίων.

6. Αφού ψωνίσουμε

Αν δεν έχουμε επιλέξει ήδη σωστά όταν αγοράζουμε τα τρόφιμά μας, θα έχουμε ελάχιστο ή μηδενικό όφελος με το ξεφλούδισμα και τα λοιπά μέτρα ‘προστασίας’ γιατί πολλά φυτοφάρμακα ʽμπαίνουνʼ στο εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών. Τελικά, ξεφλουδίζοντας τα φρούτα δεν γλιτώνουμε από τα χημικά ενώ κάνουμε διπλή ζημιά, χάνοντας και τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες της φλούδας.

Οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων είναι πολύ σημαντικοί και ο μόνος τρόπος για να τους αποφύγουμε είναι να κάνουμε όσο καλύτερες επιλογές μπορούμε την ώρα που αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά.

Πίνακες με την εποχικότητα των φρούτων και λαχανικών

in.gr

Sports in

Έφερε τη σειρά στα ίσια με μπρέικ το Μαϊάμι (vid)

Οι Χιτ σόκαραν τους Σέλτικς, καθώς επικράτησαν με 111-101 στη Βοστώνη και έφεραν στα ίσια (1-1) τη σειρά του πρώτου γύρου των playoffs.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024