Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
WWF:Μάθε, δράσε, προστάτεψε τα θαλάσσια θηλαστικά

WWF:Μάθε, δράσε, προστάτεψε τα θαλάσσια θηλαστικά

Η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των θαλάσσιων είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα, στην αντιμετώπιση του μπορούμε να συνεισφέρουμε ως άτομα αλλά και ως ενεργοί πολίτες.  Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF  με την εκστρατεία της Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε ενημερώνει και ευαισθητοποιεί όλους μας για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πράξεις, οι δραστηριότητες και οι συνήθειες μας, έχουν από μόνες τους σημαντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στον πληθυσμό του. Μπορούμε λοιπόν στο μέτρο του εφικτού να αλλάξουμε τη στάση μας και να υιοθετήσουμε μια πιο θετική συμπεριφορά.

Η καταστροφή του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των θαλάσσιων είναι ένα σύνθετο και πολυδιάστατο πρόβλημα, στην αντιμετώπιση του μπορούμε να συνεισφέρουμε ως άτομα αλλά και ως ενεργοί πολίτες. Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF με την εκστρατεία της Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε ενημερώνει και ευαισθητοποιεί όλους μας για να συνειδητοποιήσουμε ότι οι πράξεις, οι δραστηριότητες και οι συνήθειες μας, έχουν από μόνες τους σημαντικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον και στον πληθυσμό του. Μπορούμε λοιπόν στο μέτρο του εφικτού να αλλάξουμε τη στάση μας και να υιοθετήσουμε μια πιο θετική συμπεριφορά.

Πώς; Διαβάστε παρακάτω

Εγώ και η θάλασσα…

  • Η πιο άμεση επαφή που έχουν οι περισσότεροι από εμάς με το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον είναι τα καλοκαιρινά μας μπάνια. Όσο κι αν μας φαίνεται αυτονόητο, δυστυχώς δεν είναι για όλους μας: δεν πρέπει να πετάμε τίποτα στην παραλία και στη θάλασσα. Πληροφορίες εδώ για τα «σκουπίδια της θάλασσας» και τις επιπτώσεις τους.
  • Όσοι από εμάς ασχολούμαστε με την ιστιοπλοΐα ή τα σκάφη αναψυχής γενικά, πρέπει να γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή εν πλω συμπεριφορά αν έχουμε την τύχη να συναντήσουμε θαλάσσια θηλαστικά.
  • Βοηθάμε στη συγκέντρωση στοιχείων και επιστημονικής γνώσης για τα θαλάσσια θηλαστικά με το να καταγράφουμε και να αναφέρουμε οποιαδήποτε παρατήρηση στη θάλασσα ή στην ακτή. Πληροφορίες εδώ.
  • Όταν βρισκόμαστε σε σκάφος, δεν αγκυροβολούμε ποτέ πάνω στην Ποσειδωνία! Οι άγκυρες και οι αλυσίδες την καταστρέφουν. Η Ποσειδωνία αποτελεί καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς, προστατεύει το βυθό από τη διάβρωση και είναι συνυπεύθυνη για την παραγωγή οξυγόνου στη θάλασσα και για αυτό το λόγο προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  • Όταν βρισκόμαστε σε σκάφος, δεν ρίχνουμε ποτέ στη θάλασσα οποιοδήποτε υγρό μπορεί να περιέχει λάδια μηχανής, πετρέλαιο ή οποιοδήποτε χημικό. Χρησιμοποιούμε τις σχετικές εγκαταστάσεις υποδοχής τέτοιων υλικών σε μαρίνες και λιμάνια, όπου υπάρχουν.
  • Εάν ασχολούμαστε με την ελεύθερη ή την αυτόνομη κατάδυση, είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί όταν καταδυόμαστε. Προσέχουμε τις κινήσεις μας ώστε να μην έρθουμε σε επαφή και καταστρέψουμε οποιοδήποτε θαλάσσιο οργανισμό και στην περίπτωση της αυτόνομης, ρυθμίζουμε την πλευστότητα μας ώστε να είναι ουδέτερη.
  • Εάν ασχολούμαστε με την ερασιτεχνική αλιεία, αν μη τι άλλο σεβόμαστε τη νομοθεσία, και ειδικά δεν ψαρεύουμε ποτέ είδη μικρότερα από το ελάχιστο μέγεθος που επιτρέπεται και είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση.

    Οδηγίες προς ναυτιλλομένους

    Ό,τι κάνω μακριά από τη θάλασσα, επηρεάζει τη θάλασσα!

    • Καταναλώνουμε βιώσιμα αλιεύματα. Η αλήθεια είναι ότι αυτό στη χώρα μας είναι ακόμη πολύ δύσκολο. Ο Έλληνας καταναλωτής συνήθως δεν έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την προέλευση και τον τρόπο αλίευσης των αλιευμάτων που αγοράζει ή παραγγέλνει στο εστιατόριο. Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε λοιπόν, είναι να είμαστε ενήμεροι για το ποια είδη είναι παράνομα και απειλούμενα και ποιο είναι το ελάχιστο μέγεθος των πιο εμπορικών ειδών που συναντάμε στην Ελλάδα. Αρνούμαστε να καταναλώσουμε υπομεγέθη είδη! Πληροφορίες εδώ.
    • Χρησιμοποιούμε όσο λιγότερο πλαστικό μπορούμε! Επιλέγουμε πάνινη ή πολλαπλών χρήσεων τσάντα για τα ψώνια μας. Λέμε ευγενικά όχι στα καταστήματα που προσφέρουν απλόχερα πλαστικές σακούλες για το καθετί. Εξηγούμε ότι δεν θέλουμε πλαστικές σακούλες γιατί η αλόγιστη χρήση τους όπως γίνεται στη χώρα μας, βλάπτει το περιβάλλον.
    • Επιλέγουμε προϊόντα με την ελάχιστη και απλούστερη δυνατή συσκευασία.
    • Ανακυκλώνουμε! Ανακυκλώνουμε οτιδήποτε μπορεί να ανακυκλωθεί. Φροντίζουμε οι συσκευασίες που βάζουμε στην ανακύκλωση να είναι καθαρές.
    • Εάν έχουμε τη δυνατότητα, κομποστοποιούμε τα οργανικά μας απόβλητα και τα χρησιμοποιούμε ως λίπασμα.
    • Δεν καταναλώνουμε γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. Προτιμάμε τα βιολογικά και ειδικά αυτά που παράγονται στη χώρα μας.
    • Μειώνουμε την καταναλωτική μας μανία! Πρέπει να αντιληφθούμε το περιβαλλοντικό κόστος πίσω από κάθε συσκευή και προϊόν που πετάμε και αλλάζουμε χωρίς δεύτερη σκέψη, προκειμένου να αποκτήσουμε την καινούρια έκδοση ή το επόμενο μοντέλο. Δείτε περισσότερα εδώ.
    • Κάνουμε οικονομία ενέργειας! Ένα τεράστιο κεφάλαιο της συμπεριφοράς μας για το οποίο υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες εδώ.

      Ενεργοί πολίτες..

      • Συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικές δράσεις τοπικά, εκεί που ζούμε.
      • Κάνουμε τον εθελοντισμό στάση ζωής, συμμετέχοντας στο έργο και τα προγράμματα περιβαλλοντικών οργανώσεων.
      • Ασκούμε πίεση σε αυτούς που μας κυβερνούν και έχουν την ευθύνη της προστασίας του περιβάλλοντος και των θαλασσών μας, σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται (τοπική αυτοδιοίκηση, υπουργεία, Βουλή των Ελλήνων, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κοκ.) συμμετέχοντας σε ηλεκτρονικές δράσεις διαμαρτυρίας, συγκέντρωσης υπογραφών και διαβουλεύσεις εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Κάνουμε τη φωνή μας να ακουστεί!
      • Δεν συναινούμε στην οποιασδήποτε μορφή εκμετάλλευσης θαλάσσιων θηλαστικών από επιχειρήσεις, όπως δελφινάρια.

        in.gr

        Sports in

        Περίπατος και τώρα… Σέλτικς για τους Χιτ (112-91, vid)

        Οι Μαϊάμι Χιτ επικράτησαν των Σικάγο Μπουλς με 112-91 και εξασφάλισαν το τελευταίο εισιτήριο για τα play off της Ανατολής, όπου θα αντιμετωπίσουν τους Σέλτικς.

        Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

        in.gr | Ταυτότητα

        Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

        Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

        Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

        Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

        Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

        ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

        Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

        ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

        Σάββατο 20 Απριλίου 2024