Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Toyota

Toyota

Πληθωρικά πράσινη είναι η παρουσία της ιαπωνικής φίρμας στην 65η έκθεση της Φρανκφούρτης, καθώς οι Ιάπωνες παρουσιάζουν την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και με την προοπτική ευρείας παραγωγής της συγκεκριμένης τεχνολογίας από το 2015 καθώς και ένα υβριδικό Yaris με αγωνιστικά, όμως γονίδια. Το Yaris Hybrid-R όπως ονομάζεται είναι, ένα υβριδικό πρωτότυπο με […]

Πληθωρικά πράσινη είναι η παρουσία της ιαπωνικής φίρμας στην 65η έκθεση της Φρανκφούρτης, καθώς οι Ιάπωνες παρουσιάζουν την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και με την προοπτική ευρείας παραγωγής της συγκεκριμένης τεχνολογίας από το 2015 καθώς και ένα υβριδικό Yaris με αγωνιστικά, όμως γονίδια.

Το Yaris Hybrid-R όπως ονομάζεται είναι, ένα υβριδικό πρωτότυπο με αφετηρία το τρίθυρο Yaris το οποίο δανείζεται τεχνολογία από το TS030, το αγωνιστικό πρωτότυπο με το οποίο συμμετείχε η Toyota στον 24ωρου αγώνα αντοχής του LeMans.

Συνδυάζοντας τη λειτουργία ενός υπερτροφοδοτούμενου τετρακύλινδρου κινητήρα 1,6 λίτρων με απόδοση 300 ίππους και 420 Nm ροπής, με δύο ηλεκτροκινητήρες, 60 ίππων έκαστος -ένας για κάθε πίσω τροχό- το Yaris Hybrid-R έχει συνδυαστική ισχύ 420 ίππων. Η ισχύς των ηλεκτροκινητήρων είναι διαθέσιμη για πέντε δευτερόλεπτα με την ενεργοποίηση του προγράμματος οδήγησης Track.

Παράλληλα, ένας τρίτος ηλεκτροκινητήρας, που τοποθετείται μεταξύ του βενζινοκινητήρα και του κιβωτίου έξι σχέσεων, αναλαμβάνει το ρόλο γεννήτριας, διοχετεύοντας την ενέργεια που εκλύεται από το φρενάρισμα των μπροστινών τροχών στον πυκνωτή, ενώ, κατά τη διαδικασία της επιτάχυνσης τροφοδοτεί με ενέργεια τους δύο ηλεκτροκινητήρες που κινούν τον πίσω άξονα.

Η παραπάνω διάταξη εκτός από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει σε επίπεδο ισχύος, εξασφαλίζει στο Yaris Hybrid-R και ένα ιδιότυπο σύστημα διαχείρισης ροπής που μεγιστοποιεί τα πλεονεκτήματα της τετρακίνησης.

Το προφίλ του πρωτοτύπου συμπληρώνουν στοιχεία όπως οι τροχοί 18 ιντσών με ελαστικά Michelin Pilot Sport Cup διαστάσεων 225/40 R18 και τα διάτρητα δισκόφρενα, με τις εξαπίστονες δαγκάνες στον μπροστινό άξονα και τις τετραπίστονες στον πίσω.

Στο θάλαμο επιβατών τον τόνο δίνουν τα αγωνιστικά καθίσματα Recaro με τις δερμάτινες επενδύσεις όπου εναλλάσσονται το μαύρο και το μπλε χρώμα και το δερμάτινο sport τιμόνι. Ο επιλογέας ταχυτήτων έχει τοποθετηθεί ψηλά όπως επιβάλλει ο αγωνιστικός προσανατολισμός του πρωτοτύπου, ενώ την εικόνα συμπληρώνουν τα sport πεντάλ, δάνειο από το Toyota GT 86.

Παράλληλα με τις αγωνιστικές περγαμηνές του πρωτοτύπου και την εκρηκτική του ισχύ στο πρόγραμμα οδήγησης Track, το Yaris Hybrid-R, πιστό στη φιλοσοφία της Toyota, διαθέτει επίσης και το πρόγραμμα οδήγησης (Road) το οποίο, με το πάτημα ενός κουμπιού, μειώνει την απόδοση του βενζινοκινητήρα προς όφελος της οικονομίας καυσίμου και των μειωμένων τιμών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Πάντα στο ίδιο πράσινο σκεπτικό, η ιαπωνική φίρμα παρουσιάζει τις εξελίξεις σχετικά με την υδρογονοκίνητη τεχνολογία της, την οποία σχεδιάζει να περάσει στην παραγωγή παρουσιάζοντας αυτοκίνητα αντίστοιχης τεχνολογίας από το 2015.

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες η υδρογονοκίνηση αποτελεί το μέλλον των υβριδικών με τις κυψέλες καυσίμου και τους αντίστοιχους κινητήρες να αντικαθιστούν τους βενζινοκινητήρες στα υβριδικά σύνολα. Έτσι, στα Fuel Cell Hybrid πρωτότυπα της ιαπωνικής φίρμας ο βενζινοκινητήρας του Hybrid Synergy Drive αντικαθίσταται από μοτέρ υδρογόνου που τροφοδοτούνται από δύο υψηλής πίεσης δεξαμενές υδρογόνου και μπαταρία 21 kW.

Οι Ιάπωνες αναφέρουν επίσης ότι έχουν υλοποιήσει σαφείς βελτιώσεις στο σύστημα κυψελών καυσίμου σε σχέση με το αντίστοιχης τεχνολογίας προηγούμενο πρωτότυπο, FCV-R το οποίο είχαν παρουσιάσει στο Τόκιο το 2011.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τους μηχανικούς της Toyota, έχει μειωθεί ο όγκος που καταλαμβάνει το σύστημα κυψελών καυσίμου ενώ, η απόδοσή του έχει αυξηθεί κατά 3,0 kW/λίτρο.

Αυξημένη είναι παράλληλα και η αυτονομία, η οποία πλέον αγγίζει τα 700 χλμ. ενώ, χάρη στη χρήση διαφορετικών υλικών στην κατασκευή του συστήματος κυψελών καυσίμου, διευρύνεται και το φάσμα λειτουργίας του συστήματος εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα ψυχρής εκκίνησης ακόμα και σε θερμοκρασίας κάτω των 30 βαθμών Κελσίου.

Ν.Κ.

auto.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024