Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
McLaren

McLaren

Η McLaren P1 είναι μία από τις αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακές, από κάθε άποψη, παρουσίες της ελβετικής έκθεσης, όπου παρουσιάζεται για να διεκδικήσει το στέμμα στη δυσπρόσιτη κατηγορία των εξωτικών supercar. Διαθέτοντας μια σειρά από καινοτομίες σε κάθε έκφανση της ύπαρξης της, η P1 υπόσχεται να ξεπεράσει το θρύλο της F1, ανταποκρινόμενη στις defacto προσδοκίες που δημιουργεί […]

Η McLaren P1 είναι μία από τις αδιαμφισβήτητα εντυπωσιακές, από κάθε άποψη, παρουσίες της ελβετικής έκθεσης, όπου παρουσιάζεται για να διεκδικήσει το στέμμα στη δυσπρόσιτη κατηγορία των εξωτικών supercar.

Διαθέτοντας μια σειρά από καινοτομίες σε κάθε έκφανση της ύπαρξης της, η P1 υπόσχεται να ξεπεράσει το θρύλο της F1, ανταποκρινόμενη στις defacto προσδοκίες που δημιουργεί ένα αυτοκίνητο το οποίο θα κατασκευαστεί σε μόλις 375 μονάδες, για κάθε μία από τις οποίες, οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταβάλλουν ως αρχική τιμή το 1.004.800 ευρώ.

Ξεκινώντας από την αυταπόδεικτα εξωπραγματική σχεδίασή της, φυσικά δεν συντείνει μόνο στην επίτευξη ενός δυναμικού οπτικού αποτελέσματος, αλλά, κυρίως στην επίτευξη των στόχων της ως της απόλυτης οδηγικής μηχανής.

Έτσι, η σχεδίαση των επιφανειών της, της εξασφαλίζει αεροδυναμικό συντελεστή 0,34 ενώ η κάθετη δύναμη που παράγεται από την ενεργή θηριώδη αεροδυναμική πτέρυγα του πίσω τμήματος ανέρχεται σε 600 κιλά.

Σε ό,τι αφορά αυτό που κρύβεται κάτω από την δυναμική σιλουέτα της, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρ1 διαθέτει το ελαφρύτερο πλαίσιο που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής. Αποτελούμενο εξολοκλήρου από ανθρακονήματα το συνολικό του βάρος δεν ξεπερνά τα 100 κιλά.

Η διατήρηση του βάρους σε χαμηλά επίπεδα, εν προκειμένω σε 1.400 κιλά έχει οδηγήσει του Βρετανούς μηχανικούς, στην εξάντληση των δυνατοτήτων που τους προσφέρει η τεχνολογία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τα κεραμικά δισκόφρενα τα οποία αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν στο βρετανικό supercar και τη δυνατότητα να σταματά εγκαίρως, έχει επιλεγεί ένα υλικό το οποίο διακρίνεται για την ανθεκτικότητα του και, μέχρι στιγμής, έβρισκε χρήσεις μόνο στη NASA και εκτός στρατόσφαιρας.

Συνεχίζοντας τον κατάλογο των ευρεσιτεχνιών, από τις ανθρακονημάτινες επιφάνειες του αμιγώς αγωνιστικού και σπαρτιατικού εσωτερικού της P1, λείπει το ανώτερο στρώμα ρητίνης που τις επικαλύπτει, στοιχείο που, σύμφωνα με την McLaren οδήγησε στην εξοικονόμηση 1,5 κιλού.

Όπως και να έχει σε σχέση με τις τεχνολογικές καινοτομίες της P1 οι οποίες δεν φαίνεται να τελειώνουν, αυτό που συγκρατεί κανείς είναι οι απόλυτες τιμές και η συνδυαστική ισχύς των 916 ίππων και των 900 Nm ροπής.

Υπεύθυνο είναι ένα υβριδικό σύνολο το οποίο αποτελείται από έναν twin-turbo V8 κινητήρα 3,8 λίτρων που τοποθετείται στο κέντρο και αποδίδει 737 ίππους και 720 Nm ροπής και από ένα ηλεκτρικό μοτέρ το οποίο «προσθέτει» 179 ίππους και 260 Nm ροπής. Το σύνολο συμπληρώνεται από διπλού συμπλέκτη επτά σχέσεων.

Στον κώδικα των επιδόσεων ο παραπάνω συνδυασμός μεταφράζεται στη δυνατότητα επιτάχυνσης της Ρ1 από στάση στα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από τρία δευτερόλεπτα, ενώ η ίδια διαδικασία από «0-200 χλμ./ώρα» απαιτεί κάτι λιγότερο από επτά δευτερόλεπτα. Και φυσικά δεν σταματά εκεί, καθώς για όσους μπορέσουν να το εκμεταλλευτούν η Ρ1 επιταχύνει από 0-300 χλμ./ώρα σε 17 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά της ανέρχεται σε 350 χλμ./ώρα με την παρέμβαση του ηλεκτρονικού περιοριστή.

Ν.Κ

auto.in.gr

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024