Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Volvo

Volvo

H σουηδική φίρμα παρουσιάζει στην 84η ελβετική έκθεση το τρίτο πρωτότυπο, της concept τριλογία που ξεκίνησε από την έκθεση της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 2013 και η οποία ανέλαβε να συστήσει το σχεδιαστικό και όχι μόνο, μέλλον της Volvo με την σχεδιαστική σφραγίδα του Thomas Ingenlath. Έτσι, μετά το Concept Coupe και το XC Coupe […]

H σουηδική φίρμα παρουσιάζει στην 84η ελβετική έκθεση το τρίτο πρωτότυπο, της concept τριλογία που ξεκίνησε από την έκθεση της Φρανκφούρτης τον Σεπτέμβριο του 2013 και η οποία ανέλαβε να συστήσει το σχεδιαστικό και όχι μόνο, μέλλον της Volvo με την σχεδιαστική σφραγίδα του Thomas Ingenlath.

Έτσι, μετά το Concept Coupe και το XC Coupe στην έκθεση της Φρανκφούρτης και του Detroit, αντίστοιχα, τη σκυτάλη παίρνει το Concept Estate από την ελβετική έκθεση το οποίο εκτός τις εξωτερικές αναλογίες ενός τρίθυρου sports wagon, αναλαμβάνει να δείξει για πρώτη φορά το πώς θα διαμορφωθεί το εσωτερικό των επόμενων μοντέλων Volvo τόσο σε επίπεδο σχεδίασης όσο και λειτουργίας.

Υπό αυτό το σκεπτικό στο κέντρο του ταμπλό του Concept Estate οι παραδοσιακοί διακόπτες και χειριστήρια κάθε είδους αντικαθίστανται από μία μεγάλη οθόνη αφής που παραπέμπει σε tablet.

Σε συνδυασμό με το νέο λειτουργικό σύστημα στης Volvo, η οθόνη αφής αποτελεί το κύριο σημείο χειρισμού όλων των λειτουργιών και παραμέτρων εισάγοντας το χρήστη στην νέα εποχή αντίστοιχων συστημάτων της σουηδικής φίρμας η οποία θα περάσει στην παραγωγή μαζί με το νέο XC90 που αναμένεται προς το τέλος της χρονιάς.

Μόνες εξαιρέσεις από τις λειτουργίες οι οποίες είναι διαχειρίσιμες μέσω της κεντρικής οθόνης είναι η αυξομείωση της έντασης του ήχου, το play/pause, τα alarm και το σύστημα θέρμανσης των γυάλινων επιφανειών.

Παράλληλα με τις λειτουργίες που υποστηρίζει η κεντρική οθόνη, αλληλεπιδρά με τον επίσης νέο ψηφιακό πίνακα οργάνων.

Η οθόνη αφής είναι τοποθετημένη με ελάχιστη κλίση ως προς τον κάθετο άξονα ενώ οι διάφορες περιοχές ελέγχου για τις αντίστοιχες λειτουργίες απεικονίζονται στην οθόνη ως παραλληλόγραμμα, το ένα δίπλα στο άλλο, από πάνω προς τα κάτω, σαν κομμάτια παζλ. Όταν ο χρήστης αγγίξει μία από τις παραλληλόγραμμες περιοχές, αυτή εκτείνεται καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο χώρο στην οθόνη καθιστώντας έτσι το χειρισμό του εκάστοτε προγράμματος πιο εύκολο.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει προκύψει από εκτενή μελέτη, ώστε να υπάρχει μέγιστη εργονομία και ευκολία για το χρήστη.

Έτσι, οι πληροφορίες, η πλοήγηση και οι διάφορες ενδείξεις του ηχοσυστήματος είναι σχετικά ψηλά στην οθόνη, σε θέση που να τις καθιστά άμεσα αναγνώσιμες από τον οδηγό.

Γενικά, η χρήση της οθόνης αφής είναι τόσο εύκολη και κατανοητή, που έπειτα από λίγα μόλις λεπτά χρήσης ο οδηγός αποκτά πλήρη εξοικείωση. Αξίζει να προστεθεί ότι η εργονομία του συστήματος υποστηρίζεται από δύο επιπλέον διαθέσιμους τρόπους ελέγχου, τα πιο παραδοσιακά χειριστήρια πάνω στο τιμόνι αλλά και δυνατότητα χειρισμού μέσω φωνητικών εντολών.

Σε ό,τι αφορά τις εξωτερικές γραμμές του Concept Estate, αποτελούν ένα δείγμα της διαμόρφωσης των μελλοντικών estate προτάσεων της φίρμας τα οποία θα αναλάβουν να συνεχίσουν την μακρά παράδοση της Volvo στην συγκεκριμένη κατηγορία προσφέροντας ένα μείγμα λειτουργικότητας και στιβαρότητας πρακτικότητας και επιδόσεων.

Οι επιρροές του Concept Estate κυρίως σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση του πίσω τμήματος προέρχονται από το θρυλικό 1800 ES της δεκαετίας του ’70 αν και όπως σημειώνει η Volvo δεν είναι στις προθέσεις της ο ρετρό χαρακτήρας, αλλά μια όσο το δυνατόν πιο εμφάνιση με στοιχεία από το παρόν το παρελθόν και το μέλλον.

Με βάση το ίδιο σκεπτικό το Concept Estate αντλεί και κάποιες λεπτομέρειες του εσωτερικού του από το 1800 όπως το αφαιρετικό τιμόνι με τις δύο ακτίνες και στην μορφή όσο και την απεικόνιση των ενδείξεων της κεντρικής κονσόλας.

Στόχος των συνολικών γραμμών που σχηματίζουν τη σιλουέτα του Concept Estate είναι η απεικόνιση ενός estate το οποίο να είναι χαρακτηριστικό της πρακτικότητας των Volvo και ταυτόχρονα όμορφο αλλά και διαφορετικό.

Το παραπάνω σκεπτικό αναλαμβάνουν να υποστηρίξουν στοιχεία όπως οι γενναιόδωροι χώροι, το χαμηλό καπό, η κομψή σιλουέτα και η πανοραμική ηλιοροφή σχηματίζοντας την εικόνα ενός δυναμικού και ικανότατου τρίθυρου sports wagon.

Την εικόνα συμπληρώνουν οι τροχοί των 21 ιντσών αλλά και τα στοιχεία όπως η χαρακτηριστική σχεδίαση στο μπροστινό τμήμα, τα κεντρικά και πίσω φωτιστικά σώματα και το καπό που η Volvo έχει συστήσει ως το γνήσιο της υπογραφής της και στα δύο προηγούμενα concept που έχει παρουσιάσει.

Εκτός από τη νέα τεχνολογία για την κεντρική κονσόλα και το σύστημα ψυχαγωγίας και ενημέρωσης, τα υπόλοιπα στοιχεία που συναποτελούν το τετραθέσιο θάλαμο επιβατών αντλούν τις επιρροές τους από το σουηδικό lifestyle και στοχεύουν στη δημιουργία της αίσθησης ενός τυπικά σουηδικού living – room.

Έτσι, στα υλικά που επενδύουν τις επιφάνειες ξεχωρίζουν παραδοσιακές υφές όπως το δέρμα (καθίσματα και ταμπλό), το φυσικά παλαιωμένο ξύλο με το χαλκό (λεπτομέρειες ταμπλό), το μαλλί (πατάκια) τα οποία εναλλάσσονται με λεπτομέρειες όπως οι πορτοκαλί ζώνες, ο κρυστάλλινος επιλογέας με την υπογραφή της Orrefors, οι μεταλλικές λεπτομέρειες και το χαρακτηριστικό μοτίβο στο πίσω μέρος των καθισμάτων και οι οποίες αναλαμβάνουν να δώσουν ένα παιχνιδιάρικο και ταυτόχρονα σύγχρονο στίγμα στο σύνολο.

auto.in.gr

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024