Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο θείος Όσκαρ είναι ένας λευκός, ηλικιωμένος άνδρας

Ο θείος Όσκαρ είναι ένας λευκός, ηλικιωμένος άνδρας

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για συντηρητισμό, λέγοντας ότι αυτό φαίνεται και στα Όσκαρ. Έρευνα των Los Angeles Times βρήκε ότι η Ακαδημία είναι πολύ περισσότερο «μονολιθική» από ότι αναμενόταν. Κι αυτό γιατί ποσοστό 94% των μελών είναι λευκοί, ενώ ποσοστό 77% είναι άνδρες. Για Όσκαρ ψηφίζουν και άτομα που έχουν εγκαταλείψει το σινεμά, όπως μια καλόγρια, ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και ένας απόστρατος ειρηνευτικού σώματος!

Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν την αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών για συντηρητισμό, λέγοντας ότι αυτό φαίνεται και στα Όσκαρ. Έρευνα των Los Angeles Times βρήκε ότι η Ακαδημία είναι πολύ περισσότερο «μονολιθική» από ότι αναμενόταν. Κι αυτό γιατί ποσοστό 94% των μελών είναι λευκοί, ενώ ποσοστό 77% είναι άνδρες.

Το ποιοι είναι μέλη της Ακαδημίας αποτελεί εδώ και χρόνια επτασφράγιστο μυστικό, καθώς η Ακαδημία δεν δημοσιεύει λίστα με τα μέλη της.

«Δεν ξέρω καν ποιος είναι μέλος» δηλώνει η Βαϊόλα Ντέιβις, μέλος και εκείνη της Ακαδημίας και υποψήφια φέτος για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα μέλη της Ακαδημίας που μπορούν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ είναι κατά 94% λευκοί και κατά 77% άνδρες. Αφροαμερικανοί είναι περίπου το 2%, ενώ Λατίνοι είναι ένα ποσοστό μικρότερο του 2%.

Ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών έχουν σχεδόν μηδαμινή φυλετική ποικιλομορφία, όπως για παράδειγμα οι παραγωγοί και οι σεναριογράφοι που αποτελούνται από 98% λευκούς. Οι ηθοποιοί αποτελούνται από 88% Καυκάσιους.

Μέσος όρος ηλικίας των μελών της Ακαδημίας είναι τα 62 χρόνια. Μόνο το 14% των μελών είναι κάτω των 50 ετών.

Από τα 43 μέλη του Συμβουλίου των Κυβερνητών της Ακαδημίας, μόνο έξι είναι γυναίκες και μόνο μία είναι Αφροαμερικανή (η Σέριλ Μπουν Ίζαακς).

Μια καλόγρια και ένας απόστρατος ψηφίζουν για Όσκαρ

Η Ακαδημία αποτελείται από επαγγελματίες του χώρου του σινεμά και σχεδόν το 50% των ηθοποιών που αποτελούν μέλη της έχουν εμφανιστεί στην οθόνη τα τελευταία δύο χρόνια. Καθώς η ιδιότητα του μέλους είναι ισόβια, εκατοντάδες από τα μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν εργαστεί σε ταινίες εδώ και χρόνια.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και άτομα που έχουν εγκαταλείψει εντελώς την βιομηχανία του σινεμά, αλλά εξακολουθούν να ψηφίζουν για τα Όσκαρ (όπως μία καλόγρια, ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και ένας απόστρατος ειρηνευτικού σώματος).

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ακαδημίας, η ψήφος τους μετρά το ίδιο με εκείνη των Τζούλια Ρόμπερτς, Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Τζορτζ Κλούνεϊ που έχουν εργαστεί σε δεκάδες ταινίες!

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα, τα περισσότερα μέλη της Ακαδημίας δεν έχουν προταθεί ποτέ για Όσκαρ. Το 64% των μελών δεν έχουν λάβει υποψηφιότητα και δεν έχουν κερδίσει χρυσό αγαλματάκι, ποσοστό 14% έχει κερδίσει Όσκαρ, 19% έχει προταθεί αλλά δεν έχει κερδίσει, ενώ είναι άγνωστο τι συμβαίνει με το υπόλοιπο 3%.

Για την έρευνα οι Los Angeles Times μίλησαν με εκατοντάδες μέλη της Ακαδημίας και εκπροσώπους τους, προκειμένου να επαληθεύσουν τις ταυτότητες περισσότερων από 5.100 ψηφοφόρων (ποσοστό μεγαλύτερο του 89% των ατόμων που ψηφίζουν για τα βραβεία).

Από τους ερωτηθέντες, κάποιοι είπαν ότι το ζήτημα αποτελεί «καθρέφτη» της γενικότερης πολιτικής προσλήψεων στο Χόλιγουντ, άλλοι ότι αντιπροσωπεύει την επιθυμία της Ακαδημίας να επιλέγει βάσει έργου, παρά στη βάση ποικιλομορφίας, ενώ αρκετοί παραδέχθηκαν ότι η Ακαδημία θα πρέπει να αντιπροσωπεύει μεγαλύτερο τμήμα του κοινού.

Ανώτερα στελέχη της Ακαδημίας –ανάμεσά τους και ο πρόεδρος Τομ Σέρακ- παραδέχονται ότι πρέπει να υπάρξει ποικιλομορφία και προσθέτουν ότι κάνουν προσπάθειες γι’ αυτό. Τονίζουν, όμως, ότι η αλλαγή είναι δύσκολη, επειδή η βιομηχανία του κινηματογράφου δεν διαθέτει μεγάλη ποικιλομορφία, και αργή, επειδή η Ακαδημία προσπαθεί να περιορίσει την αύξηση των μελών της εδώ και μία δεκαετία.

Τα τελευταία 83 χρόνια, ποσοστό μικρότερο του 4% των βραβείων έχουν δοθεί σε Αφροαμερικανούς, ενώ μόνο μία γυναίκα (η Κάθριν Μπίγκελοου) έχει κερδίσει βραβείο σκηνοθεσίας.

Ανεξάρτητες έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα δημογραφικά στοιχεία της Ακαδημίας αντικατοπτρίζουν εκείνα που ισχύουν για όλη τη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Η ηλικία αποτελεί άλλο ένα θέμα για την επιλογή των βραβείων. Στελέχη της Sony Pictures ανέφεραν ότι πιστεύουν πως το Social Network έχασε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας, επειδή οι μεγαλύτερης ηλικίας ψηφοφόροι δεν μπορούσαν να ταυτιστούν με το θέμα του Διαδικτύου (το βραβείο πήγε στον Λόγο του Βασιλιά).

Αντίστοιχα φέτος, πολλοί πιστεύουν πως το Εξαιρετικά Δυνατά και Απίστευτα Κοντά είναι υποψήφιο για καλύτερη ταινία, επειδή άρεσε σε άνδρες μέσης ηλικίας, ενώ οι πιθανότητες του Shame μειώθηκαν δραστικά, εξαιτίας των δημογραφικών στοιχείων της Ακαδημίας.

Υπάρχουν τρεις τρόποι για να γίνει κάποιος μέλος της Ακαδημίας: ο πρώτος είναι να λάβει υποψηφιότητα για Όσκαρ. Ο δεύτερος να κάνει αίτηση και να προταθεί από δύο μέλη ενός επαγγελματικού κλάδου ή να έχει τη στήριξη από την επιτροπή μελών ενός κλάδου ή από το προσωπικό της Ακαδημίας. Στη συνέχεια οι επιτροπές μελών ψηφίζουν για τους υποψήφιους, αυτοί που λαμβάνουν το μεγαλύτερο ποσοστό δέχονται πρόσκληση να γίνουν μέλη της Ακαδημίας.

Η Ακαδημία διαθέτει 5.765 μέλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024