Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η περίπτωση του Λάνθιμου και οι «Άλπεις»

Η περίπτωση του Λάνθιμου και οι «Άλπεις»

Με τα επιμέρους τμήματα του 64ου Φεστιβάλ των Καννών να έχουν πλέον ανακοινωθεί, εντύπωση έχει προκαλέσει η απουσία της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, Άλπεις. Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου θεωρούσαν -πριν την ανακοίνωση του προγράμματος- σχεδόν δεδομένη τη συμμετοχή του Γ.Λάνθιμου στο Φεστιβάλ.

Με τα επιμέρους τμήματα του 64ου Φεστιβάλ των Καννών να έχουν πλέον ανακοινωθεί, εντύπωση έχει προκαλέσει η απουσία της νέας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, Άλπεις.

Δημοσιεύματα του ξένου Τύπου θεωρούσαν -πριν την ανακοίνωση του προγράμματος- σχεδόν δεδομένη τη συμμετοχή του Γ.Λάνθιμου στο Φεστιβάλ, κάτι που ενίσχυε το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης αποτελεί ουσιαστικά «ανακάλυψη» του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Τιερί Φρεμό.

Υπενθυμίζεται ότι δύο χρόνια νωρίτερα, ο σκηνοθέτης είχε λάβει το μεγάλο βραβείο του τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα για την ταινία Κυνόδοντας.

Μετά την επιτυχία του Κυνόδοντα σε πλήθος Φεστιβάλ και την «παρουσία» της στην πεντάδα των υποψήφιων ταινιών για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας, θεωρείτο σχεδόν βέβαιο ότι οι Άλπεις θα συμμετείχαν αν όχι στο διαγωνιστικό, τουλάχιστον σε κάποιο από τα άλλα τμήματα.

Το φετινό διαγωνιστικό των Καννών φιλοξενεί πλήθος «δυνατών» ονομάτων: από τους αδελφούς Νταρντέν και τον Τέρενς Μάλικ, μέχρι τον Πέδρο Αλμοδόβαρ και τον Λαρς Φον Τρίερ, γεγονός που μπορεί να δικαιολογεί το γιατί η ταινία του Γ.Λάνθιμου έμεινε έξω από την επίσημη λίστα.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γιώργος Λάνθιμος δεν επιθυμούσε η ταινία του να διαγωνιστεί σε κάποιο από τα παράλληλα τμήματα, μια επιλογή που φαίνεται πως δικαιώνεται, μιας και το έγκυρο περιοδικό Variety αναφέρει ότι η ταινία του θα συμμετάσχει τελικά στο διαγωνιστικό, όχι, όμως, των Καννών, αλλά της Βενετίας.

Τι είναι τελικά οι Άλπεις; Η υπόθεση της ταινίας έχει ως εξής: Μια νοσοκόμα, ένας οδηγός ασθενοφόρου, ένας γυμναστής και ένας προπονητής αντικαθιστούν πεθαμένους για να ανακουφίσουν τον πόνο συγγενικών προσώπων, φίλων και συναδέλφων τους.

Ο ίδιος ο σκηνοθέτης έχει δηλώσει ότι η νέα του ταινία θα είναι «πιο σκοτεινή και ακραία» από τον Κυνόδοντα.

«Είναι πιο σκοτεινό και αστείο. Πηγαίνει λίγο περισσότερο στα άκρα» έχει δηλώσει ο σκηνοθέτης.

Φέτος, η Ελλάδα συμμετέχει στο 64ο Φεστιβάλ των Καννών με το Luton του Μιχάλη Κωνσταντάτου στα projects (πρόκειται για ημιτελείς παραγωγές που ευελπιστούν να έρθουν σε επαφή με επαγγελματίες που θα βοηθήσουν στην ολοκλήρωση των ταινιών).

Το Luton παρακολουθεί τρεις χαρακτήρες: τον πλούσιο μαθητή Τζίμι, τη δικηγόρο Μαίρη και τον 50χρονο ιδιοκτήτη μίνι μάρκετ Μάκη, οι οποίοι ως κοινό έχουν ότι ορισμένες φορές συναντιούνται και πραγματοποιούν επιθέσεις κατά αγνώστων.

Αγγελική Στελλάκη

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024