Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στην ταινία «Δέντρο της Ζωής» ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών

Στην ταινία «Δέντρο της Ζωής» ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών

Με τον Χρυσό Φοίνικα του 64ου Φεστιβάλ των Καννών τιμήθηκε η ταινία Δέντρο της Ζωής με την υπογραφή του Αμερικανού σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ, ένα φιλοσοφικό λυρικό ποίημα πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη που μας γυρνά στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Αμερική, Βέλγιο και Τουρκία μοιράστηκαν τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ, ενώ ο «εξόριστος» Λαρς Φον Τρίερ έδωσε κατά κάποιο τρόπο το... παρών μέσω της βράβευσης της Κίρστεν Ντανστ για το ρόλο της στο φιλμ «Melancholia».

Με τον Χρυσό Φοίνικα του 64ου Φεστιβάλ των Καννών τιμήθηκε η ταινία Δέντρο της Ζωής με την υπογραφή του Αμερικανού σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ, ένα φιλοσοφικό λυρικό ποίημα πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη που μας γυρνά στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Αμερική, Βέλγιο και Τουρκία μοιράστηκαν τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ, ενώ ο «εξόριστος» Λαρς Φον Τρίερ έδωσε κατά κάποιο τρόπο το… παρών μέσω της βράβευσης της Κίρστεν Ντανστ για το ρόλο της στο φιλμ «Melancholia».

Τον Χρυσό Φοίνικα παρέλαβαν στην τελετή βράβευσης δύο εκ των παραγωγών του Δέντρου της Ζωής, καθώς ο 67χρονος Τέρενς Μάλικ απέφυγε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις του λαμπερού Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.«Είναι δύσκολο να παίρνεις τη θέση ενός γίγαντα» δήλωσε ο παραγωγός Μπιλ Πόλαντ όταν ανέβηκε για να παραλάβει το βραβείο, εξηγώντας ότι ο Μάλικ «είναι γνωστό πως είναι συνεσταλμένος και διακριτικός».

Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η 29χρονη Αμερικανίδα ηθοποιός Κίρστεν Ντανστ για τη συμμετοχή της στο φιλμ Melancholia που παρέμεινε εντός διαγωνιστικού τμήματος, παρόλο που ο δημιουργός του, ο Δανός σκηνοθέτης Λαρς Φον Τρίερ, «εξορίστηκε» από το Φεστιβάλ έπειτα από φιλοναζιστικά σχόλια.

Ο Λαρς Φον Τρίερ κηρύχθηκε persona non grata στο Φεστιβάλ μετά τις δηλώσεις του για τον Χίτλερ και του απαγορεύτηκε να πλησιάσει σε απόσταση 100 μέτρων από το χώρο, όπου έπεσε το βράδυ της Κυριακής η αυλαία του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ.

Η ταινία Κάποτε στην Ανατολία του Τούρκου σκηνοθέτη Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν και Το παιδί με το ποδήλατο των Γάλλων αδελφών Νταρντέν κέρδισαν από κοινού το Μεγάλο Βραβείο του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρντέν τιμήθηκε για τη συμμετοχή του στην ασπρόμαυρη και βουβή ταινία The artist του Μισέλ Χαζανιβίσιους. Το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στην Γαλλίδα σκηνοθέτη Μαϊουέν για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της Polisse, στην οποία πραγματεύεται τη βία κατά των παιδιών.

Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε ο Δανός Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν για την ταινία Drive, το βραβείο Σεναρίου ο Ισραηλινός Τζόζεφ Σένταρ για την ταινία Footnote, τη Χρυσή Κάμερα ο Αργεντίνος Πάμπλο Τζιορτζέλι για την ταινία Las acacias, ενώ το βραβείο ταινίας μικρού μήκους απονεμήθηκε στην ταινία Cross Country της Ουκρανής Μαρίνα Βρόντα.

Βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών (FIPRESCI)

-Διαγωνιστικό τμήμα: Χάβρη του Άκι Καουρισμάκι

– «Ένα κάποιο βλέμμα»: Ο υπουργός του Πιέρ Σέλερ

– «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» /«Εβδομάδα της Κριτικής»: TakeShelter του Τζεφ Νίκολς

Οικουμενικά Βραβεία:

– Καλύτερης ταινίας: This Must Be the Place του Πάολο Σορεντίνο

– Ειδικές μνείες: Χάβρη του Άκι Καουρισμάκι και Και τώρα πού πάμε; της Ναντίν Λαμπάκι

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024