Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κριτική επιτροπή

Η κριτική επιτροπή

Διάσημα ονόματα αποτελούν την κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Αυτοί θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα, σε μια χρονιά που η Κρουαζέτ γιορτάζει την 65η διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Διάσημα ονόματα αποτελούν την κριτική επιτροπή του φετινού Φεστιβάλ των Καννών. Αυτοί θα κληθούν να αποφασίσουν ποιος θα είναι ο νικητής του Χρυσού Φοίνικα, σε μια χρονιά που η Κρουαζέτ γιορτάζει την 65η διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Η επιλογή του Ιταλού σκηνοθέτη, Νάνι Μορέτι, διαφυλάσσει τον διεθνή χαρακτήρα του Φεστιβάλ, σε μια χρονιά που οι αγγλόφωνες παραγωγές κυριαρχούν στο Διαγωνιστικό Τμήμα.

Ο σκηνοθέτης βρέθηκε πέρυσι στις Κάννες για να παρουσιάσει την ταινία του Έχουμε Πάπα και χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το Φεστιβάλ, καθώς είναι συχνός επισκέπτης του Φεστιβάλ, ενώ έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα για την ταινία Το Δωμάτιο του Γιου μου και βραβείο Σκηνοθεσίας για το Caro Diario.

Θεωρείται ότι μπορεί να επιλέξει Ευρωπαίους κινηματογραφιστές, όπως τον Μίκαελ Χάνεκε (Love), τον Κεν Λόουτς (Angels’ Share) ή τον Ιταλό Ματέο Γκαρόνε (Reality)

Η γερμανικής καταγωγής Ντάιαν Κρούγκερ, η οποία κινείται ανάμεσα σε Γαλλία και ΗΠΑ, είναι το όμορφο πρόσωπο της φετινής κριτικής επιτροπής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η εμπειρία της σε διάφορες κινηματογραφίες δεν της επιτρέπει να έχει άποψη για τις διαφορετικές ταινίες του διαγωνιστικού.

Ορισμένοι εκτιμούν ότι η παρουσία της αποτελεί καλά νέα για Αμερικανούς κινηματογραφιστές όπως ο Άντριου Ντόμινικ (Killing them Softly) ή ο Λι Ντάνιελς (The Paperboy).

Παρά τις μεγάλες ταινίες στις οποίες έχει πρωταγωνιστήσει, η αγάπη του Σκωτσέζου Γιούαν ΜακΓκρέγκορ για τις μικρές ταινίες είναι γνωστή. Θα δούμε εάν αυτή θα τον στρέψει σε κάποια συγκεκριμένη ταινία.

Η αγάπη του για τις μηχανές και τον ανοιχτό δρόμο ενδέχεται να τον επηρεάσουν υπέρ του On the Road του Βάλτερ Σάλες, ενώ η παρουσία του είναι θετική και για άλλες μικρές και «σκληρές» ταινίες, όπως τα Lawless του Τζον Χιλκόουτ και Mud του Τζεφ Νίκολς.

Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν έχει δηλώσει ότι βλέπει μόνο ανεξάρτητο κινηματογράφο, ενώ εκφράζει την αγάπη του για το παγκόσμιο σινεμά. Η τελευταία του ταινία Οι Απόγονοι σάρωσε τα κινηματογραφικά βραβεία της χρονιάς που μας πέρασε. Αναμένεται να τον κερδίσουν οι πνευματώδεις ταινίες, όπως τα Moonrise Kingdom του Γουές Άντερσον, Beyond the Hills του Κριστιάν Μουντζιού και In Another Country του Χονγκ Σανγκ-Σου.

Η Βρετανή σκηνοθέτιδα Άντρεα Άρνολντ ρίχνει μια ιδιαίτερη ματιά στα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Για παράδειγμα, η εκδοχή της στα Ανεμοδαρμένα Ύψη ήταν ερωτική, ρεαλιστική και βίαιη. Φέτος ενδέχεται να της αρέσουν τα Paradise: Love του Ούλριχ Ζάιντλ και The Hunt του Τόμας Βίντερμπεργκ.

Η Παλαιστίνια ηθοποιός Χιάμ Αμπάς έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλές ταινίες και φανερώνει την επιθυμία του Φεστιβάλ να διατηρήσει τον διεθνή χαρακτήρα του, στρέφοντας το βλέμμα και σε μικρότερες ταινίες χαμηλότερου προϋπολογισμού. Θεωρείται ότι θα παίξει ρόλο «διπλωμάτη», προσπαθώντας να φέρει κοντά τις αντικρουόμενες απόψεις. Όσον αφορά το προσωπικό της γούστο, αυτό δεν αποκλείεται να κινηθεί προς ταινίες με μια πολιτική χροιά, όπως τα After the Battle του Γούσρι Ναρσάλα και Like Someone in Love του Αμπάς Κιαροστάμι.

Η γαλλική κινηματογραφία εκπροσωπείται φέτος από την ηθοποιό Εμανουέλ Ντεβός, η οποία έχει πρωταγωνιστήσει σε δεκάδες ταινίες του γαλλικού -και όχι μόνο- κινηματογράφου. Έχοντας συνεργαστεί δύο φορές με τον Ζακ Οντιάρ, δεν αποκλείεται να ευνοήσει την ταινία του τελευταίου Rust and Bones, ενώ και το You Haven’t Seen Anything Yet του Αλέν Ρενέ μπορεί να ταιριάζει με το γούστο της.

Μέλος της κριτικής επιτροπής είναι και ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και παραγωγός από την Αϊτή, Ραούλ Πεκ. Έχοντας διατελέσει υπουργός Πολιτισμού της χώρας του, η πολιτική είναι κάτι που καθορίζει τη ζωή και την καριέρα του Ραούλ Πεκ. Τα After the Battle, In the Fog και Like Someone in Love ενδέχεται να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του.

Το όνομα που έχει συζητηθεί περισσότερο από όλα είναι εκείνο του Ζαν Πολ Γκοτιέ. Ο Γάλλος μόδιστρος είναι γνωστός σινεφίλ και αναμένεται να φέρει νέο αέρα σκέψης στην κριτική επιτροπή, εάν εκείνη αποφασίσει να είναι πολύ… σοβαροφανής. Ενδέχεται να του αρέσουν οι ταινίες με στυλ, όπως το Cosmopolis του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και Holy Motors του Λέος Καράξ.

Εν τω μεταξύ, πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα» θα είναι ο Βρετανός ηθοποιός Τιμ Ροθ.

Ο Ροθ ξεχώρισε από τις ταινίες του Στίβεν Φρίαρς, αλλά έγινε γνωστός από τις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο.

Οι Κάννες τον έμαθαν μέσα από τα Reservoir Dogs και Pulp Fiction.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ροθ είχε συμμετάσχει το 1999 στο φεστιβάλ Καννών: πρόκειται για το War Zone με πρωταγωνιστές τους Τίλντα Σουίντον και Ρέι Γουίνστον.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024