Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η γοητεία (και η απόγνωση) της νεότητας στην Κρουαζέτ

Η γοητεία (και η απόγνωση) της νεότητας στην Κρουαζέτ

Με τη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, Young and Beautiful, συνεχίζεται το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Εγκωμιαστικά σχόλια απέσπασε η νεαρή πρωταγωνίστρια. Με μια παρέα νέων ασχολείται και το Bling Ring της Σοφία Κόπολα, νέοι που κρύβουν, όμως, μια σκοτεινή πλευρά.

Με τη νέα ταινία του Φρανσουά Οζόν, Young and Beautiful, συνεχίζεται το 66ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Εγκωμιαστικά σχόλια απέσπασε η νεαρή πρωταγωνίστρια. Με μια παρέα νέων ασχολείται και το Bling Ring της Σοφία Κόπολα, νέοι που κρύβουν, όμως, μια σκοτεινή πλευρά.

Ο βροχερός καιρός συνεχίστηκε και την Πέμπτη, δεύτερη μέρα του 66ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών. Ωστόσο, δεκάδες άτομα εξακολουθούν να συγκεντρώνονται έξω από την είσοδο του Μεγάρου του φεστιβάλ, για να δουν τους αγαπημένους τους σταρ και, αν τα καταφέρουν, να πάρουν και κάποιο αυτόγραφο.

Με το θέμα της νεανικής πορνείας καταπιάνεται η γαλλική ταινία Young and Beautiful του Φρανσουά Οζόν.

«Για μένα», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης της ταινίας «η εφηβική ηλικία είναι πάνω από όλα θέμα ορμονών. Για να αισθανθούμε βάζουμε το σώμα μας σε δοκιμασία, του κάνουμε επίθεση, για να το δοκιμάσουμε. Το θέμα της πορνείας βοηθά να τονίσουμε αυτή την πλευρά του, να προβάλουμε τα θέματα ταυτότητας και σεξουαλικότητας».

Η ηρωίδα του, μια 17χρονη φοιτήτρια από το Παρίσι, μετά από την πρώτη της σεξουαλική εμπειρία, στη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών της, παράλληλα με τα μαθήματα της, αρχίζει να αφιερώνει τα απογεύματά της κάνοντας σεξ επί πληρωμή με άντρες, συνήθως μεγάλης ηλικίας.

Ο Οζόν την παρακολουθεί στη διάρκεια των τεσσάρων εποχών του έτους, ενώ, ενδιάμεσα, το μυστικό της αποκαλύπτεται με τον ξαφνικό θάνατο ενός από τους άντρες στη διάρκεια της σεξουαλικής τους επαφής.

Ο σκηνοθέτης επιχειρεί να καταγράψει, όσο το δυνατό πιο αντικειμενικά, το πορτρέτο της ηρωίδας του, χωρίς να κάνει την οποιαδήποτε κρίση, αφήνοντας τα συμπεράσματα στον ίδιο το θεατή.

«Η εφηβεία συχνά εξιδανικεύεται στον παγκόσμιο κινηματογράφο, και παρουσιάζεται με έναν εγκωμιαστικό τρόπο. Οι δικές μου αναμνήσεις είναι ότι η εφηβεία είναι επίπονη και δύσκολη. Ήθελα να προσεγγίσω το θέμα με μεγαλύτερη απόσταση, έτσι ώστε να είμαι σε θέση να παρουσιάσω μια διαφορετική οπτική γωνία».

Για την νεαρή Μαρίν Βακ που ερμηνεύει την ηρωίδα, ο σκηνοθέτης είπε: «η Ιζαμπέλ δεν είναι καθόλου υποκρίτρια. Αντίθετα, είναι πιο έξυπνη από τις περισσότερες νέες της ηλικίας της και ξέρει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να υποστηρίζει τις απόψεις της».

Εκτός από την ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα του Παρισιού που καταγράφει με την κάμερά του (τα ταξίδια της νεαρής στο μετρό, τις μεταμφιέσεις της, τις συναντήσεις με τους πελάτες σε ξενοδοχεία, αλλά και τις σκηνές στη Σορβόνη), ο Οζόν καταφέρνει να δημιουργήσει σταδιακά το πορτρέτο του 17χρονου κοριτσιού, να καταγράψει τις αντιδράσεις και την όλη συμπεριφορά της (και η πρωταγωνίστρια του, Μαρίν Βακ καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό να εκφράσει τον ψυχικό της κόσμο), τονίζοντας ταυτόχρονα τη μυστηριώδη πλευρά της.

Πάντως, τα σχόλια για την Μαρίν Βακ υπήρξαν εγκωμιαστικά.

Με μία ομάδα νεαρών ασχολείται και το Bling Ring της Σοφία Κόπολα που σηκώνει την αυλαία του τμήματος «Ένα Κάποιο Βλέμμα».

Η ταινία παρακολουθεί μια ομάδα νεαρών (κυρίως κοριτσιών) στο Λος Άντζελες, η οποία πραγματοποιούσε διαρρήξεις σε βίλες διασήμων (όπως της Πάρις Χίλτον).

Η φήμη είναι ένα από τα θέματα που έχουν απασχολήσει τη Σοφία Κόπολα και σε άλλες δουλειές της και η σκηνοθέτιδα εντυπωσιάστηκε από την πραγματική ιστορία και θέλησε να την κάνει ταινία.

Μιλώντας για μια γενιά που μεγάλωσε με το Internet και την τηλεόραση ριάλιτι, η Σοφία Κόπολα λέει για τους «ήρωές» της: «Ελπίζω ότι δεν είμαι πολύ επικριτική, αλλά η αλήθεια είναι ότι τους παρατηρώ από μία συγκεκριμένη απόσταση. Πιστεύω ότι η ταινία ασκεί κριτική και παράλληλα τους δοξάζει».

Παράλληλα, στο διαγωνιστικό τμήμα προβλήθηκε και η ταινία Έλι του μεξικανού σκηνοθέτη Άματ Εσκαλάντε, η οποία δίχασε τους κριτικούς.

Η ταινία περιγράφει τη τραγική μοίρα μιας φτωχής οικογένειας που μπλέκεται άθελά της σε μια υπόθεση παράνομης διακίνησης ηρωίνης, με αποτέλεσμα τη δολοφονία του πατέρα, το βασανίζονται του μεγαλύτερου αδερφού και το βιασμό της μικρής αδερφής του.

Ο σκηνοθέτης βρίσκει την ευκαιρία να δώσει μιαν εικόνα της ωμότητας και της διαφθοράς που επικρατεί στην κοινωνία, αν και πολλοί είπαν ότι η επιμονή του σε σοκαριατρικές σκηνές βασανιστηρίων ξεπερνά τα όρια.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024