Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ο Χρυσός Φοίνικας υπήρξε πολιτική επιλογή

Γιατί ο Χρυσός Φοίνικας υπήρξε πολιτική επιλογή

Μπορεί το βράδυ της Κυριακής ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, να επέμενε ότι ο φετινός Χρυσός Φοίνικας δεν ήταν «πολιτική επιλογή», αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν ακριβώς αυτό. Μια πολιτική επιλογή να βραβευτεί μία ταινία για τον έρωτα δύο γυναικών (Η Ζωή της Αντέλ - Μπλε, το πιο ζεστό χρώμα) μια απόφαση που ανακοινώθηκε την ώρα που στο Παρίσι χιλιάδες διαδηλωτές αντιδρούσαν στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Μπορεί το βράδυ της Κυριακής ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, ως πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, να επέμενε ότι ο φετινός Χρυσός Φοίνικας δεν ήταν «πολιτική επιλογή», αλλά η αλήθεια είναι ότι ήταν ακριβώς αυτό.

Μια πολιτική επιλογή να βραβευτεί μία ταινία για τον έρωτα δύο γυναικών (Η Ζωή της Αντέλ – Μπλε, το πιο ζεστό χρώμα) μια απόφαση που ανακοινώθηκε την ώρα που στο Παρίσι χιλιάδες διαδηλωτές αντιδρούσαν στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.

Καθώς η Γαλλία έγινε πριν από μία εβδομάδα η ένατη ευρωπαϊκή χώρα (και η 14η στον κόσμο) που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων, την ώρα που τουλάχιστον 250.000 άτομα της Δεξιάς διαδήλωναν στους δρόμους, και λίγο πριν ο πρώτος γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων πραγματοποιηθεί στη χώρα, το Φεστιβάλ έδινε μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές διακρίσεις στον κόσμο σε μία λεσβιακή ερωτική ιστορία.

Και δεν ήταν η μόνη ταινία του λεγόμενου queer cinema που βραβεύτηκε στις Κάννες (αν και ήταν η πρώτη που πήρε Χρυσό Φοίνικα). Στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών βραβεύτηκε το Les Garçons et Guillaume, à table! του Γκιγιόμ Γκαλέν, με ήρωα ένα αγόρι που η μητέρα του το μεγαλώνει ως κορίτσι, ενώ βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα έλαβε το Ο Άγνωστος της Λίμνης, το οποίο δείχνει έναν άνδρα να γνωρίζει και να ερωτεύεται έναν άλλο άνδρα στη διάρκεια διακοπών σε μία λίμνη.

Η Αντέλ έλαβε θετικές κριτικές όχι μόνο γιατί τόλμησε να δείξει με ρεαλισμό τις ερωτικές σκηνές ανάμεσα στις δύο ηρωίδες -ο σκηνοθέτης Αμπντελατίφ Κεσίς δήλωσε ότι εάν οι πρωταγωνίστριες δεν ήταν αυτές που ήταν, τότε η ταινία θα κινείτο στα όρια του «πορνογραφικού»-, αλλά και κυρίως γιατί -όπως αναφέρουν οι ξένοι κριτικοί- κατάφερε να δείξει το συναίσθημα ανάμεσα στις δύο ηρωίδες, τον έρωτα ανάμεσα σε δύο άτομα του ιδίου φύλου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά βραβεύτηκε όχι μόνο ο σκηνοθέτης, αλλά και οι δύο πρωταγωνίστριες, Λέια Σεϊντού και Αντέλ Εξαρχόπουλος.

«Η νέα γενιά της Γαλλίας, εκφραζόμενη από την 18χρονη Αντέλ, πρόκειται να δείξει στους μεγαλύτερους ότι ο έρωτας μπορεί να λάβει πολλές μορφές» γράφει το CNN.

«Δεν σκεφτήκαμε ποια θα είναι η αντίδραση για το Χρυσό Φοίνικα. Δεν σκεφτήκαμε αν θα παιχτεί αυτή η ταινία στην Αμερική για παράδειγμα. Εμείς αγαπήσαμε την ταινία. Και πιστεύω ότι θα παιχτεί παντού στον κόσμο και στις ΗΠΑ. Γιατί όχι; Μας άρεσε απλά που κάποιος είχε το κουράγιο να πει την ιστορία» είπε ο Στίβεν Σπίλμπεργκ μετά τη βράβευση.

Ωστόσο, ήταν η σκηνοθέτιδα Λιν Ράμσεϊ, εκείνη που εξέφρασε καλύτερα το τι τελικά είναι το Μπλε, το πιο ζεστό χρώμα. «Η ταινία ξεπερνά το θέμα φύλο. Ξεπερνά την πολιτική. Οι θεατές είδαν πέρα από το ότι μιλά για μια λεσβιακή ερωτική σχέση. Πρόκειται για μία σχέση που όλοι μας μπορούμε να ταυτιστούμε. Και αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, είναι ότι σε αυτήν καθένας αναγνωρίζει τις δικές του σχέσεις, είτε ετεροφυλόφιλες, είτε ομοφυλόφιλες» είπε.

Ο Χρυσός Φοίνικας της Αντέλ αποτελεί απόδειξη ότι ένα κινηματογραφικό Φεστιβάλ δεν μπορεί να μένει απλός παρατηρητής των όσων συμβαίνουν γύρω του.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024