Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H κριτική επιτροπή

H κριτική επιτροπή

...

Αγγελική Στελλάκη

Με πρόεδρο τον Πέδρο Αλμοδοβάρ, η κριτική επιτροπή του 70ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα δει τις υποψήφιες για Χρυσό Φοίνικα ταινίες και θα απονείμει τα βραβεία της επετειακής διοργάνωσης.

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους:

Πέδρο Αλμοδόβαρ – σκηνοθέτης, παραγωγός (Ισπανία)

Συχνός καλεσμένος του Φεστιβάλ, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ έχει κερδίσει αρκετά βραβεία στις Κάννες -μεταξύ άλλων βραβείο Σκηνοθεσίας για το Όλα για τη Μητέρα Μου και βραβείο σεναρίου για το Volver. Φέτος επιλέχθηκε ως πρόεδρος της επιτροπής του Φεστιβάλ και η επιλογή του αναμένεται με ενδιαφέρον.

Μάρεν Άντε – σκηνοθέτις, σεναριογράφος, παραγωγός (Γερμανία)

Η ταινία Toni Erdmann, τρίτη της Μάρεν Άντε, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές στο περσινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και απέσπασε πλήθος βραβείων στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου.

Τζέσικα Τσαστέιν – ηθοποιός (ΗΠΑ)

Υποψήφια δύο φορές για βραβείο Όσκαρ, η Τζέσικα Τσαστέιν θεωρείται μία από τις ενδιαφέρουσες ηθοποιούς που εργάζονται στο Χόλιγουντ αυτή τη στιγμή. Γνωστή από ρόλους όπως τα Zero Dark Thirty, θα τη δούμε στην επόμενη ταινία του Ξαβιέ Ντολάν (The Death and Life of John F. Donovan).

Φαν Μπινγκμπινγκ – ηθοποιός, παραγωγός (Κίνα)

Η ηθοποιός έγινε γνωστή στην Κίνα μέσα από την τηλεοπτική επιτυχία My Fair Princess. Το 2014 την είδαμε στην χολιγουντιανή παραγωγή X-MenL Days of Future Past, ενώ κέρδισε βραβείο ερμηνείας στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν για την ταινία «I am not Madame Bovary».

Ανιές Ζάκουι – ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτις, τραγουδίστρια (Γαλλία)

Πολυβραβευμένη καλλιτέχνις, η Ανιές Ζάκουι έχει συνεργαστεί με τον Αλέν Ρενέ στο Smoking/No Smoking και στο The Same Old Song. Το 2000 η Ζάκουι σκηνοθέτησε το The Taste of Others, ταινία που κέρδισε τέσσερα βραβεία Σεζάρ. Η ταινία της Comme Une Image κέρδισε βραβείο Σεναρίου στις Κάννες, ενώ πρόσφατα την είδαμε στη Γλυκιά Απόδραση.

Παρκ Τσαν-Γουκ, σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός (Νότιος Κορέα)

Ο Παρκ-Τσαν Γουκ δεν χρειάζεται συστάσεις. Η ταινία του Joint Security Area σημείωσε τεράστια επιτυχία στο κορεάτικο box office. Η συνέχεια ήταν μία ανοδική πορεία για τον σκηνοθέτη που του έφερε το Grand Prix στις Κάννες για το Old Boy και βραβείο της Επιτροπής για το Thirst, ενώ πέρυσι η ταινία του The Handmaiden προβλήθηκε και πάλι στις Κάννες αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές.

Γουίλ Σμιθ – ηθοποιός, παραγωγός, μουσικός (ΗΠΑ)

Δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, ο Γουίλ Σμιθ αποτελεί έναν από τους πιο διάσημους σταρ στις ΗΠΑ, έχοντας εμφανιστεί σε μεγάλα μπλοκμπάστερ (όπως το Μέρα Ανεξαρτησίας) και σε συγκινητικές δραματικές ταινίες (όπως Το Κυνήγι της Ευτυχίας). Παράλληλα, έχει κερδίσει δύο Γκράμι.

Πάολο Σορεντίνο – σκηνοθέτης, σεναριογράφος (Ιταλία)

Και αυτός ένας από τους «συνήθεις υπόπτους» του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Επτά από τις οκτώ ταινίες του έχουν κάνει πρεμιέρα στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, με το Il Divo να κερδίσει το Βραβείο της Επιτροπής το 2008 και την ταινία La Grande Bellezza να αποσπά πολύ θετικά σχόλια. Αυτή την περίοδο ασχολείται με την τηλεοπτική σειρά Young Pope και μία βιογραφία για τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Γκάμπριελ Γιάρεντ – συνθέτης (Γαλλία)

Τρεις φορές υποψήφιος για Όσκαρ, μία φορά νικητής (για τον Άγγλο Ασθενή). Ο συνθέτης Γκάμπριελ Γιάρεντ έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του γαλλικού σινεμά (όπως ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ ή ο Ζαν-Ζακ Ανό), καθώς και με το παιδί – θαύμα, Ξαβιέ Ντολάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024