Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κάννες: Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε τις γυναίκες δημιουργούς

Κάννες: Η κριτική επιτροπή αναγνώρισε τις γυναίκες δημιουργούς

...

Όπως θα περίμενε κανείς, η κριτική επιτροπή του Πέδρο Αλμοδόβαρ τίμησε με τα βραβεία της δύο γυναίκες σκηνοθέτιδες: τη Σοφία Κόπολα, η οποία έλαβε το βραβείο Σκηνοθεσίας και την Λιν Ράμσεϊ που κέρδισε βραβείο Σεναρίου -εξ ημισείας με τον Γιώργο Λάνθιμο και τον Ευθύμη Φιλίππου.

Μάλιστα, η επιτροπή βράβευσε και τον Χοακίν Φοίνιξ για την ερμηνεία του στην ταινία της Ράμσεϊ. Ο ηθοποιός ήταν παρών στην τελετή απονομής με κοστούμι και… all star.

Για ένα Φεστιβάλ που κατά το παρελθόν έχει κατηγορηθεί έως και για αποκλεισμό των γυναικών σκηνοθετών από το διαγωνιστικό του τμήμα, οι βραβεύσεις αυτές δεν είναι τυχαίες. Και δεν θα μπορούσε κανείς να περιμένει κάτι διαφορετικό από τον σκηνοθέτη που αγάπησε τις γυναίκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1961 έχει να κερδίσει γυναίκα το βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες. Η Σοφία Κόπολα έγραψε, έτσι, τη δική της ιστορία και έγινε η δεύτερη δημιουργός που κερδίζει βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ (η πρώτη ήταν η Γιούλια Σολντσέβα για το The Chronicle of Flaming Years).

Η Σοφία Κόπολα, η οποία δεν ήταν παρούσα στην τελετή απονομής, ευχαρίστησε με μήνυμά της την Τζέιν Κάμπιον, μοναδική γυναίκα που έχει κερδίσει Χρυσό Φοίνικα στην ιστορία του Φεστιβάλ.

«Ελπίζω ότι εάν συμπεριλάβουμε περισσότερες γυναίκες σε θέση αφηγητή θα αναγνωρίζω περισσότερες από τις γυναίκες που βλέπω γύρω μου, στην καθημερινότητά μου» είπε η Τζέσικα Τσαστέιν όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Αντισυμβατικός -φυσικά- και ο Χρυσός Φοίνικας. Η κριτική επιτροπή έδωσε όπως αναμενόταν βραβεία στο 120 Beats Per Minute -μια σημαντική ταινία για το AIDS- και το Loveless του ρώσου σκηνοθέτη Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ (μία κριτική της ρωσικής κοινωνίας), ωστόσο το μεγάλο βραβείο το απένειμε σε μία… κωμωδία. Και συγκεκριμένα στο The Square, μία σάτιρα για τον κόσμο της τέχνης -γυρισμένη από τον Σουηδό Ρούμπεν Έστλουντ (Force Majeure).

Η επιλογή υπήρξε σίγουρα μη αναμενόμενη και απόλυτα σύγχρονη. Το The Square ήταν μια ταινία που αρκετοί αγάπησαν, κάποιοι συνέκριναν με το περσινό Toni Erdmann (η Μάρεν Άντε ήταν και αυτή στην κριτική επιτροπή), σε κάποιους άλλους, όμως, δεν άρεσε.

Αξίζει να σημειωθεί και η απουσία των ταινιών παραγωγής συνδρομητικών υπηρεσιών από τα βραβεία: Wonderstruck, Okja και The Meyerowitz Stories έφυγαν με «άδεια» χέρια. Το εάν αυτό έχει σχέση με το γεγονός ότι ήταν παραγωγής Amazon και Netflix (και τη δηλωμένη στήριξη του Αλμοδόβαρ στις ταινίες που προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες), ή απλά με τις ίδιες τις ταινίες δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να απαντηθεί.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024