Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Λεξικό του Χάρι Πότερ

Το Λεξικό του Χάρι Πότερ

Το σύμπαν του Χάρι Πότερ μπορεί να είναι χαοτικό. Εμείς φτιάξαμε ένα λεξικό, με έννοιες που κάθε φαν του μαθητευόμενου μάγου χρειάζεται να γνωρίζει.

Το σύμπαν του Χάρι Πότερ μπορεί να είναι χαοτικό. Εμείς φτιάξαμε ένα λεξικό, με έννοιες που κάθε φαν του μαθητευόμενου μάγου χρειάζεται να γνωρίζει.

Αβάντα Κεντάβρα

Η φονική κατάρα είναι μία από τις τρεις ασυγχώρητες κατάρες (οι άλλες δύο είναι η βασανιστική και η εξουσιαστική) και οδηγεί στον ακαριαίο θάνατο του μάγου που τη δέχεται. Είναι η κατάρα που ο Βόλντεμορτ είπε στον Χάρι Πότερ όταν ήταν βρέφος, εκείνη εξοστρακίστηκε και δημιούργησε το σημάδι του και στον αφανισμό –σχεδόν- του Βόλντεμορτ.

Βασιλίσκος

Είναι το τεράστιο φίδι που κυκλοφορεί στο Χόγκουαρτς το δεύτερο έτος της φοίτησης του Χάρι Πότερ εκεί. Το φίδι το έχει τοποθετήσει εκεί ο Βόλντεμορτ. Ο Χάρι καλείται να το αντιμετωπίσει με τη βοήθεια του σπαθιού του Γκρίφιντορ και του Φοίνικα.

Γκρίνγκoτς

Είναι η τράπεζα των μάγων, την οποία διοικούν καλικάντζαροι. Διαθέτει κρύπτες όπου τοποθετούν τις περιουσίες τους οι μάγοι και οι μάγισσες και πολλές φορές εκτός από χρυσάφι, κρύβουν και θησαυρούς.

Διαγώνιος Αλέα

Είναι ο εμπορικός δρόμος των μάγων και βρίσκεται στο Λονδίνο. Ένας μάγος ή μάγισσα αρκεί να χτυπήσει το τούβλο πίσω από την παμπ Ραγισμένο Τσουκάλι για να βρεθεί στον δρόμο αυτόν, όπου μπορεί να αγοράσει από κουκουβάγιες και τσουκάλια, μέχρι ραβδιά και βιβλία με ξόρκια. Εκεί βρίσκεται και η τράπεζα των μάγων (βλ. Γκρίνγκοτς).

Εδιμβούργο

Σε ένα μικρό καφέ της πόλης έγραψε η Τζ.Κ.Ρόουλινγκ μεγάλο μέρος των περιπετειών του Χάρι Πότερ.

Ζωομάγος

Είναι ένας μάγος που μπορεί να μετατρέπεται σε ζώο κατά προτίμηση. Ο Σείριος Μπλακ ήταν ζωομάγος και μπορούσε να μετατραπεί σε μεγάλο σκυλί. Ζωομάγος υπήρξε και ο πατέρας του Χάρι Πότερ, Τζέιμς, που μπορούσε να μετατραπεί σε ελάφι, καθώς και ο Πίτερ Πέτιγκριου που για πολλά χρόνια ζούσε ως ποντίκι υπό την κατοχή του Ρον Ουέσλι.

Ημερολόγιο

Το Ημερολόγιο του Άντον Μόρβολ Χερντ (μετέπειτα Βόλντεμορτ) αποδεικνύεται ιδιαίτερα επικίνδυνο στο δεύτερο βιβλίο της σειράς, Ο Χάρι Πότερ και η Κάμαρα με τα Μυστικά. Στο έκτο βιβλίο αποδεικνύεται ότι το ημερολόγιο αποτελούσε Πεμπτουσιωτή (δηλαδή αντικείμενο στο οποίο ο Βόλντεμορτ είχε κρύψει κομμάτι της ψυχής του, προκειμένου να επιτύχει την αθανασία).

Θανατοφάγοι

Είναι οι οπαδοί του Βόλντεμορτ. Με την πτώση του, όταν αντιμετώπισε τον Χάρι ως βρέφος, πολλοί φυλακίστηκαν στο Αζκαμπάν, άλλοι εξαφανίστηκαν και κάποιοι αποφάσισαν να ζήσουν μια (φαινομενικά) ήσυχη ζωή. Θανατοφάγοι είναι οι Μαλφόι, η Μπελατρίξ Λεστρέιντζ και ο Πίτερ Πέτιγκριου.

Ιππόγρυπας

Οι ιππόγρυπες είναι μαγικά πλάσματα. Έχουν γαμψά νύχια, πλούσιο τρίχωμα και έχουν επίσης τη δυνατότητα να πετούν και να τρέχουν με μεγάλες ταχύτητες. Τρέφονται κυρίως με μικρά θηλαστικά όπως κουνάβια, κουνέλια και νυφίτσες. Με έναν ιππόγρυπα το σκάει προς την ελευθερία ο Σείριος Μπλακ στο τέλος του τρίτου βιβλίου.

Κουίντιτς

Το αγαπημένο άθλημα των μάγων. Παίζεται σε ιπτάμενα σκουπόξυλα και σε αυτό συμμετέχουν δύο ομάδες, από εφτά παίκτες η καθεμία. Ο φύλακας φροντίζει να μην σκοράρουν οι αντίπαλοι σε κάποιο από τα τρία δαχτυλίδια-τέρματα, οι κυνηγοί πρέπει να βάλουν γκολ στην αντίπαλη ομάδα, οι χτυπητές προστατεύουν τους παίκτες τους από δύο μαύρες μπάλες που έχουν στόχο να τους ρίξουν από τα σκουπόξυλά τους, ενώ κατευθύνουν τις μαύρες μπάλες στους παίκτες της αντίπαλης ομάδας. Ο ανιχνευτής αναζητά την χρυσή μπάλα, η οποία δίνει τη νίκη σε όποια ομάδα την πιάσει. Σε θέση ανιχνευτή παίζει και ο Χάρι Πότερ.

Λασποαίματος

Βρισιά που αναφέρεται σε μάγο που έχει γεννηθεί από Μαγκλ (απλούς ανθρώπους, όχι μάγους). Πρόκειται για ιδιαίτερα προσβλητική φράση.

Μαγκλ

Οι απλοί άνθρωποι, αυτοί που δεν έχουν μαγικές ικανότητες.

Ντάμπλντορ

Ο διευθυντής του σχολείου Χόγκουαρτς για Μαγείες και Ξόρκια και ένας από τους ισχυρότερους μάγους (ίσως ο μόνος που φοβάται ο Βόλντεμορτ).

Ξόρκια

Βασικό «εργαλείο» για κάθε μάγο και μάγισσα, το οποίο μαθαίνει κανείς να χειρίζεται στη σχολή Χόγκουαρτς.

Ουέσλι

Το επώνυμο του Ρον. Στα βιβλία Χάρι Πότερ πρωταγωνιστούν όλοι οι Ουέσλι. Ο Φρεντ και ο Τζορτζ, οι δίδυμοι αδελφοί, ο Πέρσι, ο Μπιλ, ο Τσάρλι, η Τζίνι, καθώς και οι γονείς τους, Άρθουρ και Μόλι.

Πεμπτουσιωτές

Είναι τα αντικείμενα στα οποία αποφασίζει ο Βόλντεμορτ να τοποθετήσει κομμάτι της ψυχής του, όταν τη χωρίζει σε επτά τμήματα με στόχο να πετύχει την αθανασία. Σε όσο περισσότερα τμήματα χωρίζει ένας μάγος την ψυχή του, τόσο περισσότερο χάνει την ανθρωπιά του. Ο Χάρι, ο Ρον και η Ερμιόνη αναζητούν στο τελευταίο βιβλίο τους Πεμπτουσιωτές, θέλοντας να εξοντώσουν τον Βόλντεμορτ.

Ραβδί (Μαγικό)

Το ραβδί για κάθε μάγο είναι μοναδικό. Είναι εκείνο που διαλέγει τον μάγο και όχι το αντίθετο. Όταν ένας μάγος χάνει το ραβδί του, δύσκολα μπορεί να το αντικαταστήσει. Το ραβδί του Χάρι Πότερ έχει στην «καρδιά» του φτερό φοίνικα, όπως και το ραβδί του Βόλντεμορτ. Στο τελευταίο βιβλίο, ο Ξέρετε-Ποιος αναζητά το ραβδί από κουφοξυλιά που σύμφωνα με τον θρύλο είναι το πιο παντοδύναμο ραβδί του μαγικού κόσμου.

Σημάδι

Η φονική κατάρα που ο Βόλντεμορτ χρησιμοποίησε εναντίον του Χάρι Πότερ άφησε στον δεύτερο ένα σημάδι στο μέτωπο σε σχήμα αστραπής. Από τότε αυτό το σημάδι τον συνδέει με τον Βόλντεμορτ και του δίνει εικόνες από αυτά που σκέφτεται και βλέπει ο δεύτερος.

Τρίαθλο Μαγείας

Είναι το μαγικό πρωτάθλημα που διοργανώνεται στο τέταρτο έτος φοίτησης του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς, ανάμεσα στα μεγαλύτερα μαγικά σχολεία. Οι συμμετέχοντες επιλέγονται από το Κύπελλο της Φωτιάς. Ο Σέντρικ Ντίγκορι επιλέγεται να εκπροσωπήσει το Χόγκουαρτς, ο πρωταθλητής του Κουίντιτς Βίκτορ Κραμ το Ινστιτούτο Ντάρμστρανγκ και η Φλερ Ντελακούρ την Ακαδημία Μαγείας Μπομπατόν. Το Κύπελλο της Φωτιάς που κάνει την επιλογή, επιλέγει, όμως απρόσμενα, και έναν τέταρτο, τον Χάρι. Το πρωτάθλημα αποτελείται από τρεις μαγικούς άθλους. Στην περίπτωση όμως αυτού του Τριάθλου τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά και θα οδηγήσουν σε έναν θάνατο.

Υπουργείο Μαγείας

Πρόκειται για υπουργείο της κυβέρνησης που βρίσκεται στον κόσμο του Χάρι Πότερ. Το υπουργείο Μαγείας ασχολείται με θέματα που αφορούν την κοινότητα των μάγων (αν και μερικές φορές ασχολείται υπερβολικά) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επικεφαλής είναι ο υπουργός Μαγείας.

Φιλοσοφική Λίθος

Μαγικό αντικείμενο που θεωρείται ότι χαρίζει στον κάτοχό του την αθανασία και μετατρέπει κάθε μέταλλο σε χρυσάφι. Ο Νίκολας Φλαμέλ συνεργάστηκε με τον Άλμπους Ντάμπλντορ στην πρωτοποριακή αλχημική εργασία της δημιουργίας της Φιλοσοφικής Λίθου.

Χόγκουαρτς

Το σχολείο για Μαγείες και Ξόρκια βρίσκεται στη Μεγάλη Βρετανία και αποτελεί τον χώρο όπου μαθητευόμενοι μάγοι και μάγισσες μαθαίνουν ξόρκια και φίλτρα και διδάσκονται πώς να χρησιμοποιούν τις δυνάμεις τους. Λόγω της παρουσίας του διευθυντή Ντάμπλντορ θεωρείται ως ένα από τα πιο ασφαλή μέρη για τους μάγους και τα μαγικά πλάσματα στον κόσμο. Εκεί λαμβάνει χώρα η τελευταία μάχη με τον Βόλντεμορτ και τους Θανατοφάγους του.

Ψυχή

Χωρισμένη σε επτά κομμάτια, σε μια προσπάθεια να του χαρίσει την αθανασία, η ψυχή του Βόλντεμορτ είναι κρυμμένη σε επτά διαφορετικά αντικείμενα ή όντα. Γι’αυτό έχει χάσει την ανθρώπινη διάστασή της (βλ. επίσης Ημερολόγιο και Πεμπτουσιωτές).

Ωραιόραμφος

Το όνομα του Ιππόγρυπα που μεταφέρει τον Σείριο Μπλακ στην ελευθερία (βλ. Ιππόγρυπας).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024