Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνική δικτύωση εναντίον τραυλίσματος

Κοινωνική δικτύωση εναντίον τραυλίσματος

Η ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «The Social Network» για την άνοδο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το... τραύλισμα του βασιλιά Γεωργίου του 6ου στον «Λόγο του Βασιλιά» είναι τα δύο μεγάλα φαβορί της κατηγορίας. Ωστόσο, το «Αληθινό Θράσος», που σηματοδοτεί την επιστροφή του γουέστερν, με τις δέκα υποψηφιότητές του, δεν είναι μια ταινία που η Ακαδημία θα μπορούσε εύκολα να αγνοήσει.

Η ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ «The Social Network» για την άνοδο του Μαρκ Ζούκερμπεργκ και το… τραύλισμα του βασιλιά Γεωργίου του 6ου στον «Λόγο του Βασιλιά» είναι τα δύο μεγάλα φαβορί της κατηγορίας. Ωστόσο, το «Αληθινό Θράσος», που σηματοδοτεί την επιστροφή του γουέστερν, με τις δέκα υποψηφιότητές του, δεν είναι μια ταινία που η Ακαδημία θα μπορούσε εύκολα να αγνοήσει.

Μαύρος Κύκνος

Οι… υψηλοί τόνοι της ταινίας φαίνεται πως ενόχλησαν την Ακαδημία και την οδήγησαν στην απόφαση να τη θέσουν εκτός πολλών κατηγοριών στην κούρσα για τα Όσκαρ. Ο «Μαύρος Κύκνος» κατάφερε να συγκεντρώσει τελικά πέντε υποψηφιότητες, ανάμεσα τους και εκείνη της καλύτερης ταινίας. Γι’ αυτό και δεν έχει ουσιαστικές πιθανότητες να το κερδίσει. Οπερατικό και θεατράλε, το φιλμ αποτελεί μια σύγχρονη τραγωδία-θρίλερ με φόντο πουέντ, πιρουέτες και τον εξοντωτικό κόσμο του μπαλέτου. Η Νίνα (Νάταλι Πόρτμαν) ζει με την υπερπροστατευτική μητέρα της (Μπάρμπαρα Χέρσεϊ) και αποτελεί μέλος ενός νεοϋορκέζικου θιάσου μπαλέτου. Αναλαμβάνει καθήκοντα πρίμα μπαλαρίνας και καλείται να ερμηνεύσει το βασικό ρόλο στην Λίμνη των Κύκνων (τον Λευκό, αλλά και τον Μαύρο Κύκνο). Ωστόσο, ο υπεύθυνος του θιάσου Τομά (Βενσάν Κασέλ) θεωρεί ότι είναι πολύ «αθώα» για το ρόλο του σκοτεινού και σαγηνευτικού μαύρου κύκνου. Αυτά που ακολουθούν είναι η καταβύθιση της Νίνα στη σκοτεινή πλευρά της.

The Fighter

Ταινία βραβείων και ερμηνειών, το «The Fighter» του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ (Τhree kings) παρακολουθεί τη σχέση δυο αδερφών μποξέρ, με φόντο τον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κόσμο του μποξ. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Κρίστιαν Μπέιλ, ο οποίος μετά τη Χρυσή Σφαίρα είναι το φαβορί για το Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου, για την ερμηνεία του ως Ντίκι Έκλαντ, ενός μποξέρ από την Μασαχουσέτη που κατέληξε να εθιστεί στο κρακ και την κοκαΐνη. Στον ρόλο του «Ιρλανδού» Μίκι Γουόρντ ο Μαρκ Γουόλμπεργκ. Υποψήφιες για Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου και οι δύο πρωταγωνίστριες της ταινίας (Έιμι Άνταμς, Μελίσα Λίο).

Inception

Μια ταινία-παζλ που θεωρείται μάλλον απίθανο να κερδίσει το Όσκαρ (παρά τις πολύ θετικές αντιδράσεις που είχαν αρχικά ακολουθήσει την προβολή της). Μια ομάδα κατασκόπων που ασχολούνται με την εταιρική κατασκοπεία προσπαθεί να τοποθετήσει μια ιδέα στο μυαλό ενός επιχειρηματία. Την ίδια ώρα ο Κομπ, αρχηγός της ομάδας (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) έχει να αντιμετωπίσει τους δικούς του δαίμονες. Ο σκηνοθέτης Κρίστοφερ Νόλαν κατασκεύασε μια αριστοτεχνική παρτίδα παιχνιδιού με ακριβείς κανόνες, αλλά αβέβαιο αποτέλεσμα. Πιθανότατα θα περιοριστεί στα Όσκαρ ειδικών εφέ.



Τα Παιδιά είναι Εντάξει

Δύο εξαιρετικές γυναικείες ερμηνείες και ένα πολύ καλό σενάριο έφεραν το φιλμ μέχρι την δεκάδα της καλύτερης ταινίας. Οι Ανέτ Μπένινγκ και Τζούλιαν Μουρ ερμηνεύουν -στην ταινία της Λίζα Τσολοτένκο- ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων γυναικών με δύο παιδιά. Η πρώτη μάλιστα είναι και υποψήφια για Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου. Οι ισορροπίες της οικογένειας διαταράσσονται όταν στο σκηνικό εμφανίζεται ο πατέρας των παιδιών.

Ο Λόγος του Βασιλιά

Το μεγάλο φαβορί της κατηγορίας. Έχει σαρώσει στις ενώσεις κριτικών, στις Χρυσές Σφαίρες και στα BAFTA, αλλά θα βρει μπροστά του το «Social Network» του Ντέιβιντ Φίντσερ. Εάν η Ακαδημία θεωρήσει ότι είναι απλά μια ταινία ερμηνειών δεν θα του χαρίσει το Όσκαρ. Στα δυνατά της σημεία, ο Κόλιν Φερθ, ο οποίος μετά την ταινία «Ένας Άνδρας Μόνος» επιστρέφει με ακόμα μια αριστοτεχνική ερμηνεία στο ρόλο του βασιλιά Γεωργίου του 6ου. Η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου και ο νέος βασιλιάς καλείται να εκφωνήσει μια ομιλία, ένας τομέας στον οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα. Η σύζυγός του, Ελισάβετ, κανονίζει για τον άντρα της ένα ραντεβού με έναν εκκεντρικό λογοθεραπευτή, τον Λάιονελ Λογκ. Σε σκηνοθεσία Τομ Χούπερ, με τους Κόλιν Φερθ, Έλενα Μπόναμ Κάρτερ και Τζέφρι Ρας.

127 Ώρες

Μετά το «Slumdog Millionaire», ο βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Ντάνι Μπόιλ επιστρέφει με μια αληθινή ιστορία επιβίωσης και συνεργάζεται με τους Τζέιμς Φράνκο και Κέιτ Μάρα. Θέμα της ταινίας είναι οι εφιαλτικές 127 ώρες που έζησε ο ορειβάτης Άρον Ράλστον, όταν ένας βράχος έπεσε πάνω στο χέρι του, παγιδεύοντάς τον σε ένα φαράγγι στη μέση του πουθενά. Η ταινία είναι υποψήφια για έξι Όσκαρ, ενώ ο Τζέιμς Φράνκο διεκδικεί το βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου.

The Social Network

Άλλο ένα από τα μεγάλα φαβορί της κατηγορίας. Κερδίζει πόντους από τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας, ωστόσο, αρκετές ενώσεις έχουν δείξει ότι προτιμούν τον «Λόγο του Βασιλιά». Στο «Social Network» παρακολουθούμε μια μοναχική ιδιοφυΐα, έναν άνθρωπο που έχει χτίσει στο μυαλό του μια τέτοια εικόνα του εαυτού του που έχει ως μόνο σκοπό να διώχνει μακριά του τους ανθρώπους που τον αγαπούν. You are CEO of yourself γράφει η καρτούλα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ που φέρει από κάτω το όνομά του. Μέχρι τότε έχει καταφέρει να προσβάλει τη μόνη γυναίκα που αγάπησε, να τη «φέρει» στον καλύτερό του φίλο, να αδιαφορήσει για τον νέο συνεργάτη του, να χτυπήσει το χέρι που του άπλωσαν δύο δημοφιλείς φοιτητές του Χάρβαρντ και να μείνει τόσο μόνος του την ώρα που έχει καταφέρει να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης που –θεωρητικά- έχει ως στόχο να φέρει τους ανθρώπους… πιο κοντά. Στα συν το σενάριο του Άαρον Σόρκιν και η ερμηνεία του Τζέσε Αϊζενμπεργκ.

Toy Story 3

Για πολλούς το τρίτο «Toy Story» είναι και το καλύτερο της σειράς, μιας και ασχολείται με ερωτήματα όπως: «Τι κάνει ένα παιχνίδι όταν το παιδί που το αγάπησε μεγαλώνει;», «Ποια είναι τελικά η οικογένειά σου;», «Τι σημαίνει να αφήνεις πίσω σου πράγματα που αγάπησες;». Ζητήματα βαθύτερα που σίγουρα δεν αρκούν για να του χαρίσουν ένα Όσκαρ. Και έτσι, μάλλον θα περιοριστεί στο βραβείο καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων.

Αληθινό Θράσος

Συγκέντρωσε δέκα υποψηφιότητες από εκεί που δεν το περίμενε κανείς και παρ’ όλο που δεν θεωρείται πιθανό να φύγει με το Όσκαρ, θα μπορούσε να κάνει την έκπληξη, μιας και η Ακαδημία έδειξε και ότι της αρέσει και πως αγαπάει τους αδελφούς Κοέν. Μια θαρραλέα 14χρονη που έχει χάσει τον πατέρα της από έναν πιστολά, αποφασίζει να πάρει εκδίκηση προσλαμβάνοντας τον πιο σκληροτράχηλο –και μέθυσο- σερίφη της περιοχής (ο Τζεφ Μπρίτζες και πάλι υποψήφιος). Στην παρέα προστίθεται και ένας χωροφύλακας που κυνηγά τον ίδιο δολοφόνο. Οι τρεις τους ξεκινούν ένα ταξίδι σε αναζήτηση του δολοφόνου.

Στην καρδιά του Χειμώνα

Σε ένα τοπίο σχεδόν εφιαλτικό, η 17χρονη Ρι Ντόλι (Τζένιφερ Λόρενς), αναλαμβάνει να βρει τον εξαφανισμένο πατέρα της ο οποίος, αφού χρησιμοποίησε το σπίτι τους ως εγγύηση για να βγει από τη φυλακή, έφυγε χωρίς να αφήσει πίσω του κανένα ίχνος. Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να χάσει το σπίτι, θα ρισκάρει τη ζωή της για να διασφαλίσει την οικογένειά της. Θα ενώσει τα κομμάτια της αλήθειας, ανάμεσα στις υπεκφυγές, τα ψέματα και τις απειλές των συγγενών της. Η εξαιρετική ταινία κατάφερε να συγκεντρώσει πλήθος βραβείων, ανάμεσα τους και τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ.

Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024