Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο άνθρωπος στο επίκεντρο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 150 ταινίες και η αρχή γίνεται με το Holy Motors του Λεό Καράξ.

Το πρόγραμμα του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε τη Δευτέρα. Όπως ανέφερε η ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, Δημήτρη Εϊπίδη, την οποία εκφώνησε η συντονίστρια του Φεστιβάλ Ελένη Ράμμου, λόγω ασθένειας του κ. Εϊπίδη, στο επίκεντρο του Φεστιβάλ βρίσκεται ο άνθρωπος. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν 150 ταινίες και η αρχή γίνεται με το Holy Motors του Λεό Καράξ.

Το 53ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο.

Ο ιδιαίτερα αγαπητός στο σινεφίλ ελληνικό κοινό Φινλανδός σκηνοθέτης Άκι Καουρισμάκι, ο πολυβραβευμένος κουρδικής καταγωγής δημιουργός Μπαχμάν Γκομπαντί, ο Γερμανός κινηματογραφιστής Αντρέας Ντρέζεν, καθώς και ο Κριστιάν Μουντζίου, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σύγχρονου ρουμάνικου κινηματογράφου, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα αφιερώματα που πραγματοποιεί η φετινή διοργάνωση στο έργο τους.

Παρών στο φεστιβάλ θα είναι επίσης, ο Κώστας Γαβράς, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του Capital.

Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 15 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ.

Να σημειωθεί ότι οι δύο από τις 15 ταινίες του Διαγωνιστικού είναι ελληνικής παραγωγής – πρόκειται για τα φιλμ Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου και Χαρά του Ηλία Γιαννακάκη.

Η τελετή έναρξης του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της πολυσυζητημένης ταινίας Holy Motors του εκκεντρικού Γάλλου δημιουργού Λεό Καράξ.

Η ταινία που προκάλεσε αίσθηση στο φετινό φεστιβάλ των Καννών (βραβείο Νεότητας), αφηγείται την 24ωρη σουρεαλιστική οδύσσεια του αινιγματικού κυρίου Όσκαρ στους δρόμους ενός ονειρικού Παρισιού, μέσα από ένα διαδοχικό παιχνίδι ρόλων και μεταμορφώσεων.

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 10 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Στη χώρα των άλλων του Κορεάτη Χονγκ Σανγκ-σου, με πρωταγωνίστρια την Ιζαμπέρ Ιπέρ.

Η Ιπέρ υποδύεται τρεις διαφορετικές γυναίκες με το ίδιο όνομα. Με φόντο την παραλιακή κορεάτικη πόλη Μοχάνγκ, ξετυλίγονται οι ισάριθμες ιστορίες τους. Η συναναστροφή των ηρωίδων με τους κατοίκους λειτουργεί ως καταλύτης σε πολλαπλά επίπεδα: πολιτισμικό, ερωτικό, υπαρξιακό.

Συνολικά 14 ελληνικές ταινίες θα πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στις επιμέρους ενότητες του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ τιμά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, μέσα από ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει ένα πλέγμα αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων: την προβολή τριών ταινιών – σταθμών στην πορεία του σκηνοθέτη – Ο θίασος (1974), Ταξίδι στα Κύθηρα (1984) και Τοπίο στην ομίχλη (1988) – την ανοιχτή συζήτηση «Μιλώντας για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο», καθώς και τη συναυλία της Ελένης Καραΐνδρου «Μουσική και τραγούδια για τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου».

Στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν, επίσης, σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας.

Το αφιέρωμα στο έργο του Άκι Καουρισμάκι παρουσιάζει τις πιο αντιπροσωπευτικές στιγμές της φιλμογραφίας του. Βαθιά ουμανιστικό, ανεπιτήδευτο και γενναιόδωρο στο θεατή, το σινεμά του Φινλανδού δημιουργού υμνεί με μινιμαλισμό, χιούμορ και νοσταλγία τις ανθρώπινες αξίες, ισορροπώντας εύστροφα ανάμεσα στην κωμωδία και την τραγωδία.

Από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου ιρανικού σινεμά, ο Μπαχμάν Γκομπαντί υφαίνει έναν κινηματογράφο που τολμά και θίγει ζητήματα ιστορίας, κουλτούρας, κοινωνικής διαστρωμάτωσης, πολιτικών πεποιθήσεων. Αφιέρωμα πραγματοποιείται και στον Γερμανό κινηματογραφιστή Αντρέα Ντρέζεν.

Παράλληλα, το ανεξάρτητο σινεμά έχει και πάλι την τιμητική του στο τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες.

Η νέα ενότητα του Φεστιβάλ με τίτλο «Νυχτερινές Εικόνες» προκαλεί τους υποψιασμένους θεατές και προσκαλεί τους μη μυημένους να ανακαλύψουν την underground πλευρά του σινεμά. Η αιρετική κινηματογραφική ματιά του Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Ζάπα και το πειραματικό, ανήσυχο βλέμμα του νέου ισραηλινού δημιουργού Λιόρ Σαμρίζ, θα εγκαινιάσουν στην 53η διοργάνωση, την «απαγορευμένη» ζώνη του Φεστιβάλ.

Στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί και η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης. Η δημιουργία της συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης. Η Ταινιοθήκη θα λειτουργεί στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το Φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ζέλσον στο πλάνο του Μεντιλίμπαρ

Ο έμπειρος εξτρέμ είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά με μια κίνηση και ο Μεντιλίμπαρ ποντάρει πολλά πάνω του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024