Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εγκαινιάστηκε η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Εγκαινιάστηκε η Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης

Την ίδρυση και από την Κυριακή την έναρξη λειτουργίας της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το Σάββατο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης. Ήδη, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει 700 τίτλους ταινιών και έδρα της είναι το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Οι προβολές θα κοστίζουν 4 και 3 ευρώ.

Την ίδρυση και από την Κυριακή, την έναρξη λειτουργίας της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε το Σάββατο το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης.

«Έργο ζωής του φεστιβάλ – προσφορά του στην πόλη που το φιλοξενεί 53 χρόνια και γιορτάζει φέτος τα 100 χρόνια της ανεξαρτητοποίησης της» χαρακτήρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Εϊπίδης, την ίδρυση και λειτουργία της ταινιοθήκης.

Ήδη, η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης έχει εξασφαλίσει 700 τίτλους ταινιών.

Τη χρηματοδότησή της ανέλαβε ο δήμος Θεσσαλονίκης, ενώ ενισχύθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια και διεκδικούμενες χορηγίες.

«Στόχος μας είναι να αποτελέσει η Ταινιοθήκη πυρήνα κινηματογραφικού πολιτισμού στην πόλη και να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του κινηματογράφου» δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο σκηνοθέτης και πρόεδρος της γαλλικής ταινιοθήκης, Κώστας Γαβράς, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ο κινηματογράφος και η λειτουργία και μελέτη μιας ταινιοθήκης είναι ένας τρόπος να καταλάβουμε τη ζωή – ίσως και καλύτερος απ’ αυτόν που μας προσφέρουν τα βιβλία και οι βιβλιοθήκες».

Η πρώτη προβολή θα γίνει την Κυριακή στις 19:30 στην αίθουσα «Παύλος Ζάνννας» του κινηματογράφου «Ολύμπιον» με την ταινία Καραβάτζιο του Ντέρεκ Τζάρμαν, στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος με θέμα «Η κινηματογραφική ζωή της ζωγραφικής».

Θα ακολουθήσουν προβολές πέντε ακόμη «εικαστικών ταινιών» (Εγώ λάτρεψα το γυμνό των Χέρμπερτ Βάσελεϊ και Λέο Τιτσάτ, O ζωγράφος Πικάσο του Λουτσιάνο Έμερ, Ο λαϊκός ζωγράφος Πιροσμανί του Γκιόργκι Σενγκέλαβα, και τα μικρού μήκους φιλμ Τουλούζ Λοτρέκ του Ρόμπερτ Έσενς και Βαν Γκόγκ, Πολ Γκογκέν, Γκερνίκα του Αλέν Ρενέ.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται στην αίθουσα «Τάκης Κανελλόπουλος» του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει και την έδρα της ταινιοθήκης.

Η ταινιοθήκη θα λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο στη Θεσσαλονίκη με πρόγραμμα προβολών ανά εβδομάδα.

Το εισιτήριο θα στοιχίζει 4 ευρώ και 3 ευρώ για τα μέλη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Το ξέσπασμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στο πέναλτι που χάρισε την πρόκριση στην Κ19 στον τελικό (vid)

Δείτε πως «ξέσπασε» ο Βαγγέλης Μαρινάκης στο νικητήριο πέναλτι του Λιατσικούρα το οποίο χάρισε την πρόκριση στον Ολυμπιακό για τον τελικό του Youth League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024