Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφιέρωμα στον Άκι Καουρισμάκι

Αφιέρωμα στον Άκι Καουρισμάκι

Αφιέρωμα σε έναν πολύ αγαπητό στους Έλληνες σκηνοθέτη πραγματοποιεί το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την Έλενα Χρηστοπούλου, στον κόσμο του Καουρισμάκι, οι άνθρωποι μιλούν λίγο.

Αφιέρωμα σε έναν πολύ αγαπητό στους Έλληνες σκηνοθέτη πραγματοποιεί το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την Έλενα Χρηστοπούλου, στον κόσμο του Καουρισμάκι, οι άνθρωποι μιλούν λίγο.

«Σπάνια ακουμπούν ο ένας τον άλλον, ακόμα πιο σπάνια κουνάνε τους μυς του προσώπου τους. Καμιά φορά οι πολλοί δέρνουν τον έναν. Εκείνος συνέρχεται, τινάζει τη σκόνη από πάνω του και περπατά. Προς τα πού, δεν ξέρει. Για νακάνει τι, δεν τον απασχολεί. Καθώς προχωρά, συναντά μια κοπέλα. Του λέει εκείνη κάτι, αυτός συμφωνεί. Την πηγαίνει να παίξουν μπίνγκο. Μετά απόμερικές μέρες, μπαίνουν σε μια βάρκα και φεύγουν σε άλλη χώρα. Οι μελωδίες σε αυτόν τον κόσμο είναι ροκ και όπερα, τα ζευγάρια χορεύουν τάνγκο. Ο ρομαντισμός δεν νιώθει την ανάγκη να κρυφτεί – είναι αδιαπραγμάτευτος.

» Σε όλους λείπουν τα χρήματα. Κάποιοι ψάχνουν τρόπους να τα βρουν, κάποιοι άλλοι αναπνέουν, περπατάνε και μιλάνε χωρίς αυτά. Κάποιοι τρίτοι, που δεν τους βλέπουμε ποτέ, τα έχουν αλλά δεν τα δίνουν σε κανέναν. Κάποιοι τέταρτοι υποδεικνύουν παράλογους κανόνες και λαβυρινθώδεις γραφειοκρατίες. Παντού υπάρχουν σκυλιά. Και τσιγάρα, αλκοόλ, παλιά αμάξια κι άδειοι δρόμοι. Καμιά φορά συμβαίνουν θαύματα. Τις περισσότερες φορές η αίσθηση στο τέλος είναι λυτρωτική και γλυκιά. Σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαιρέτως, η κινηματογραφική εμπειρία είναι ιδιότυπη αλλά σαφής: πρόκειται για ταινία του Άκι Καουρισμάκι.

» Οι ταινίες του Άκι Καουρισμάκι μπορεί να είναι εκ πρώτης όψεως λιτές κι απέριττες, αλλά καθεμία τους αναπτύσσεται προς ολοένα και πιο λεπτοδουλεμένες διακλαδώσεις και γεφυρώσεις, πληθωρικές στις αισθήσεις και στους απόηχούς τους – με τον ίδιο τρόπο που κάθε καλός δίσκος μουσικής αποκαλύπτει κρυμμένες χαρές και ιδιοφυείς νότες σε κάθε καινούργιο άκουσμα.

» Έχει κάτι μαγικό ο τρόπος με τον οποίο ο Καουρισμάκι ακουμπά το ραβδί του σε ανοίκεια τοπία, εξωγήινους ανθρώπους και παράλογους διαλόγους και τους ντύνει με γνώριμο μανδύα, απτό και οικουμενικό ταυτόχρονα. Τα «υποτίθεται», τα «έτσι πρέπει», κοινωνικά και κινηματογραφικά, καταργούνται στο έργο του. Τιμά τις ρίζες των κινηματογραφικών ειδών αλλά τα ανατρέπει, είτε πρόκειται για φιλμ νουάρ, μελόδραμα, κωμωδία ή παραμύθι. Το γέλιο γίνεται δάκρυ, η καθημερινότητα τρόμος, το δράμα αφρός. Δεν πρόκειται περί ισοπέδωσης, ο Καουρισμάκι σέβεται την ανθρώπινη κατάσταση. Πολύ. Γι’ αυτό και το σινεμά του είναι βαθιά πολιτικό. Μπορεί το πρόσωπο της εξουσίας να μη φανερώνεται (σχεδόν) ποτέ, αλλά κάθε κάδρο δίνει κι από μια μάχη στον αγώνα για δικαιοσύνη, ισότητα, κατανόηση κι αγάπη. Το ότι η μάχη αυτή, τις περισσότερες φορές στο τέλος κερδίζεται θέτει το έργο του ως γνήσια επαναστατικό.

Είναι πολύ εύκολο άλλωστε να δει κανείς πως ο Άκι Καουρισμάκι έχει το ροκ στο αίμα του».
Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες:

1. Άριελ / Aki Kaurismaki, Φινλανδία
2. Έγκλημα και τιμωρία / Aki Kaurismaki, Φινλανδία
3. Η γυναίκα με τα σπίρτα / Aki Kaurismaki, Φινλανδία-Σουηδία
4. Μακριά πετούν τα σύννεφα / Aki Kaurismaki, Φινλανδία-Γερμανία-Γαλλία
5. Μποέμικη ζωή / Aki Kaurismaki, Φινλανδία-Γαλλία-Σουηδία-Γερμανία
6. Ο άνθρωπος χωρίς παρελθόν / Aki Kaurismaki, Φινλανδία-Γερμανία-Γαλλία
7. Ο Γιούχα / Aki Kaurismaki, Φινλανδία
8. Οι Λένινγκραντ Κάουμποϊς πάνε Αμέρικα / Aki Kaurismaki, Φινλανδία-Σουηδία
9. Σκιές στον παράδεισο / Aki Kaurismaki, Φινλανδία
10. Το λιμάνι της Χάβρης / Aki Kaurismaki, Φινλανδία-Γαλλία-Γερμανία
11. Φώτα στο σούρουπο / Aki Kaurismaki, Φινλανδία-Γερμανία-Γαλλία

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024