Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

«Μια Πειρατεία» από τη Δανία κατέκτησε τον Χρυσό Αλέξανδρο

Η ταινία Μια Πειρατεία του Δανού σκηνοθέτη, Τομπίας Λίντχολμ βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Χρυσό Αλέξανδρο. Η ταινία κέρδισε, επίσης, το βραβείο της κριτικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI). Η ταινία Επίλογος απέσπασε αρκετά βραβεία, ανάμεσά τους βραβείο σεναρίου και βραβείο κοινού. Διακρίσεις και για την ταινία του Έκτορα Λυγίζου Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού, της οποίας ο πρωταγωνιστής κέρδισε βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

Η ταινία Μια Πειρατεία του Δανού σκηνοθέτη, Τομπίας Λίντχολμ βραβεύτηκε με το μεγάλο βραβείο του 53ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Χρυσό Αλέξανδρο.

Η ταινία κέρδισε, επίσης, το βραβείο της κριτικής επιτροπής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI).

Η ταινία Επίλογος απέσπασε αρκετά βραβεία, ανάμεσά τους βραβείο σεναρίου και βραβείο κοινού.

Διακρίσεις και για την ταινία του Έκτορα Λυγίζου Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού, της οποίας ο πρωταγωνιστής κέρδισε βραβείο ανδρικής ερμηνείας.

Η ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο περιγράφει την πειρατεία ενός πλοίου από Σομαλούς πειρατές. Ο Δανός μάγειρας του πλοίου περιμένει να γυρίσει στην πατρίδα του και να δει ξανά την οικογένειά του. Ο τρόμος, όμως, παραμονεύει, ενώ η αξία της ανθρώπινης ζωής τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος) έλαβε η συμπαραγωγή Τουρκίας-Γερμανίας, Μούχλα του Αλί Αϊντίν. Στην ταινία ένας 55χρονος άνδρας αναζητά τον γιο του, του οποίου τα ίχνη έχουν χαθεί 18 χρόνια πριν, μετά τη σύλληψή του για την αντικαθεστωτική δράση του.

Χάλκινος Αλέξανδρος (ειδικό βραβείο για πρωτοτυπία και καινοτομία) δόθηκε στην ταινία Επίλογος του Ισραηλινού Αμίρ Μανόρ. Η ταινία, η οποία απέσπασε και το βραβείο Σεναρίου παρακολουθεί την πορεία ενός ηλικιωμένου ζευγαριού προς τη δύση της ζωής, την ώρα που οι δύο χαρακτήρες νιώθουν αποξενωμένοι από τον κοινωνικό περίγυρο.

Βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε ο Αντόνιο Μέντεθ Εσπάρθα για την ταινία Εδώ Κι Εκεί, μια συμπαραγωγή Ισπανίας-ΗΠΑ-Μεξικού.

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε στην Γιούλια Κίγιοβσκα για την ερμηνεία της στην ταινία Αγάπη του Πολωνού σκηνοθέτη, Σλάβομιρ Φαμπίτσκι.

Ο Έλληνας ηθοποιός Γιάννης Παπαδόπουλος έλαβε βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας για την εξαιρετική παρουσία του στην ταινία Το Αγόρι Τρώει Το Φαγητό του Πουλιού που έχει στο επίκεντρό της τις προσπάθειες ενός νεαρού να επιβιώσει και να βρει τροφή στη σύγχρονη, μαστιζόμενη από την κρίση, Αθήνα.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απέσπασε η ταινία Ζωή του Ρώσου Βασίλι Σιγκάρεφ , ενώ ειδικές μνείες απέσπασαν οι ταινίες Ταμπούρ από το Ιράν και Το Χρώμα του Χαμαιλέοντα από τη Βουλγαρία.

Την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Τόμας Έλζεσερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν, Λόιβεϊ Γκουδγιονσντοτίρ, Ζουάου Πέντρου Ροντρίγκες, Θύμιος Μπακατάρης.

Τα βραβεία FIPRESCI (της διεθνούς ομοσπονδίας κριτικών κινηματογράφου), δόθηκαν στις ταινίες: Μια Πειρατεία του Τομπίας Λίντχολμ για το επίσημο διαγωνιστικό τμήμα και Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού για ελληνική ταινία.

Η Κριτική Επιτροπή της FIPRESCI αποτελείτο από τους: Σαμίρ Φαρίντ (πρόεδρος) και Τόντσι Βάλεντιτς, Μίχαου Ολέστσικ, Αντρέας Γκίντερ και Νίκος Αλέτρας.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων απένειμε το καθιερωμένο βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» στην ταινία Επίλογος του Αμίρ Μανόρ.

Τα βραβεία κοινού Fischer δόθηκαν στις ταινίες: Επίλογος (για το διαγωνιστικό), Papadopoulos and Sons (για το ελληνικό τμήμα), Πίσω από τους Λόφους (για το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια) και ΝΟ (για το τμήμα Ανοιχτοί Ορίζοντες).

Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το Σάββατο και την παρουσίαση είχε αναλάβει η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη, ενώ η Ηρώ ανέλαβε τη μουσική επένδυση.

Να σημειωθεί ότι τα βραβεία δεν συνοδεύτηκαν φέτος από χρηματικό έπαθλο.

Η αυλαία του Φεστιβάλ έπεσε με την προβολή της ταινίας Η Χώρα των Άλλων του Χονγκ Σαν-Σου.

Χειροκρότημα και για τους εργαζόμενους ΑΠΘ

Λίγο προτού ξεκινήσει η τελετή, εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας και φύλαξης του ΑΠΘ μπήκαν στην αίθουσα, μοίρασαν φυλλάδια και ανήρτησαν πανό.

Ένας από τους εργαζόμενους είπε χαρακτηριστικά: «Ο κοινωνικός προβληματισμός δεν είναι μόνο για τις ταινίες και τις ζεστές πολυθρόνες του σινεμά».

Ο κόσμος χειροκρότησε θερμά. Οι εργαζόμενοι στη συνέχεια αποχώρησαν.

Αποστολή στη Θεσσαλονίκη: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024