Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν γίνεται να δώσουμε τα πάντα σε όλους» λέει ο Π.Γερουλάνος για το θέατρο

«Δεν γίνεται να δώσουμε τα πάντα σε όλους» λέει ο Π.Γερουλάνος για το θέατρο

Με 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2011 και άλλο ένα εκατ. ευρώ για να καλυφθούν προηγούμενα χρέη, σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, τα προβλήματα στον χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου. Όπως αναφέρει το BHMA, ο κ. Γερουλάνος παραδέχθηκε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε τα πάντα σε όλους. Δεν γίνεται». Προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, οι νέοι δημιουργοί και το ελληνικό έργο. Επιμένει στις αντιδράσεις της η επιτροπή διαμαρτυρίας από το χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου.

Λοβέρδου Μυρτώ

Με 2,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2011 και άλλο ένα εκατ. ευρώ για να καλυφθούν προηγούμενα χρέη, σκοπεύει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, τα προβλήματα στον χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου. Όπως αναφέρει το BHMA, ο κ. Γερουλάνος παραδέχθηκε: «Δεν μπορούμε να δώσουμε τα πάντα σε όλους. Δεν γίνεται». Προτεραιότητα του υπουργείου Πολιτισμού, είναι, σύμφωνα με τον υπουργό, οι νέοι δημιουργοί και το ελληνικό έργο.

Το υπουργείο Πολιτισμού ολοκλήρωσε και παρέδωσε στη δημοσιότητα τα «Προγράμματα Υποστήριξης της Θεατρικής Τέχνης», ένα 28σελιδο φυλλάδιο που περιέχει τις προτάσεις του υπουργείου για το θέατρο.

Με στόχο να αναζητηθούν νέοι χώροι, στόχος του υπουργείου Πολιτισμού είναι να στηρίξει και να ανανεώσει τους νέους δημιουργούς, χωρίς να εγκαταλείψει τους παλαιότερους.

«Προφανώς και η προσφορά τους είναι σημαντική» ανέφερε ο κ. Γερουλάνος, «αλλά από εδώ και πέρα κάθε πρόταση θα κρίνεται από το μηδέν, και η επιτροπή αξιολόγησης θα κάνει τη δουλειά της», αν και η συγκεκριμένη επιτροπή δεν έχει συσταθεί ακόμα.

Χωρισμένα σε τρεις κατηγορίες -ανάλογα με τα χρόνια λειτουργίας τους- τα θεατρικά σχήματα θα επιχορηγούνται αναλόγως. Στην πρώτη ανήκουν όσοι έχουν χρόνο παρουσίας από ένα έως πέντε χρόνια, στη δεύτερη από πέντε ως δέκα και στην τρίτη άνω των 10 χρόνων.

Η βαθμολογία με άριστα το 100 θα προκύπτει ανάλογα με το βαθμό που θα παίρνουν (ανά κατηγορία) τα υποψήφια σχήματα στα κριτήρια παραγωγής, στα καλλιτεχνικά κριτήρια, στην ταυτότητα του σχήματος, στις συνεργασίες, στην κινητικότητα, τη χρήση χώρων με κοινωνικό στίγμα (νοσοκομεία, φυλακές).

Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται είτε από 25.000 ως 70.000 για την υποστήριξη της θεατρικής παραγωγής μιας παράστασης είτε από 70.000 ως 120.000 ευρώ όταν πρόκειται για πρόγραμμα 3-5 παραστάσεων κατ΄έτος.

Η επιχορήγηση θα καλύπτει ως και το 40% του προϋπολογισμού της παραγωγής, ενώ το ποσοστό θα φθάνει και το 80% όταν πρόκειται για νέες ομάδες. Το ποσό θα δίνεται σε τρεις δόσεις.

Ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι οι νέοι «δεν πρέπει να φύγουν στο εξωτερικό», λέγοντας ότι«είναι ίσως οι μόνοι που μπορούν να μας βγάλουν από εδώ που είμαστε σήμερα».

Σε σχέση με το ελληνικό έργο αναφέρθηκε στη στήριξη που πρέπει να δίνεται στο ντόπιο ρεπερτόριο.

Έσπευσε, πάντως, να παραδεχθεί: «Δεν μπορούμε να δώσουμε τα πάντα σε όλους. Δεν γίνεται».

Απαντώντας για τη στάση του απέναντι στους επιχορηγούμενους θιάσους, οι οποίοι ως και την περασμένη εβδομάδα ζητούσαν συνάντηση μαζί του και μέσα από την «ειρηνική διαμαρτυρία» τους έξω από το υπουργείο -μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ από τότε που ο Παύλος Γερουλάνος ανέλαβε τα καθήκοντά του, είπε: «Εμείς τον διάλογο τον κάναμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Δεν τον είδαν όμως ως ευκαιρία για γόνιμη συζήτηση. Όλη η κουβέντα ήταν για το πότε θα πάρουν τα λεφτά. Εδώ μιλάμε για τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου πολίτη. Από δω και πέρα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία. Θα πρέπει να εξηγούν τι τα έκαναν. Προφανώς και θα θέλαμε να δώσουμε περισσότερα».

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας

«Διαδικτυακή συζήτηση πολιτών, σχετικών και άσχετων» χαρακτηρίζει τη διαβούλευση που πραγματοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού για τις θεατρικές επιχορηγήσεις, η επιτροπή διαμαρτυρίας από το χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου.

Όπως υποστηρίζει η επιτροπή σε ανακοίνωσή της, «ο χώρος του θεάτρου ανησυχεί σοβαρά και προβληματίζεται από την μόνιμη τακτική του υπουργού, να ανακοινώνει διαβουλεύσεις, πλαίσια, να δίνει υποσχέσεις, χωρίς ποτέ να υλοποιεί τίποτα».

Η επιτροπή κάλεσε καλλιτέχνες, ανθρώπους του πνεύματος, εργαζόμενους στο θέατρο και απλούς θεατές να συγκεντρωθούν την Τρίτη, στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Πολιτισμού στις 12:00 το μεσημέρι, σε μία νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Η επιτροπή που εκλέχτηκε από την ειρηνική συγκέντρωση της 24ης Μαΐου, αποτελείται από τους: Λευτέρη Βογιατζή, Λυδία Κονιόρδου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, Ξένια Καλογεροπούλου, Μάγια Λυμπεροπούλου, Μάνια Παπαδημητρίου, Βασίλη Πουλαντζά, Δημήτρης Τάρλοου και Αιμιλία Υψηλάντη.

Σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή αναφέρει: «Μετά την ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 24ης Μαΐου έξω από το υπουργείο Πολιτισμού, λάβαμε τη διαβεβαίωση από το γραφείο του Υπουργού ότι εντός 48 ωρών θα μας καθοριστεί συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό. Πέρασαν οι 48 ώρες, πέρασαν και οι επόμενες 48 χωρίς να ειδοποιηθούμε για τίποτα».

* Οι αιτήσεις επιχορήγησης θα κατατεθούν από τις 6 Ιουνίου ως τις 10 Ιουλίου και θα αφορούν στη θεατρικής σεζόν 2011-2012. Προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι η εγγραφή στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟ ενώ μέσα στο προαναφερθέν διάστημα θα πρέπει να έχουν κατατεθεί η ηλεκτρονική αίτηση επιχορήγησης όσο και ο πλήρης φάκελος της αίτησης με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (http://drasis.culture.gr).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024