Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Kitchen gardening ή αλλιώς ένας λαχανόκηπος στο μπαλκόνι μας!

Kitchen gardening ή αλλιώς ένας λαχανόκηπος στο μπαλκόνι μας!

Η κηπουρική στο σπίτι μάς προσφέρει εσωτερική ηρεμία και δημιουργία, απομακρύνει το άγχος, την ανία της καθημερινότητας και το στήσιμο στην τηλεόραση.

Η κηπουρική στο σπίτι μάς προσφέρει εσωτερική ηρεμία και δημιουργία, απομακρύνει το άγχος, την ανία της καθημερινότητας και το στήσιμο στην τηλεόραση. Ας αποκτήσουμε ένα ουσιαστικό χόμπι, που μπορεί να γίνει και μάθημα ζωής!
Ο καθένας από εμάς μπορεί να δημιουργήσει ενα μικρό λαχανόκηπο. Δεν απαιτούνται και πολλά πράγματα. Μια γλάστρα, μια ζαρτινιέρα με φυτά, μπορεί με λίγη φροντίδα να γίνει ο μικρός μας παράδεισος, και να βγάλουμε και τη …σοδειά της χρονιάς!
Πιπεριές, κρεμμύδια, μαρούλια, καθώς επίσης άνηθος, σέλινο, μαϊντανός και ρόκα καλλιεργούνται πολύ εύκολα και είναι από τα πρώτα που θα χρειαστεί μια νοικοκυρά για να φτιάξει το καθημερινό φαγητό της οικογένειας.
Γίνετε οπαδοί της οικιακής καλλιέργειας και απολαύστε τους καρπούς της!

Οι αγορές μας:
1. Σπόροι: Αγοράζουμε σπόρους ή έτοιμα φυτά σε σακουλάκια για τα λαχανικά μας από το φυτώριο της γειτονιάς μας. Το κόστος είναι πολύ χαμηλό.
2. Γλάστρες, ζαρντινιέρες, βαρελάκια, κασόνια, κασπό με προτίμηση στις στις πήλινες και τις ξύλινες: Τουλάχιστον με διάμετρο 35-40 εκατοστών και βάθος 30 εκατ. για να υπάρχει απόσταση μεταξύ των λαχανικών που θα φυτέψουμε και να μπορούν να αναπτύσσονται ομαλά.
3. Πιατάκια ή χαμηλά δοχεία συλλογής του νερού, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερες από τις γλάστρες ή τις ζαρντινιέρες που θα χρησιμοποιήσουμε.
4. Το χώμα: Το Α και το Ω της σωστής ανάπτυξης ενός φυτού είναι το χώμα. Μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμο φυτόχωμα σε συσκευασίες του εμπορίου, που περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία συστατικά, όπως επίσης και το λίπασμα που θα συντελέσει στην σωστή διατροφή του φυτού. Δε γεμίζουμε τη γλάστρα με χώμα ως το χείλος της για να μην υπερχειλίζει στο πότισμα. Επίσης προαιρετικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη ποταμίσια άμμο.
5. Το λίπασμα: Η συχνότητα του λιπάσματος (αν δηλαδή πρέπει να το τοποθετούμε κάθε ένα μήνα ή κάθε δύο, εξαρτάται από το κάθε φυτό). Η συμβουλή του γεωπόνου είναι πολύτιμη!
6. Πετραδάκια για να βάλουμε κάτω από το χώμα για την καλύτερη απορροή του νερού.

Tip: Φτιάξτε κομπόστ στο μπαλκόνι σας, σε δύο παλιές γλάστρες.
Ακολουθήστε την εξής διαδικασία:
Μαζέψτε τα μη μαγειρεμένα υπολείμματα από λαχανικά, ζαρζαβατικά, κόψτε τα σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε με λίγο χώμα. Έτσι δημιουργείτε το δικό σας λίπασμα και δεν επιβαρύνετε το περιβάλλον. (Για να μην έχετε μυγάκια καλύψτε τα ζυμώσιμα με χώμα).

Ενέργειες για σωστή φύτευση και συντήρηση των φυτών μας.
Αρχίζοντας τη φύτευση, ας βεβαιωθούμε ότι ο πάτος των γλαστρών διαθέτει 2-3 τρύπες, αν δεν έχουν, ανοίγουμε εμείς.

α. Η απόσταση μεταξύ των λαχανικών που θα φυτέψουμε, πρέπει να είναι τέτοια ώστε να μπορούν να αναπτύσσονται ομαλά. Αν π.χ. η ζαρντινιέρα μας είναι ενός μέτρου μπορούμε να φυτέψουμε μέχρι 5 μαρούλια. Αν έχουμε αρκετό χώρο το ιδανικό είναι να φυτεύσουμε ξεχωριστά κάθε μυρωδικό.
β. Το πότισμα: το πότισμα των λαχανικών εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Είναι όλα τους οργανισμοί που ζουν και αναπνέουν και φυσικά διψούν. Οι πιο κατάλληλες ώρες για το πότισμά τους είναι οι απογευματινές και βραδινές ώρες. Το καλύτερο τεστ είναι να ελέγχουμε με το δάκτυλό μας το χώμα. Όταν δεν έχει την κατάλληλη υγρασία είναι ώρα να το ποτίσουμε.
γ. Τα φυτά μας είναι σαν τα μικρά παιδιά. Μπορεί να προσβληθούν από διάφορες ασθένειες. Αν διαπιστώσετε κάτι τέτοιο κόψτε ένα φυλλαράκι και τρέξτε στο γιατρό- γεωπόνο, για να προλάβει την ασθένεια στην αρχή!
δ. Οι φυσικές συνθήκες που θα επικρατούν στο σημείο φύτευσης παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην καλή σοδειά, όπως η ηλιοφάνεια, ο χώρος, ο άνεμος, το υγιές νερό.

ε. Αν θέλουμε να προχωρήσουμε σε μεταφύτευση αφαιρούμε προσεκτικά το φυτό από το αρχικό του δοχείο, για να μην σπάσει η «μπαλα» ρύζι.

Μάθετε για τα αγαπημένας μας μυρωδικά.

Βασιλικός: Κατάγεται από την Ινδία όπου ήταν ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού. Στην Ελλάδα το έφερε ο Μ. Αλέξανδρος όταν από την εκστρατεία του στις Ινδίες μεταξύ των άλλων έφερε και το του βασιλέως φυτό. Φυτό ποώδες, μονοετές, καλλωπιστικό, πολύ δημοφιλές στην Ελλάδα, με φύλλα ελλειπτικά και ωοειδή και άνθη άσπρα.
Ευδοκιμεί από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο, που σημαίνει ότι πρέπει να έχει φυτευθεί μέχρι τον Μάϊο. Φυτέψτε 10 σπόρους και τοποθετείστε τη γλάστρα σε μέρος όπου υπάρχει φως αλλά όχι κάπου που να την βλέπει έντονος ήλιος. Θέλει συχνό πότισμα.

Μαϊντανός: Είναι διετές, ιθαγενές φυτό, που ανήκει στο γένος Πετροσέλινον, της οικογένειας των σελινοειδών. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και σε σαλάτες. Ευδοκιμεί μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, άρα άνοιξη είναι, γρήγορα να φυτέψουμε μισό γραμμάριο σπόρους με πολύ πότισμα.

Άνηθος: Είναι ετήσιο φυτό και ανήκει στην οικογένεια Umbelliferae και στο είδος Anethum graveolens. Αυτοφύεται στις μεσογειακές χώρες, στην Αφρική και στην Ασία. Φτάνει σε ύψος τα 30-70 εκ. Ο σπόρος του πολλαπλασιάζεται την άνοιξη και επειδή έχει μακριά ρίζα θα το φυτέψουμε σε βαθιά γλάστρα και θα το ποτίζουμε πολύ.

Συμβουλή: Αν δεν έχετε ξανασχοληθεί με τη λαχανοκομία, ακολουθήστε τις οδηγίες ενός ειδικού βιβλίου ή ρωτήστε κάποιο γεωπόνο.

Εύα Χ.

in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024