Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κομποστοποίηση: Φτιάχνουμε λίπασμα για τον κήπο και το μπαλκόνι

Κομποστοποίηση: Φτιάχνουμε λίπασμα για τον κήπο και το μπαλκόνι

Και τα φυτά μας χρειάζονται το λίπασμά τους. Οχι τα χημικά που επιβαρύνουν την υγεία μας, αλλά ούτε τα βιολογικά που βαραίνουν την τσέπη μας. Έχουμε λοιπόν μια πολύ καλή αντιπρόταση, αυτή της κομποστοποίησης. Ο γεωπόνος Δ. Κωνσταντάκος συμβουλεύει και απαντά στις ερωτήσεις σας.

Ο πλέον συνηθισμένος τρόπος λίπανσης στα φυτά του κήπου και του μπαλκονιού μας είναι η χρήση συνθετικών – χημικών λιπασμάτων με τη μορφή στερεών κόκκων ή υγρού.
Τα τελευταία μάλιστα χρόνια είναι αρκετά διαδεδομένη και η χρήση βιολογικών σκευασμάτων από εκχυλίσματα φυκιών και άλλων παρόμοιων οργανικών υλικών.
Για τα μεν συνθετικά λιπάσματα, αν και είναι αρκετά οικονομικά στην αγορά τους, επιβαρύνουν αρκετά τόσο τους υδροφόρους ορίζοντες του εδάφους, όσο και την ίδια μας την υγεία.
Από την άλλη πλευρά τα βιολογικά, αφενός έχουν μια αρκετά τσουχτερή τιμή, αφετέρου δεν είναι πάντα τόσο αποτελεσματικά όταν δε χρησιμοποιηθούν σωστά. Σε όλα τα παραπάνω μία πάρα πολύ καλή αντιπρόταση είναι αυτή της κομποστοποίησης.
Με τον όρο κομποστοποίηση εννοούμε την μετατροπή διαφόρων φυτικών υπολειμμάτων, σ’ ένα ομοιογενές μίγμα ( κομπόστ ), κατάλληλο για τον εμπλουτισμό χώματος και την λίπανση των φυτών μας.
Πως όμως μπορεί να γίνει αυτό και μάλιστα στο μπαλκόνι μας?

α. Αρχικά, θα πρέπει να προμηθευτούμε τον κατάλληλο κομποστοποιητή, που καλό είναι να τον αναζητήσουμε σε ένα εξειδικευμένο κατάστημα με γεωπονικά είδη, ώστε να λάβουμε και τις απαραίτητες συμβουλές αγοράς. Η τιμή του μπορεί να κυμαίνεται από 30 έως 100 ευρώ περίπου.

β. Δεύτερο βήμα είναι η τοποθέτησή του στο σωστό σημείο. Είναι καλό να βρίσκεται σε ένα προσήλιο μέρος έτσι ώστε να επισπεύδεται η διαδικασία της κομποστοποίησης με την ηλιακή ενέργεια.

γ. Τρίτο βήμα, η σωστή κατανομή των φυτικών υπολειμμάτων και το κατάλληλο μέγεθος τους έχει ιδιαίτερη σημασία στην αποτελεσματικότητα της διαδικασίας. Για να μπορέσουν να αναπτυχθούν σωστά οι μικροοργανισμοί ( βακτήρια, μύκητες ) που επιτυγχάνουν την κομποστοποίηση, πρέπει το μίγμα μας να διαθέτει μια αναλογία Άνθρακα/ Άζωτο (C/N) σε ποσοστό 2/1.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τα υλικά που τοποθετούμε;
Άνθρακα μας προσφέρουν κατά γενικό κανόνα τα σκουρόχρωμα υπολείμματα, όπως είναι τα ξερά κλαδιά και φύλλα, πριονίδια, κατακάθι από καφέ μαζί με το φίλτρο του, χαρτιά κουζίνας, κατακάθια τσαγιού κ.α.
Άζωτο παρέχουν κυρίως τα φλούδια από φρούτα και λαχανικά, κομμένο γκαζόν και νεαρά βλαστάρια φυτών. Όλα τα παραπάνω υλικά θα πρέπει να τεμαχίζονται πριν μπουν στον κομποστοποιητή μας.
Προσοχή! Ποτέ δε βάζουμε λάδια και λίπη.

δ. Τέταρτο βήμα, χρειάζεται να εξασφαλίσουμε καλό αερισμό και επαρκή υγρασία στο μίγμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ανακατεύουμε το κομπόστ για να βοηθάμε στον αερισμό του.
Σε αντίθετη περίπτωση το μίγμα μας κινδυνεύει να σαπίσει, που αυτό θα σημαίνει την έκλυση δυσάρεστων οσμών και την επιβράδυνση της διαδικασίας.
Το τελευταίο επίσης μπορεί να συμβεί, όταν δεν υπάρχει η επιθυμητή υγρασία. Όταν έχουν ακολουθηθεί σωστά όλα τα παραπάνω, σε διάστημα 3-4 μηνών θα αρχίσουμε να παίρνουμε από το κάτω μέρος του κομποστοποιητή το πρώτο μας κομπόστ.
Το πολύ δυναμωτικό αυτό μίγμα αποτελεί άριστη τροφή για τα φυτά μας! Μπορεί να χρησιμοποιηθεί απευθείας γύρω από το φυτό, είτε σε ανάμιξη με φυτόχωμα.

Δ. Κωνσταντάκος, Γεωπόνος Γ.Π.Α

Επιμέλεια: Ε.Χατζηαργυροπούλου

Επικοινωνία:
Δ. Κωνσταντάκος, Γεωπόνος- Αρχιτεκτονική κήπων, διακοσμήσεις
τηλ. 694 4750 925

in.gr

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024