Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς να διαλέξετε τα ιδανικά χρώματα για το σπίτι σας

Πώς να διαλέξετε τα ιδανικά χρώματα για το σπίτι σας

Πολύ σημαντικό ρόλο στη διακόσμηση του σπιτιού μας παίζει η επιλογή των χρωμάτων. Το κάθε χρώμα εκτός από το να μας χαλαρώνει και να μας εμπνέει παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και στην ψυχολογία μας.

Η κάθε οικογένεια χρωμάτων μπορεί να δημιουργήσει πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα σε ένα σπίτι αναλόγως την ένταση και τον κορεσμό κάθε χρώματος. Αυτό που σίγουρα δεν λείπει, είναι οι επιλογές καθώς σήμερα, μπορούν να δημιουργηθούν περίπου 16 εκατομμύρια διαφορετικές αποχρώσεις. Ανάμεσα σε τόσες επιλογές το ερώτημα που προκύπτει είναι το τι πρέπει να αποτελεί τελικώς το κριτήριο για να δώσετε στο σπίτι σας την κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Αποχρώσεις και ύφος
Συνήθως δεν αντιλαμβανόμαστε την επίδραση που έχει ο κόσμος των χρωμάτων στα συναισθήματά μας. Παρά την όποια αντίληψη, είναι γεγονός ότι τα χρώματα ενός χώρου είναι αυτά που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα του. Τα βασικά χρώματα ή οι έντονες αντιθέσεις προσδίδουν στο χώρο ένα πιο έντονο χαρακτήρα, ενώ αντιθέτως η επιλογή πιο πάλ αποχρώσεων και οι αρμονικοί συνδυασμοί δημιουργούν την αίσθηση μιας πιο διακριτικής κομψότητας, Πριν λοιπόν σηκώσετε τα μανίκια για να αποδυθείτε στο βάψιμο του σπιτιού σας, δώστε όσο χρόνο χρειαστεί προκειμένου να επιλέξετε τα χρώματα, σκεφτόμενοι ποια είναι η αίσθηση που θα θέλατε να αποκομίζετε μπαίνοντας σε ένα δωμάτιο. Η επιλογή του λειτουργεί καταλυτικά σε ένα χώρο.

Επιλογή χρωμάτων
Όταν αποφασίσετε να βάψετε ένα δωμάτιο, μπορείτε να επιλέξετε χρώματα με δύο τρόπους. Είτε επιλέγοντας στη σχετική βεντάλια κοντινές αποχρώσεις του ίδιου χρώματος ή αντιθέτως, επιλέγοντας δύο αντιδιαμετρικά αντίθετα χρώματα στη που θα αναδείξουν το ένα το άλλο δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση.

Θερμά και Ψυχρά χρώματα
Τα χρώματα χωρίζονται σε θερμά και ψυχρά. Στα θερμά συγκαταλέγονται το πορτοκαλί, το κόκκινο και το κίτρινο. Τα θερμά χρώματα σε ένα χώρο έχουν την ιδιότητα να του δίνουν ζεστασιά αλλά και να τον κάνουν να δείχνει μικρότερος. Επίσης, αποπνέουν οικειότητα. Οι μεταξύ τους συνδυασμοί αναδίδουν μια αίσθηση άνεσης, δημιουργώντας μια ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα η οποία, εν ολίγοις, μας κάνει να νιώθουμε καλά και σαν στο σπίτι μας.
Τα ψυχρά χρώματα, όπου ανήκουν το μπλε, το πράσινο, το μωβ και οι αποχρώσεις τους έχουν την ιδιότητα να ηρεμούν, δημιουργώντας μια αίσθηση φρεσκάδας και γαλήνης, Αποδεικνύονται ιδανικά για να κάνουν ένα χώρο να δείχνει μεγαλύτερος απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

Χρώματα και συναισθήματα
Ρoζ: ένα χρώμα χαρούμενο που έχει συνδεθεί με τη θηλυκότητα και η επιλογή του σε ένα χώρο τον κάνει να αποπνέει θετική ενέργεια. Οι πιο έντονες αποχρώσεις του ροζ μπορούν να συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία ενός πιο εκκεντρικού αποτελέσματος δίνοντας έντονο χαρακτήρα σε ένα χώρο.
Κόκκινο: το παράδοξο με το κόκκινο χρώμα είναι ότι λειτουργεί διαφορετικά αναλόγως με τη διάθεση. Είναι τολμηρό, ερωτικό, δίνει μια αίσθηση έντονης οικειότητας αναμφισβήτητης ζεστασιάς αλλά και πολυτέλειας. Ωστόσο, για κάποιους λειτουργεί παρηγορητικά και τους δίνει μια αίσθηση ανάτασης για άλλους αγχωτικά με αποτέλεσμα να τους κουράζει. Το μόνο σίγουρο για το κόκκινο είναι ότι κυριαρχεί σε ένα χώρο και δημιουργεί έντονα συναισθήματα για αυτό ακριβώς και πρέπει να είστε σίγουροι για την επιλογή σας καθώς και συνετοί ως προς τον αριθμό των επιφανειών που θα καλύψετε.
Πορτοκαλί: πρόκειται για ένα χρώμα ζεστό. Αντιπροσωπεύει τη χαρά της ζωής και τη δημιουργία και ακριβώς έχει την ιδιότητα να ενισχύει τη δημιουργικότητα και να δίνει την αίσθηση της άνεσης και της οικειότητας.
Κίτρινο: Στα τριαντάφυλλα μπορεί να έχει πάρει τον κακό δρόμο συμβολίζοντας τη ζήλια, ωστόσο, στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει τον ήλιο, παραπέμπει στο χρυσό και τον πλούτο. Όσον αφορά τη διακόσμηση είναι ένα πολύ πρακτικό χρώμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, σχεδόν όπως το λευκό, κάνοντας ένα χώρο φιλόξενο, φωτεινό ενώ «αυξάνει» και το μέγεθός του. Έχει επίσης θετική επίδραση στην εγκεφαλική δραστηριότητα.
Πράσινο: το χρώμα της φύσης και της ελπίδας έχει την ιδιότητα να ηρεμεί, να τονώνει, να ξεκουράζει και να ισορροπεί. Επίσης βοηθά στην καλύτερη συγκέντρωση γεγονός που το καθιστά ιδανικό για το χώρο που έχετε επιλέξει ως γραφείο.
Μπλε: το μπλε είναι ένα χρώμα που αποπνέει φρεσκάδα και γαλήνη. Στους αιώνες έχει συνδεθεί επίσης με το βασιλικό αξίωμα και την ευγένεια. Ωστόσο παραμένει ένα ψυχρό χρώμα και ιδιαίτερα δύσκολο στη διακόσμηση ειδικά όσον αφορά τις σκούρες αποχρώσεις του και κατ’ επέκταση θέλει προσεκτικό χειρισμό. Ευνοεί τη σκέψη και το διαλογισμό.

Μoβ:
Το ιώδες ακολουθεί τις ιδιότητες ενός από τα βασικά συστατικά του, του κόκκινου. Όπως ακριβώς το κόκκινο έχει συνδεθεί τόσο με την έννοια της ζωής όσο και του θανάτου έτσι και το μoβ είναι το χρώμα της πνευματικότητας αλλά και του πένθους. Παρά τη σημασιολογία του οι αποχρώσεις του έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν τις αισθήσεις, σωματικές και πνευματικές αποπνέοντας παράλληλα μια ήρεμη τονωτική και πνευματική ενέργεια
Λευκό και παλ αποχρώσεις: Τα πολύ ανοιχτά χρώματα και το λευκό δίνουν την αίσθηση της καθαριότητας, κάνουν ένα χώρο να δείχνει μεγαλύτερος και φωτεινός.
Μαύρο: Το μαύρο παρά το γεγονός ότι είναι φύσει καταθλιπτικό χρώμα, στη διακόσμηση αξιοποιείται κατά κόρον αλλά πάντα σε συνδυασμούς για να σηματοδοτήσει το σύγχρονο, την τεχνολογική εξέλιξη αλλά και την πολυτέλεια. Να χρησιμοποιείται με σύνεση δίνει βάρος και κύρος σε ένα χώρο στον οποίο όμως θα είναι… δύσκολο να μένετε.
Γκρι: Το γκρι δεν προκαλεί έντονα συναισθήματα ωστόσο ενισχύει την αίσθηση μυστηρίου, εντείνει την περιέργεια και αναπτύσσει την φαντασία

Μερικοί γενικοί κανόνες
Το γκρι και οι διάφορες αποχρώσεις του είναι ιδανικά για να δημιουργηθούν διακριτικές αντιθέσεις ή ένα διακριτικό φόντο. Επίσης το γκρι έχει την ιδιότητα να συνδυάζεται αρμονικά με όλα τα χρώματα δημιουργώντας από το πλέον εκκεντρικό έως το πλέον αδιάφορο αποτέλεσμα. Όσο και αν ακούγεται παράξενο ένα πολύ ανοιχτό γκρι αποτελεί ιδανικό συνδυασμό με ένα σκούρο πορτοκαλί και αντιστρόφως.
Το μπλε και το πράσινο είναι χρώματα που συνδυάζονται ιδανικά με όλη την κλίμακα των δικών τους αποχρώσεων. Το ίδιο ισχύει επίσης για το κόκκινο και το ροζ. Το κίτρινο αντιθέτως αποτελεί καλό συνδυασμό με πράσινες και πορτοκαλί αποχρώσεις αλλά σπανίως οι δικές του αποχρώσεις δίνουν ένα όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα. Αν συνδυάσετε το μπλε ως συμπληρωματικό χρώμα με πράσινο ή πορτοκαλί το αποτέλεσμα είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο περιβάλλον. Το πορτοκαλί και οι αποχρώσεις του έχουν την ιδιότητα να δημιουργούν έναν ιδιαιτέρως ζεστό χώρο, ωστόσο όταν πρόκειται για τις πιο έντονες αποχρώσεις του πορτοκαλί καλό θα ήταν να τις αξιοποιήσετε συνετά και για μια επιφάνεια ενός χώρου και όχι για το σύνολό του.
Ένα χρώμα που μπορεί επίσης να αποδειχθεί ιδανικός συνδυασμός με το πορτοκαλί αλλά θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται για τοίχο, ενώ προτιμότερο θα ήταν να περιοριστεί σε όσο το δυνατόν μικρότερη επιφάνεια περισσότερο ως σχέδιο ή ως patchwork, είναι το καφέ.
Τέλος, όσον αφορά το μωβ, μια χρήσιμη πληροφορία είναι ότι παρά την αδιαμφισβήτητη εκκεντρικότητα και το στυλ που μπορεί να εξασφαλίσει σε ένα χώρο οι περισσότεροι άνθρωποι το θεωρούν από ενοχλητικό έως «σοκαριστικό» χρώμα.

Μετάφραση: Ν. Κοντογιάννη
Επιμέλεια: Μ. Παπουτσή

aufeminin.com

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024