Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πώς θα αλλάξω πόμολο;

Πώς θα αλλάξω πόμολο;

Για λόγους αισθητικής, λόγω κάποιου ατυχήματος ή ακόμα και λόγω της φθοράς του χρόνου, τα πόμολα της πόρτας αλλάζουν αρκετά συχνά. Αν και για τους έμπειρους η αλλαγή είναι θέμα λίγων λεπτών, την πρώτη φορά θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές.

Για λόγους αισθητικής, λόγω κάποιου ατυχήματος ή ακόμα και λόγω της φθοράς του χρόνου, τα πόμολα της πόρτας αλλάζουν αρκετά συχνά. Αν και για τους έμπειρους η αλλαγή είναι θέμα λίγων λεπτών, την πρώτη φορά θα χρειαστεί να ακολουθήσετε μερικές βασικές συμβουλές.

Αφαιρώντας τον παλιό μηχανισμό
Η διαδικασία είναι αρκετά απλή και απαιτεί μονάχα βασικά εργαλεία (συνήθως μόνο ένα κατσαβίδι). Το πρώτο βήμα είναι να βγάλετε το μεταλλικό κομμάτι που βρίσκεται ανάμεσα στο πόμολο και την κλειδαριά. Θα πρέπει να ξεβιδώσετε τις δύο βίδες που συγκρατούν το μέταλλο αυτό, αν και σε κάποιες πόρτες θα χρειαστεί να πιέσετε το μέταλλο, καθώς δεν υπάρχουν βίδες. Αφού βγάλετε το μέταλλο, θα βρείτε δύο επιπλέον βίδες που ενώνουν το πόμολο με το εσωτερικό της πόρτας. Ξεβιδώστε και αυτές τις βίδες και αφαιρέστε ολοκληρωτικά το πόμολο από την πόρτα. Το τελευταίο βήμα πριν κάνετε την αλλαγή είναι να ξεβιδώσετε τις βίδες που κρατούν στη θέση του το μηχανισμό της πόρτας και να βγάλετε τη “γλώσσα” της κλειδαριάς.

Το νέο πόμολο
Αφού αφαιρέσετε τα παραπάνω κομμάτια, ελέγξτε την μεταλλική πλάκα που εφάπτεται στην πόρτα. Αν εφάπτεται σωστά και το χρώμα ταιριάζει, δεν θα χρειαστεί να την αλλάξετε. Αλλιώς, αφαιρέστε την εντελώς, βγάζοντας τις βίδες που την ενώνουν με την πόρτα. Έχοντας “ξεγυμνώσει” την πόρτα, τοποθετήστε το νέο μηχανισμό και βιδώστε τον στη θέση του. Ελέγξτε ότι ο μηχανισμός μπήκε από τη σωστή πλευρά με βάση τον τρόπο που κλείνει η πόρτα. Τοποθετείστε το νέο πόμολο και βεβαιωθείτε ότι οι οπές για τις βίδες βρίσκονται στη σωστή θέση, σε σχέση με τις τρύπες που υπάρχουν στην πόρτα. Στη συνέχεια, βιδώστε σταδιακά και από τις δύο πλευρές, έως το πόμολο να “κουμπώσει” στη νέα του θέση. Τέλος, βιδώστε σφιχτά και πιέστε το πόμολο και τη μεταλλική επιφάνεια βεβαιωθείτε πως έχει τοποθετηθεί σωστά στη θέση της.

Επιπλέον αλλαγές
Αν αποφασίσετε να αλλάξετε εντελώς το μηχανισμό, σκεφτείτε αν χρειάζεται και κλειδαριά. Για παράδειγμα, σε εσωτερικές πόρτες δεν χρειάζονται κλειδιά. Επιπλέον, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι από πόμολα, με το κάθε ένα να ταιριάζει σε διαφορετικά γούστα. Σκεφτείτε επίσης ποιος θα χρησιμοποιεί την πόρτα. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι υπάρχουν παιδιά ή άτομα με ειδικές ανάγκες, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν τις ανάγκες τους πριν κάνετε τις όποιες αλλαγές. Για τα μπάνια ή και την κρεβατοκάμαρα θα χρειαστείτε κλειδαριά, κατά προτίμηση από αυτές που κλειδώνουν μονάχα από την εσωτερική πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, κρατείστε την απόδειξη και τα χαρτιά που συνοδεύουν την κλειδαριά σε περίπτωση που πρέπει να αλλάξετε το μηχανισμό ή να «βγάλετε» καινούργια κλειδιά.

Χρήσιμες συμβουλές
Καθώς αφαιρείτε το παλιό πόμολο, διατηρείστε τα κομμάτια του μηχανισμού και μην πετάξετε τις βίδες. Αν –με το τέλος των εργασιών- το νέο πόμολο δεν λειτουργεί σωστά, θα μπορείτε τουλάχιστον να χρησιμοποιήσετε το παλιό. Αν αντιμετωπίσετε πρόβλημα κατά τη διαδικασία, θυμηθείτε πως υπάρχουν πολλά άλλα πόμολα στο σπίτι. Μπορείτε να τα ξεβιδώσετε για να μάθετε πως δουλεύουν και να τα χρησιμοποιήσετε στο νέο πόμολο. Αν πάλι ο μηχανισμός δεν είναι αρκετά “σφιχτός”, αλλάξτε τις βίδες με μεγαλύτερες ή τοποθετήστε κομματάκια ξύλου στις παλιές τρύπες. Ό,τι και αν κάνετε, αν δεν έχετε την απαραίτητη εμπειρία, μη βιαστείτε καθώς υπάρχουν πολλά μικρά αντικείμενα και λεπτομέρειες που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση.

Πόρτες ασφαλείας
Τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα στις πόρτες ασφαλείας. Εκεί, οι μηχανισμοί είναι πιο περίπλοκοι και, από τη φύση τους, οι πόρτες αυτού του τύπου δεν επιδέχονται αλλαγές. Ανατρέξτε στο εγχειρίδιο που υπάρχει μαζί με την πόρτα και ελέγξτε αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διαδικασία. Αν δεν υπάρχει σχετικό και για να αποφύγετε πιθανά προβλήματα με την εγγύηση της πόρτας και του μηχανισμού, ζητήστε τη βοήθεια της εταιρείας που εγκατέστησε την πόρτα.

in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024