Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
...για τα

…για τα «μάτια» της κουζίνας

Με μερικές απλές κινήσεις και βασικές προμήθειες σε καθαριστικό υλικό, η «φασίνα» στην κουζίνα από «εφιάλτης» μετατρέπεται σε διαδικασία λίγων λεπτών.

Οι συσκευές μαγειρικής, λόγω της καθημερινής χρήσης, καταπονούνται σε μεγάλο βαθμό. Πέραν της τακτικής τους συντήρησης, ο καθαρισμός είναι αναγκαίος, τόσο για αισθητικούς λόγους, όσο και για τη μακροβιότητα της κάθε συσκευής. Με μερικές απλές κινήσεις και βασικές προμήθειες σε καθαριστικό υλικό, η «φασίνα» στην κουζίνα από «εφιάλτης» μετατρέπεται σε διαδικασία λίγων λεπτών.

Φούρνος κουζίνας
Είτε από τα μικρά «ατυχήματα» της μαγειρικής είτε λόγω της χρήσης, ο φούρνος απαιτεί φροντίδα και καθάρισμα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το πρώτο βήμα είναι να βγάλετε τις σχάρες και το ταψί (αν υπάρχει) και να τα βάλετε σε νερό με σαπούνι. Ζεστάνετε το φούρνο και αφού τον κλείσετε, ψεκάστε με το ειδικό καθαριστικό σπρέι. Περιμένετε 10 λεπτά και στη συνέχεια καθαρίστε τον με ένα υγρό σφουγγάρι, το οποίο θα ξεβγάζετε συχνά. Τέλος, σκουπίστε όλες τις επιφάνειες με ένα απαλό πανί. Αν ο φούρνος σας διαθέτει λειτουργία αυτοκαθαρισμού, βγάλτε τις σχάρες και αφήστε τις σε νερό. Στη συνέχεια, ενεργοποιήστε την ειδική λειτουργία και περιμένετε (συνήθως αρκετές ώρες) έως ότου ολοκληρωθεί ο καθαρισμός.

Φούρνος μικροκυμάτων
Οι φούρνοι μικροκυμάτων μειώνουν το χρόνο μαγειρέματος και με απλά βήματα μπορείτε να μειώσετε το χρόνο καθαρισμού τους. Αρχικά, με μια νωπή πετσέτα, σκουπίστε τα ψίχουλα και τους όποιους “λεκέδες” από το εσωτερικό το φούρνου μικροκυμάτων. Αν χρειαστεί, ξύστε τα σημεία που “επιμένουν” χρησιμοποιώντας τα νύχια σας ή κάποιο άλλο αντικείμενο, όχι ιδιαίτερα αιχμηρό, προκειμένου να μην προκαλέσετε γδαρσίματα. Ψεκάστε με ένα καθαριστικό γενικής χρήσεως και στη συνέχεια καθαρίστε το φούρνο χρησιμοποιώντας χαρτί κουζίνας. Αν χρειαστεί επαναλάβετε το τελευταίο βήμα. Τέλος, στεγνώστε το φούρνο με μια πετσέτα.

Τοστιέρα
Με τη χρήση, οι τοστιέρες έχουν την τάση να χάνουν την εξωτερική τους γυαλάδα και να “μαζεύουν” ψίχουλα. Για το εξωτερικό, ψεκάστε την τοστιέρα με ένα καθαριστικό γενικής χρήσης και τρίψτε με ένα πανί για να αφαιρέσετε τους λεκέδες και τη σκόνη. Επαναλάβετε τη διαδικασία αν χρειαστεί και στεγνώστε την τοστιέρα με χαρτί κουζίνας. Για να αφαιρέσετε τα ψίχουλα, αποσυνδέστε την τοστιέρα από το ηλεκτρικό ρεύμα και αφαιρέστε τις μεταλλικές εστίες. Ανακινήστε τις πάνω από ένα σκουπιδοτενεκέ ή το νεροχύτη για να φύγουν τα ψίχουλα και με το χέρι σας αφαιρέστε όσα έχουν απομείνει. Με ένα νωπό σφουγγάρι βγάλτε τα υπολείμματα ψωμιού και καθαρίστε με ένα υγρό σφουγγάρι. Στεγνώστε με χαρτί κουζίνας και επανατοποθετήστε τις εστίες στην τοστιέρα.

“Μάτια” κουζίνας
Το μαγείρεμα έχει μια τάση να αφήνει “σημάδια” στα μάτια της κουζίνας, τα οποία και αφαιρούνται με το ειδικό καθαριστικό. Το πρώτο βήμα είναι να αφήσετε τα μάτια να κρυώσουν εντελώς πριν να ξεκινήσετε το καθάρισμα. Στη συνέχεια ρίξτε το ειδικό καθαριστικό στην επιφάνεια των ματιών και τρίψτε το κάνοντας κυκλικές κινήσεις χρησιμοποιώντας ένα απαλό πανί ή χαρτί κουζίνας. Αν χρειαστεί, επαναλάβετε τη διαδικασία με επιπλέον καθαριστικό και καθαρίστε το “μάτι” με ένα απαλό πανί ή χαρτί κουζίνας για να αφαιρέσετε το καθαριστικό που περισσεύει. Περισσότερη φροντίδα απαιτείται στις κεραμικές εστίες ώστε να μη γδαρθούν. Αν διαθέτετε κουζίνα τέτοιου είδους, διαβάστε τις οδηγίες χρήσεως σε περίπτωση που απαιτείται ειδικό καθαριστικό.

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024