Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν

Όταν «δακρύζει» η βρύση

Μια βρύση που τρέχει είναι ένα συνηθισμένο αλλά και άκρως εκνευριστικό φαινόμενο σε αρκετά σπίτια. Το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε νέες κατασκευές, προκαλώντας απώλεια νερού και κατά συνέπεια χρημάτων. Αν όμως διαθέτετε τα κατάλληλα εργαλεία, η λύση είναι ζήτημα λίγων λεπτών.

Μια βρύση που τρέχει είναι ένα συνηθισμένο αλλά και άκρως εκνευριστικό φαινόμενο σε αρκετά σπίτια. Το πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε νέες κατασκευές, προκαλώντας απώλεια νερού και κατά συνέπεια χρημάτων. Αν όμως διαθέτετε τα κατάλληλα εργαλεία, η λύση είναι ζήτημα λίγων λεπτών.

Η προετοιμασία
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία που προκαλεί την απώλεια νερού είναι τα φθαρμένα από το χρόνο ή και τη χρήση πετσάκια, τα οποία θέλουν καθάρισμα ή αλλαγή. Με δεδομένο πως αυτού του είδους τα προβλήματα παρουσιάζονται συχνά, καλό είναι να διαθέτετε σε «στοκ» κάποια πετσάκια και να έχετε άμεση πρόσβαση σε ένα γαλλικό κλειδί, μια πένσα και ένα κατσαβίδι, τα οποία θα βρίσκονται σε ένα ντουλάπι της κουζίνας δίπλα στο νεροχύτη. Τα εργαλεία αυτά απαιτούνται για την άμεση αλλαγή των φθαρμένων υλικών και η αποθήκευσή τους κοντά στις «ύποπτες» βρύσες μεταφράζεται σε σημαντικό κέρδος σε χρόνο και ταλαιπωρία.

Προσοχή στα πετσάκια
Φροντίστε τα πετσάκια που αγοράζετε να έχουν το κατάλληλο μέγεθος που απαιτείται για τις βρύσες του σπιτιού σας και ταυτόχρονα να είναι ανθεκτικά στο ζεστό νερό. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα φθείρονται με την επαφή με το μεταλλικό κομμάτι της βρύσης, ενώ η διάρκεια ζωής τους μειώνεται σημαντικά αν η ίδια η βρύση είναι φθαρμένη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες στην αγορά και αξίζει να πληρώσετε το (μικρό) επιπλέον κόστος προκειμένου να αγοράσετε πετσάκια υψηλής ποιότητας, τα οποία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής έχουν αλλά και διευκολύνουν το άνοιγμα και το κλείσιμο της βρύσης.

Λύνοντας το πρόβλημα…
Το πρώτο βήμα για να αλλάξετε το φθαρμένο στοιχείο είναι να κλείσετε την παροχή νερού. Αυτό γίνεται είτε μέσω του κεντρικού διακόπτη που παρέχει νερό σε όλο το σπίτι, είτε κλείνοντας την παροχή για τη συγκεκριμένη βρύση αν αυτή ρυθμίζεται με ξεχωριστό διακόπτη. Στη συνέχεια, ανοίγετε τη βρύση μέχρι τέρμα και ξεβιδώνετε το κάλυμμα που υπάρχει. Η διαδικασία διαφοροποιείται ανάλογα με το μοντέλο της βρύσης, σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται όμως προσοχή, προκειμένου να μην προκαλέσετε ζημιές στις χρωμιωμένες επιφάνειες. Μόλις αφαιρέσετε το κάλυμμα, θα δείτε το πετσάκι, το οποίο και θα πετάξετε, αντικαθιστώντας το με ένα καινούργιο.

Αφού αλλάξετε το πετσάκι

Έχοντας αντικαταστήσει το φθαρμένο πετσάκι, θα πρέπει να ξαναβιδώσετε το κάλυμμα, προσέχοντας πάντα να μην προκαλέσετε ζημιές με την πένσα ή το γαλλικό κλειδί. Στη συνέχεια, αποκαταστήστε την παροχή νερού στη βρύση και, όταν το νερό αρχίσει να τρέχει, κλείστε τη βρύση. Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία, ελέγξτε για πιθανές διαρροές και βεβαιωθείτε πως η βρύση έχει σταματήσει να στάζει. Ανοίξτε και κλείστε τη βρύση μερικές ακόμα φορές, ώστε να σιγουρευτείτε πως δουλεύει κανονικά και δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.

Αν το πρόβλημα συνεχίζεται

Στην περίπτωση που τα πετσάκια φθείρονται και αλλάζονται σε σύντομα χρονικά διαστήματα, αυτό σημαίνει πως το πρόβλημα προκαλείται από τις υποδοχές της βρύσης, οι οποίες είναι φθαρμένες και χρειάζονται αντικατάσταση. Αν αντιμετωπίσετε την κατάσταση αυτή και δεν διαθέτετε τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις, η καλύτερη πρακτική είναι να ζητήσετε τη συνδρομή κάποιου επαγγελματία υδραυλικού, ο οποίος θα εντοπίσει και θα λύσει άμεσα το πρόβλημα.

Χρήσιμες συμβουλές
– Μην σφίγγετε ποτέ πολύ τις βρύσες όταν στάζουν γιατί αχρηστεύονται.
-Τα φίλτρα των μπαταριών καθαρίζουν από τα άλατα αν τα αφήσετε μια βραδιά στο ξύδι.
-Η αλλαγή στα πετσάκια είναι μια καλή αφορμή για επιπλέον επιδιορθώσεις στο νιπτήρα και γενικότερα στις υδραυλικές εγκαταστάσεις. Οι σωλήνες του νεροχύτη φράζουν αρκετά συχνά και χρειάζονται καθαρισμό. Στην περίπτωση αυτή, μην χρησιμοποιείται ποτέ καυστικά για τον καθαρισμό, μια που προκαλούν ζημιές στις εγκαταστάσεις.

in.gr

Sports in

Παπανικολάου: «Ας είναι φέτος η χρονιά που θα κάνουμε το διπλό στην έδρα της Εφές»

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για την κρίσιμη αναμέτρηση του Ολυμπιακού στην έδρα της Εφές.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024