Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συντήρηση απορροφητήρα

Συντήρηση απορροφητήρα

Kάνει τη «βρώμικη δουλειά» στην κουζίνα, φροντίζοντας να απομακρύνει τις δυσάρεστες οσμές του μαγειρέματος από το χώρο. Ο απορροφητήρας αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του κάθε νοικοκυριού και έχει αποκτήσει κεντρική θέση σε κάθε ακίνητο.

Μέχρι πρότινος, η λειτουργία της συσκευής ήταν συνώνυμη με την πρόκληση αρκετού θορύβου, όμως τα τελευταίας τεχνολογίας μοντέλα είναι πλέον αρκετά «διακριτικά». Το μόνο που χρειάζονται είναι τακτική συντήρηση, κυρίως στο κομμάτι των φίλτρων, τα οποία πρέπει να καθαρίζονται ή να αντικαθίστανται –ανάλογα με το μοντέλο- σε δεδομένα χρονικά διαστήματα.


Ο καθαρισμός του απορροφητήρα
Για να καθαρίσετε τον απορροφητήρα, θα πρέπει αρχικά να βγάλετε το μεταλλικό προστατευτικό πλέγμα να και προστατέψτε το τζάμι φωτισμού και τις λάμπες. Φροντίστε ώστε ο απορροφητήρας να μην είναι συνδεδεμένος με το ηλεκτρικό ρεύμα και για επιπλέον ασφάλεια κλείστε τον γενικό διακόπτη του ηλεκτρικού ρεύματος. Στη συνέχεια, καθαρίστε εσωτερικά τον απορροφητήρα και αφού έχει στεγνώσει εντελώς, επανασυνδέστε τον με το ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο ενδεδειγμένος τρόπος καθαρισμού των επιφανειών των ηλεκτρικών συσκευών είναι (για τις εξωτερικές επιφάνειες), να χρησιμοποιήσετε ένα πανί μουσκεμένο με καθαρό οινόπνευμα ή με κάποιο ουδέτερο υγρό απορρυπαντικό. Ανεξαρτήτως της συσκευής, για να μην προξενήσετε ζημιές αλλά και για να διατηρήσετε τις εξωτερικές επιφάνειες χωρίς πρόβλημα, αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν διαβρωτικά. Στην περίπτωση που ο απορροφητήρας σας είναι ανοξείδωτος (inox) θα πρέπει να τον καθαρίσετε με ένα μαλακό βρεγμένο πανί καθώς και με κάποιο από τα ειδικά καθαριστικά για ανοξείδωτες συσκευές που κυκλοφορούν στην αγορά.

Ο καθαρισμός των φίλτρων

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στον καθαρισμό των φίλτρων του απορροφητήρα, καθώς η σωστή τους συντήρηση εγγυάται μακροζωία αλλά και υψηλότερο βαθμό απόδοσης. Βέβαια, ο τρόπος καθαρισμούς αλλάζει ανάλογα με το είδος των φίλτρων. Συγκεκριμένα, τα μεταλλικά φίλτρα, στα περισσότερα μοντέλα καθαρίζονται κάθε τρεις μήνες και έχουν απεριόριστη διάρκεια ζωής . Για να καθαρίσετε τα μεταλλικά πλέγματα αρκεί να τα βουτήξετε σε διάλυμα νερού με απορρυπαντικό για τα πιάτα. Τα φίλτρα πλένονται σε χαμηλή θερμοκρασία στο χέρι ή στο πλυντήριο. Στη συνέχεια, τα αφήνετε να στεγνώσουν και ολοκληρώνετε τον καθαρισμό με το πιστολάκι για τα μαλλιά (για κάθε ενδεχόμενο), πριν την επανεγκατάστασή τους.

Οι απορροφητήρες με φίλτρα άνθρακα
Σε αρκετούς απορροφητήρες υπάρχει σύστημα ανακύκλωσης του αέρα με φίλτρα άνθρακα, το οποίο και χρησιμοποιείται για να διασπά τις οσμές που δημιουργούνται από τα φαγητά κατά το μαγείρεμα. Το σύστημα αυτό αντικαθίσταται κάθε 4 μήνες σε κανονικές συνθήκες χρήσης και μπορείτε να το ζητήσετε από το κατάστημα όπου αγοράσατε τον αντίστοιχο απορροφητήρα. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως το φίλτρο άνθρακα σε καμία περίπτωση δεν πλένεται, ενώ ο αέρας φιλτράρεται από τα φίλτρα άνθρακα που τοποθετούνται δεξιά και αριστερά του μοτέρ και κατακρατούν τις μυρωδιές πριν ο αέρας περάσει μέσα από αυτό. Ο φιλτραρισμένος αέρας κινείται μέσω του μοτέρ και αφού περάσει από την διακοσμητική καμινάδα διοχετεύεται ξανά στο χώρο. Αν σκοπεύετε να εγκαταστήσετε απορροφητήρα με φίλτρα άνθρακα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτός ο τρόπος συνιστάται για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει αδυναμία διοχέτευσης του αέρα εκτός του χώρου της κουζίνας καθώς υπάρχει απώλεια απορρόφησης περίπου 30%

Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης
Μολονότι οι συμβουλές για τη συντήρηση ισχύουν στα περισσότερα από τα μοντέλα απορροφητήρων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάσουν τις οδηγίες χρήσεως της δικής τους συσκευής, πριν προχωρήσουν στη συντήρηση και τον καθαρισμό. Υπάρχουν μικρές, αλλά σημαντικές, λεπτομέρειες που αφορούν στον τρόπο που πρέπει να καθαρίζονται τα φίλτρα αλλά και ολόκληρος ο μηχανισμός του απορροφητήρα. Η σωστή τήρηση των διαδικασιών εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα, αλλά και προστατεύει τη συσκευή από ζημιές που άθελά μας μπορούμε να προκαλέσουμε. Ακόμα και ένα τηλέφωνο στην κατασκευάστρια εταιρεία αποτελεί σωστή κίνηση, προκειμένου να διευθετηθούν τα όποια ζητήματα και να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα.

in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024