Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενεργειακά τζάκια

Ενεργειακά τζάκια

Tα ενεργειακά τζάκια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα θερμοδυναμικά και τα αερόθερμα τζάκια.

1. Θερμοδυναμικά και αερόθερμα τζάκια:
Είναι οι ενεργειακές εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Οι ενεργειακές εστίες μπορούν να είναι:

α. Μονού τοιχώματος. Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι.

Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά, με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων. Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για τη θέρμανση ενιαίου χώρου μέχρι 60-70 m².

β. Τριπλού τοιχώματος. Τα δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο.

Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες, από όπου διοχετεύεται στον χώρο. Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι με αεραγωγούς. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι 160-170 m².

2. Τζάκια καλοριφέρ
Είναι το δεύτερο είδος ενεργειακής εστίας.Εχουν την ίδια φιλοσοφία λειτουργείας με τα αερόθερμα αλλά αντί για αέρα ζεσταίνουν νερό. Ουσιαστικά λοιπον πρόκειται για λέβητες ξύλου. Εχουν τη δυνατότητα παραγωγής ζεστού νερού οικιακής χρήσης. Έχουν υψηλές αποδόσεις και μεγάλη θερμική ισχύ και μπορούν να θερμάνουν χώρους μέχρι 210 m².

Ο υψηλός βαθμός απόδοσης που εξασφαλίζει η ελεγχόμενη καύση του ξύλου σ’ ένα κλειστού τύπου περιβάλλον, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις απώλειες από την καμινάδα, καθιστά τις ενεργειακές εστίες μακράν οικονομικότερες από τις συμβατικές, διασφαλίζοντας παράλληλα τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, καθώς το πυρίμαχο τζάμι επιτρέπει τη χρήση τους σε 24ώρη βάση, χωρίς να υφίσταται ανάγκη επιτήρησης.

Διαφορές παραδοσιακού –ενεργειακού τζακιού


Συντήρηση

Το ενεργειακό τζάκι σας είναι μιά συσκευή υψηλής τεχνολογίας και χρειάζεται ανάλογη μεταχείριση.Διαβάζεται πάντα προσεκτικά το manual τού κατασκευαστή πριν την πρώτη χρήση και συμβουλευτείτε το για οποιαδήποτε απορία σας. Η συχνότητα καθαρισμού τής καμινάδας, το είδος τών ξύλων που πρέπει να καίτε, η συντήρηση τού ventillater αναγράφονται εκεί. Οι συσκευές αυτές συνοδεύονται από εγγύηση (πενταετούς συνήθως διάρκειας) που όμως δεν σας καλύπτει σε περίπτωση κακής χρήσης.

Αγορά
Η ενεργειακή εστία είναι μιά εξαιρετική επένδυση τόσο αισθητικά όσο και ενεργειακά (καλή απόδοση καυσίμου), θέλει όμως προσεκτική επιλογή για να ικανοποιήσει τις προσωπικές μας ανάγκες γιατί είναι μιά αγορά πού κάνουμε εφάπαξ. Θα συνιστούσαμε επίσης να εμπιστευθείτε την αγορά και εγκατάσταση της εστίας σας σε μια επώνυμη, μεγάλη, αξιόπιστη εταιρεία που θα έχει τη δυνατότητα να σας παρέχει σέρβις, εγγύηση και τεχνική υποστήριξη.
Σας παραθέτoυμε ενδεικτικά μερικές από αυτές:
Panthermika
Artfire
EcoFire
ΔΑΒΡΗΣ
OIKOFIRE
Εστία Α.Ε.
-Artnflame
N.E.F.
Σε όλες τις μεγάλες εταιρείες θα βρείτε μια πολύ μεγάλη ποικιλία μοντέλων όλων των κατασκευαστικών οίκων που θα σας βοηθήσουν να διαλέξετε το καταλληλότερο για το χώρο σας, το βαλάντιό σας και το αισθητικό σας κριτήριο.

Κατερίνα Μαθιουδάκη
πολιτικός μηχανικός

in.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024