Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κήπος: Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Κήπος: Χριστουγεννιάτικος στολισμός

Ψάξαμε και βρήκαμε: Τα Χριστούγεννα είναι κοντά. Ας στολίσουμε τον κήπο μας, με όμορφες παρεμβάσεις στα φυτά που διαθέτουμε κι ας δώσουμε χρώμα γιορτής, με φυσικό αποτέλεσμα.

O χριστουγεννιάτικος στολισμός στον κήπο είναι μια όμορφη παρέμβαση, καθώς δίνει χρώμα στο τοπίο σε μια εποχή του χρόνου, όπου δεν υπάρχουν πολλά φυτά. Τα δέντρα είναι πια γυμνά, έτσι, οι γιορτές είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να δώσουμε στον κήπο μας κάτι από τη χαμένη αίγλη των φθινοπωρινών χρωμάτων.
Το κλίμα των γιορτών επιτρέπει ακόμα και το να ενδώσουμε σε λύσεις όπως τα φουσκωτά χριστουγεννιάτικα στολίδια τα οποία έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή τον 21ο αιώνα.

Για όσους προτιμούν πιο φυσικό αποτέλεσμα, δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε όλο τον «χριστουγεννιάτικο εξοπλισμό» σας από τα μαγαζιά. Υπάρχουν πολλοί θάμνοι και δέντρα που διαθέτουν πλούσιο πράσινο φύλλωμα ακόμα και το χειμώνα.

Οι θάμνοι στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Οποιοδήποτε είδος αειθαλούς θάμνου είναι ιδανικό για τη χριστουγεννιάτική διακόσμηση. Στο άκουσμα των λέξεων «αειθαλές» και «Χριστούγεννα» το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως σε θάμνους ή δέντρα στολισμένους με χριστουγεννιάτικά φωτάκια. Ο στολισμός δέντρων που βρίσκονται στο ύπαιθρο διαθέτει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: μπορούμε να τα απολαμβάνουμε μέρα νύχτα.

Ιδανικά για εξωτερικό χριστουγεννιάτικο στολισμό

Τα φροντισμένα γεωμετρικά σχήματα των αειθαλών θάμνων προσδίδουν στο τοπίο δομή και πράσινο χρώμα στο χειμωνιάτικό τοπίο και δημιουργούν εικόνες από παραμύθι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα κλαδιά από το κλάδεμα των θάμνων, για να δημιουργήσετε γιρλάντες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Ένα ακόμα πλατύφυλλο αειθαλές είναι η δάφνη του βουνού. Μπορεί να πλαισιώσει όμορφα την είσοδό σας, καλωσορίζοντας τους επισκέπτες, με το γυαλιστερό πράσινο φύλλωμά της.
Τα κλαδιά της δάφνης μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση, για να δημιουργήσετε χριστουγεννιάτικα στεφάνια και γιρλάντες. Οι ανθοπώλες πολλές φορές χρησιμοποιούν τη δάφνη είτε στο φυσικό της χρώμα, είτε τη βάφουν με ασημί ή χρυσό σπρέι.

Υπάρχει ένα άλλο είδος θάμνου, που δεν είναι αειθαλής, το Ilex verticillata ή winterberry holly. To συγκεκριμένο είδος χάνει τα φύλλα του το φθινόπωρο, αλλά διατηρεί τους θελκτικούς κόκκινους καρπούς του. Είναι τόσο εντυπωσιακό, που ο κήπος σας θα γίνει το καμάρι της γειτονιάς!
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά κλαδιά από το winterberry holly, για τον εσωτερικό στολισμό του σπιτιού σας ή να τα εντάξετε σε γιρλάντες, με τις οποίες θα στολίσετε πόρτες και παράθυρα. Προτιμήστε τα ωστόσο σε περιοχές, όπου η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από το μηδέν.

Τέλος, να αναφέρουμε το γκι, αν και δεν είναι τυπικό δείγμα θάμνου. Το γκι είναι γνωστό ως «το αγκάθι του Χριστού». Πρόκειται για ένα παράσιτο, που ζει στα κλαδιά των δέντρων. Αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του χριστουγεννιάτικου στολισμού. Είναι ιδανικό για γιρλάντες που κοσμούν πόρτες και παράθυρα

Μην θεωρήσετε ότι τα φυτά που συνήθως χρησιμοποιούμε τα Χριστούγεννα για την εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στον κήπο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αγοράζουν αληθινά έλατα για να στολίσουν το σπίτι τους και μετά τις γιορτές τα φυτεύουν στον κήπο. Καθώς πρόκειται για αειθαλή τα αληθινά έλατα προσθέτουν χρώμα στο χειμερινό τοπίο. Τα πολύχρωμα φωτάκια και τα στολίδια προσδίδουν ακόμα περισσότερο χρώμα.

Αληθινά χριστουγεννιάτικα δέντρα: καθαρές δουλειές

Πριν επιλέξετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας θα πρέπει να αποφασίσετε, αν θέλετε να το στολίσετε πρώτα μέσα στο σπίτι και κατόπιν να το φυτέψετε στον κήπο ή αν θέλετε να το φυτέψετε απευθείας έξω.

Το θέμα τίθεται, διότι οι βελόνες ορισμένων χριστουγεννιάτικων δέντρων πέφτουν ευκολότερα, όταν αυτά βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλή δουλειά μετά τις γιορτές .

Για παράδειγμα, οι βελόνες του είδους tsuga heterophylla ή hedlock πέφτουν εύκολα. Όμως το συγκεκριμένο είδος είναι ιδανικό αν πρόκειται να φυτευτεί εξαρχής στο ύπαιθρο. Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι δημιουργεί σκιά.

Χριστουγεννιάτικα δέντρα που φυτεύονται έξω μετά τις γιορτές

Υπάρχουν πολλές επιλογές ειδών χριστουγεννιάτικών δέντρων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο εσωτερικό του σπιτιού και στη συνέχεια να φυτευτούν έξω. Από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι ορισμένα είδη πεύκου και ελάτου.

Το είδος picea pungens ή blue spruce που ευδοκιμεί στο Colorado, είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό, με πυκνό φύλλωμα και έντονο άρωμα.

Το κωνοφόρο taxus baccata ή yew κατέχει κεντρική θέση στη γιορτινή διακόσμηση. Θεωρείται ότι το 1800 πρώτη η Βασίλισσα Καρλόττα εισήγαγε την αγγλική παράδοση στολισμού του χριστουγεννιάτικου δέντρου και χρησιμοποίησε αυτό το είδος κωνοφόρου.

To είδος picea glauca conica ή dwarf Alberta spruce είναι ιδανικό, ως χριστουγεννιάτικο δέντρο. Λόγω του μικρού του μεγέθους μπορεί να αναπτυχθεί σε χώρο με περιορισμένη ποσότητα χώματος, ζαρντινιέρα, παρτέρι κτλ.

Το arbor vitae είναι αειθαλές και ανήκει στην οικογένεια των κυπαρισσοειδών. Τεχνικά, ορισμένοι μπορεί να ισχυριστούν ότι πρόκειται για ψηλούς θάμνους, ωστόσο το είδος αυτό κοινώς συγκαταλέγεται στα δέντρα.

Φουσκωτά στολίδια

Ο ενθουσιασμός για το χριστουγεννιάτικό στολισμό του κήπου είναι απόλυτα κατανοητός. Το χειμώνα οι νύχτες είναι μεγάλες και κρύες και το τοπίο γυμνό και καταθλιπτικό. Για αυτό τα Χριστούγεννα επιτρέπουν, σχεδόν απαιτούν, να το παρακάνουμε όσον αφορά τη διακόσμηση.

Χριστουγεννιάτικα φουσκωτά στολίδια στον κήπο

Από τα πιο δημοφιλή στολίδια είναι οι φουσκωτές φωτιζόμενες φιγούρες, με χριστουγεννιάτικα, φυσικά, θέματα. Και εφόσον πρόκειται για γιορτές, αν έχετε τον απαιτούμενο χώρο, αφεθείτε στην υπερβολή, μιας και κρίνοντας από την εικόνα κήπων και μπαλκονιών, τα Χριστούγεννα όλοι δείχνουν να το παρακάνουν.

Οι φιγούρες τοποθετούνται πολύ εύκολα ακολουθώντας τις σχετικές οδηγίες. Φροντίστε να τις στερεώσετε καλά και να ελέγξετε, ότι τα καλώδια παροχής ρεύματος είναι σε καλή κατάσταση και ενδείκνυνται για εξωτερική χρήση. Μην περιοριστείτε μόνο στη φιγούρα το Αη Βασίλη, καθώς στην αγορά υπάρχουν χιονάνθρωποι, πολικές αρκούδες, πιγκουίνοι, τάρανδοι, σκύλοι και καλικάντζαροι. Επίσης υπάρχει ποικιλία από καρτούν τα οποία είναι προσφιλή στα παιδιά όπωςΜίκι Μάους, Γουίνι κτλ.

Φωτισμός για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του κήπου

Τα φωτάκια αποτελούν σταθερή αξία στο χριστουγεννιάτικο στολισμό. Υπάρχει τεράστια ποικιλία σε σχέδια και χρώματα από πιο ντελικάτα μοτίβα σε σχήματα αστεριών κεριών έως Αη βασίληδες, χιονανθρώπους, στρατιωτάκια, τρενάκια κτλ.

Μετάφραση: Α. Κοντογιάννη
Επιμέλεια: Ε. Χατζηαργυροπούλου

Landscape Ideas

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024