Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στολίζω χριστουγεννιάτικο έλατο: κομμένο ή ζωντανό;

Στολίζω χριστουγεννιάτικο έλατο: κομμένο ή ζωντανό;

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, στολίζουμε κάθε χρόνο ένα ελατάκι για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ιδίως όσοι έχουν μικρά παιδιά, στολίζουν όλο το σπίτι από πολύ νωρίς. Αλλά, αν θέλεις να στολίσεις ένα αληθινό έλατο, θα προτιμήσεις ένα κομμένο ή ένα ζωντανό σε γλάστρα; Μάθε και για τα δύο και η απόφαση είναι δική σου!

Κομμένο αληθινό έλατο
Αν αποφάσισες να αγοράσεις ένα κομμένο αληθινό έλατο, μη διστάζεις. Δεν πρόκειται για έλατο που κόπηκε παράνομα μέσα από το δάσος και του στερεί το οξυγόνο. Τα έλατα που πωλούνται την περίοδο των εορτών προέρχονται από καλλιέργειες ελάτης που προορίζονται αποκλειστικά για το σκοπό αυτό.
Οι καλλιέργειες ελάτης αποτελούν πηγή εσόδων για ολόκληρα ορεινά χωριά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ταξιάρχη στο Χολομώντα. Για να έχω τη σιγουριά ότι προέρχεται από καλλιέργεια και όχι από λαθροϋλοτομία, ελέγχω στο δέντρο να υπάρχει η ειδική σήμανση του δασαρχείου.

Όταν επιλέγω ένα κομμένο αληθινό δέντρο, προσέχω να μην πέφτουν οι βελόνες του με ένα απλό πέρασμα του χεριού. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι έχει περάσει πολύ καιρός από τη μέρα που υλοτομήθηκε και δε θα απολαύσω ήρεμα τις μέρες των γιορτών, αλλά θα μαζεύω όλη μέρα βελόνες από το πάτωμα με την ηλεκτρική σκούπα. Και πολύ νωρίς το δέντρο θα μείνει καραφλό με τα λαμπάκια να αναβοσβήνουν λυπημένα.

Αν θέλω να το κρατήσω στολισμένο για πολύ καιρό, ίσως και πάνω από ένα μήνα, τότε προνοώ και ζητάω από τον πωλητή του να μην το καρφώσει σε ξύλινη βάση. Έτσι, μπορώ να το τοποθετήσω μέσα σε ένα κασπώ με νερό και να το διατηρήσω φρέσκο για περισσότερο καιρό.
Τέλος, φροντίζω να το τοποθετήσω μακριά από θερμαντικές πηγές (τζάκι, καλοριφέρ), γιατί κάτι τέτοιο θα το κάνει να μαραζώνει και θα επιταχύνει το πέσιμο των βελονών.
Και θα έχεις τα γνωστά αποτελέσματα με την ηλεκτρική σκούπα και τα γυμνά κλαδιά. Τώρα πλέον είσαι έτοιμος να στολίσεις το δέντρο σου δίπλα στην μπερζέρα και να το κάνεις όσο λιτό ή όσο κιτς θέλεις εσύ.

Έλατο σε γλάστρα
Αυτό είναι μία πολύ καλή επιλογή για κάποιον που έχει ελεύθερο χώρο στο μπαλκόνι ή στην αυλή του και μπορεί να τοποθετήσει μία γλάστρα με έλατο. Έτσι, θα το χαίρεται το έλατο όλο το χρόνο και δε θα χρειαστεί να το αποχαιρετήσει μόλις τελειώσουν οι γιορτές.
Ζωντανό έλατο μπορώ να προμηθευτώ από φυτώριο ή κάποιον πλανόδιο πωλητή που εμπορεύεται αποκλειστικά έλατα. Τέτοια εποχή σχεδόν όλα τα φυτώρια πουλάν έλατα σε γλάστρα.
Προσέχω να επιλέξω κάποιο υγιές, με καταπράσινες βελόνες και χωρίς ίχνη από έντομα ή ασθένειες. Προσέχω να είναι ευθυτενές, να έχει κορυφή και να είναι φυτεμένο άνετα σε μεγάλη γλάστρα.

Δεν ξεχνάω ότι το έλατο είναι ένα δέντρο που το έπλασε η φύση για να ζει στο βουνό και σε μεγάλο υψόμετρο. Άρα, δε το στολίζω μέσα στο σπίτι που έχει πολύ ζέστη. Αντιθέτως, το στολίζω έξω στο μπαλκόνι και το τοποθετώ δίπλα στο τζάμι για να το καμαρώνω από μέσα. Φροντίζω να το ποτίζω, όπως κάνω και με τα υπόλοιπα φυτά που έχω στο μπαλκόνι μου.
Τέλος, αφού το έχω έξω, προσέχω να μη το γεμίσω γυάλινες μπάλες, γιατί μπορεί να φυσήξει δυνατός αέρας και να τις ρίξει. Και μετά, ως γνωστόν, ακολουθεί το σενάριο με την ηλεκτρική σκούπα!

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου


Μπες στο Κηπολόγιο

Ρώτα το Κηπολόγιο

in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024