Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χάλια το χαλί;

Χάλια το χαλί;

Πώς θα διατηρήσετε καθαρά τα χαλιά σας είτε λόγω της καθημερινής χρήσης, είτε λόγω κάποιου «ατυχήματος»; Αρκούν μερικές απλές κινήσεις προκειμένου τα χαλιά να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Πώς θα διατηρήσετε καθαρά τα χαλιά σας είτε λόγω της καθημερινής χρήσης, είτε λόγω κάποιου «ατυχήματος»; Αρκούν μερικές απλές κινήσεις προκειμένου τα χαλιά να επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση.

Ειδικά καθαριστικά
Το πρώτο βήμα για να καθαρίσετε τα χαλιά σας είναι να προμηθευτείτε το κατάλληλο καθαριστικό υγρό. Μια εκδοχή είναι να το αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ και η άλλη να δημιουργήσετε ένα ειδικό καθαριστικό με βάση υλικά που διαθέτετε στο σπίτι σας. Συνδυάστε υγρό καθαριστικό πιάτων με χλιαρό νερό και ανακαινίστε τα. Αφού δοκιμάσετε το μείγμα σε κάποιο σημείο του χαλιού για τυχόν παρενέργειες ρίξτε λίγο στο χαλί σε μικρές επιφάνειες ή βουτήξτε ένα σφουγγάρι και τρίψτε με αυτό το χαλί. Χρησιμοποιήστε μια μαλακή βούρτσα για να τρίψετε απαλά το μείγμα, ώστε να μπει μέσα στις ίνες του χαλιού. Μετά, βουτήξτε ένα νέο σφουγγάρι σε καθαρό νερό και καθαρίστε την επιφάνεια μέχρι να φύγει εντελώς το μείγμα. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να καλύψετε όλη την επιφάνεια του χαλιού και στη συνέχεια καθαρίστε το χαλί με μια λευκή πετσέτα. Αν υπάρχουν λεκέδες που «επιμένουν», χρησιμοποιήστε οδοντόβουρτσα.

Χειροποίητα χαλιά
Τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά στην περίπτωση που κληθείτε να καθαρίσετε χειροποίητα χαλιά, τα οποία απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η καλύτερη λύση για αυτή την κατηγορία προϊόντων είναι να ζητήσετε τη συμβουλή των ειδικών, προκειμένου το καθάρισμα να αναλάβει εξειδικευμένο συνεργείο. Υπάρχουν όμως κάποιες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να διατηρήσετε το χαλί σε ικανοποιητική κατάσταση. Το πρώτο από αυτά είναι να καθαρίζετε το χαλί σε τακτά χρονικά διαστήματα με ηλεκτρική σκούπα, ενώ αν δημιουργηθεί κάποιος λεκές ή σημάδι φροντίστε να τον αφαιρέσετε άμεσα. Μια καλή πρακτική είναι επίσης να «χτενίζετε» τις ίνες του χαλιού με μια βούρτσα ή ακόμα και με τα δάκτυλά σας, προκειμένου να είναι πάντα σηκωμένες. Μια φορά το μήνα, κρεμάστε τα χαλιά από το μπαλκόνι ή σε κάποιο άλλο εξωτερικό χώρο και χτυπήστε τα προκειμένου να φύγει η σκόνη και η βρωμιά. Επίσης, μην αφήνετε βαριά έπιπλα στο ίδιο σημείο του χαλιού για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφύγετε ζημιές. Τέλος, μια φορά το χρόνο δώστε το χαλί σας σε επαγγελματίες για να το καθαρίσουν.

Μπίρα
Ένας από τους πιο συχνούς λεκέδες, ιδιαίτερα σε χαλιά που χρησιμοποιούνται σε καθιστικά ή τραπεζαρίες είναι αυτός της μπίρας. Για να τον καθαρίσετε αρχικά ρίξτε μια μικρή ποσότητα υγρού καθαριστικού απευθείας στο λεκέ και τρίψτε το με ένα στεγνό, λευκό ύφασμα. Στη συνέχεια, ρίξτε αμμωνία στο λεκέ και ξανατρίψτε τον με το πανί. Αφού ολοκληρώσετε τη διαδικασία, ρίξτε λευκό ξύδι στο σημείο που έχει δημιουργηθεί ο λεκές και τρίψτε με το πανί. Τελειώνοντας, ρίξτε λίγο ακόμα υγρό καθαριστικό, τρίψτε με το πανί και καθαρίστε όλη την επιφάνεια με νερό. Χρησιμοποιήστε πάντα λευκό πανί για να μην υπάρχει πιθανότητα να «βγάλει χρώμα» πάνω στο χαλί και όταν τρίβετε, φροντίστε να μην πιέζετε υπερβολικά, προκειμένου να μην προκαλέσετε κάποια ζημιά. Επίσης, στρίβετε το πανί ώστε πάντα να έρχεται σε επαφή με το χαλί ένα στεγνό κομμάτι υφάσματος.

Ζαχαρωτά και γλυκά
Αν πάλι στο σπίτι σας ζουν μικρά παιδιά είναι σχεδόν σίγουρο πως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε λεκέδες από σοκολάτα , παγωτό ή ζαχαρωτά πάνω στο αγαπημένο σας χαλί. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δράσετε σχετικά άμεσα, προκειμένου η αφαίρεση του λεκέ να γίνει όσο πιο «ανώδυνα» γίνεται. Αρχικά, αφαιρέστε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι του λεκέ με τα χέρια σας ή ακόμα και με ένα μαχαίρι του γλυκού. Στη συνέχεια απλώστε μια μικρή ποσότητα υγρού καθαριστικού πάνω στο λεκέ και τρίψτε το απαλά με ένα στεγνό, λευκό ύφασμα. Ρίξτε λευκό ξύδι πάνω στο λεκέ και με το ίδιο πανί επαναλάβετε την ίδια διαδικασία. Όταν ο λεκές έχει καθαριστεί αρκετά, ρίξτε και άλλο λίγο υγρό καθαριστικό και τρίψτε το σημείο με το πανί. Τέλος, ρίξτε όσο νερό χρειάζεται στην «επίμαχη» περιοχή προκειμένου να φύγουν τα υπολείμματα των καθαριστικών και στεγνώστε το σημείο με το πανί που χρησιμοποιήσατε για τις προηγούμενες ενέργειες. Και σε αυτή την περίπτωση, φροντίστε να τρίβετε απαλά το σημείο, ώστε να μην προκαλέσετε ζημιές στο χαλί και πάντα να φροντίζετε ώστε να έρχεται σε επαφή το στεγνό κομμάτι του πανιού με το λεκέ.

in.gr

Sports in

Ο Κέιν δεν έχει αντίπαλο στη μάχη για το «Χρυσό Παπούτσι»

Ο Χάρι Κέϊν είναι στην κορυφή της λίστας των κορυφαίων σκόρερ στα γήπεδα της Ευρώπης – Τέταρτος ο Βαγγέλης Παυλίδης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024