Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ξεστόλισες το έλατο; Ανάλαβε δράση πριν σου μείνει αμανάτι

Ξεστόλισες το έλατο; Ανάλαβε δράση πριν σου μείνει αμανάτι

Οι γιορτές πέρασαν και ο Χριστουγεννιάτικος διάκοσμος είτε φαγώθηκε (κουραμπιέδες, μελομακάρονα) είτε ανέβηκε στο πατάρι (μπάλες, γιρλάντες). Με τα δέντρα, όμως, τι κάνουμε; Αν στόλισες αληθινό δέντρο κομμένο ή σε γλάστρα, δες τι μπορείς να κάνεις.

Αν στόλισες αληθινό κομμένο έλατο
– Δεν το πετάς όρθιο και καραφλό δίπλα στον κάδο των σκουπιδιών, ούτε στον κάδο της ανακύκλωσης.

– Δεν το παρατάς στο δρόμο, στο πεζοδρόμιο, στο διπλανό οικόπεδο που είναι γεμάτο σκουπίδια, στην ταράτσα ή κρυφά στον κήπο του αχώνευτου γείτονα.

– Κλαδεύεις τα κλαδιά του και τα κόβεις σε μικρά κομμάτια. Μένει ο κορμός, τον οποίο κόβεις με ένα πριόνι επίσης σε μικρά κομμάτια. Τώρα μπορείς να τα βάλεις σε μία μεγάλη σακούλα και να τα πετάξεις στον κάδο των σκουπιδιών της γειτονιάς σου. Πρόσεχε: τη σακούλα με το κομμένο έλατο δε τη ρίχνεις σε καμία περίπτωση σε κάδο ανακύκλωσης.

– Αφού το τεμαχίσεις σε πολύ μικρά κομμάτια, μπορείς να το θάψεις σε ένα λάκκο στον κήπο σου μαζί με φύλλα και κλαδιά. Εκεί σιγά σιγά θα αποσυντεθεί, και δε θα ενοχλεί κανέναν.

– Αν δεν έχεις κήπο για να το θάψεις, μπορείς να το δώσεις σε κάποιο φυτώριο, που κατά πάσα πιθανότητα έχει κάποιο λάκκο και φτιάχνει κομπόστ. Μπορείς να ενημερωθείς, αν αναλαμβάνει κάτι τέτοιο ο δήμος της πόλης σου.

Αν στόλισες ζωντανό έλατο σε γλάστρα
– Μπορείς να το έχεις στη γλάστρα που το αγόρασες, αν είναι μεγάλη. Αλλιώς είναι καλή εποχή για να το μεταφυτεύσεις σε μία μεγαλύτερη. Το τοποθετείς στο μπαλκόνι σου σε ένα σημείο ηλιόλουστο, αλλά να μη το χτυπάει ο καυτός καλοκαιρινός ήλιος.

– Αν έχεις κήπο ή όταν μεγαλώσει και δεν χωράει πια σε γλάστρα, μπορείς να το φυτέψεις στον κήπο σου. Διάλεξε ένα σημείο ευρύχωρο.

– Μη το φυτέψεις ανάμεσα σε άλλα δέντρα ή θάμνους, σε γωνίες, κολλημένο σε τοίχο. Αντίθετα, φρόντισε να έχει άπλα γύρω του ακτίνας 3 μέτρων.

– Φρόντισε να το ποτίζεις τακτικά, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Δύο φορές το χρόνο, άνοιξη και φθινόπωρο, ρίξε λίπασμα για κωνοφόρα.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024