Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φυτεύω γυμνόριζα φυτά

Φυτεύω γυμνόριζα φυτά

Η εποχή από τον Δεκέμβριο μέχρι περίπου και τον Μάρτιο είναι κατάλληλη για να φυτέψει ο κηπουρός γυμνόριζα φυτά. Ας μάθουμε λοιπόν ποια φυτά πωλούνται γυμνόριζα και γιατί τα λένε έτσι.

Η εποχή από τον Δεκέμβριο μέχρι περίπου και τον Μάρτιο είναι κατάλληλη για να φυτέψει ο κηπουρός γυμνόριζα φυτά. Αλλά ποια φυτά πωλούνται γυμνόριζα και γιατί τα λένε έτσι;
Τα γυμνόριζα δέντρα λέγονται έτσι, γιατί πωλούνται με τις ρίζες “γυμνές”, δηλαδή χωρίς γλάστρα και χωρίς χώμα γύρω γύρω από τις ρίζες τους.
Τα βρίσκεις στα φυτώρια και στα γεωπονικά καταστήματα δεματιασμένα πολλά μαζί μέσα σε μεγάλες γλάστρες γεμάτες άμμο. Γυμνόριζα πωλούνται κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα καρποφόρα δέντρα (αμυγδαλιά, κερασιά, συκιά, μηλιά, αχλαδιά, πλάτανος, καρυδιά, καστανιά κ.α.), οι τριανταφυλλιές και τα αμπέλια.
Ο κηπουρός έχει πολλούς λόγους να προτιμήσει να αγοράσει γυμνόριζο φυτό αυτή την εποχή, από το να αγοράσει το ίδιο φυτό γλαστρωμένο την υπόλοιπη χρονιά. Τα γυμνόριζα φυτά έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος από τα φυτά σε γλάστρα.
Επίσης, αφού δεν έχουν γλάστρα, είναι πολύ ευκολότερα στη μεταφορά τους. Τέλος, ο κηπουρός θα χρειαστεί να ανοίξει μικρότερο λάκκο όταν το φυτέψει από ότι αν φύτευε φυτό με μπάλα χώματος.

Σίγουρα σου δημιουργήθηκε η απορία πώς επιβιώνουν έτσι τα δέντρα τόσους μήνες χωρίς χώμα! Από τότε που ρίχνουν τα φύλλα τους, περίπου το Νοέμβρη και ανάλογα με τον καιρό, τα φυλλοβόλα δέντρα δεν μεγαλώνουν και δεν έχουν ανάγκες σε νερό ή τροφή.
Το μόνο που χρειάζονται είναι να μην στεγνώσουν οι ρίζες τους από την έκθεση τους στον αέρα. Για το λόγο αυτό, τα συντηρούν στα σημεία πώλησης μέσα σε μεγάλες γλάστρες με άμμο, όπου κάπου κάπου ρίχνουν λίγο νερό.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

in.gr

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024