Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μάρτιος θέλει..τα κλαδέματά του σε κήπους και μπαλκόνια

Ο Μάρτιος θέλει..τα κλαδέματά του σε κήπους και μπαλκόνια

Μία από τις πιο κουραστικές και χρονοβόρες κηπουρικές εργασίες είναι το κλάδεμα: απαιτεί χρόνο, καλό καιρό, διάθεση, σωστά εργαλεία και υπομονή. Οπλιστείτε με θάρρος και καλά..κλαδέματα.


Tο κλάδεμα απαιτεί χρόνο, καλό καιρό, διάθεση, σωστά εργαλεία, υπομονή και φυσικά ένα ξεκούραστο κηπουρό.
Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο κηπουρός είναι να εφοδιαστεί με τα κατάλληλα εργαλεία ή μηχανήματα, με το οποία θα κλαδέψει. Ανάλογα με το αν έχει γλάστρες στο μπαλκόνι του ή φυτά στον κήπο του, πρέπει να κάνει τα ανάλογα κλαδέματα με τα κατάλληλα εργαλεία.

Μία από τις πιο κουραστικές και χρονοβόρες κηπουρικές εργασίες είναι το κλάδεμα:
απαιτεί χρόνο, καλό καιρό, διάθεση, σωστά εργαλεία, υπομονή και φυσικά να είναι ξεκούραστος ο κηπουρός. Το πρώτο βήμα που θα πρέπει να κάνει ο κηπουρός είναι να εφοδιαστεί με τα κατάλληλα εργαλεία ή μηχανήματα, με το οποία θα κλαδέψει. Ανάλογα με το αν έχει γλάστρες στο μπαλκόνι του ή φυτά στον κήπο του, πρέπει να κάνει τα ανάλογα κλαδέματα με τα κατάλληλα εργαλεία.

Γλάστρες σε μπαλκόνι
Στην περίπτωση που έχουμε γλάστρες σε μπαλκόνι συνήθως είναι αρκετό ένα μικρό, κοφτερό και εργονομικό κλαδευτήρι. Ίσως να χρειαστεί και πριόνι ή μπορντουροψάλιδο, αν υπάρχουν δέντρα ή μεγάλοι θάμνοι. Το κλαδευτήρι δε χρειάζεται να κοστίζει μία περιουσία, αλλά να έχει τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά. Ένα κλαδευτήρι κακής ποιότητα και προφανώς πολύ χαμηλής τιμής, μετά από λίγη χρήση δε θα είναι πια τόσο κοφτερό και τα χέρια του κηπουρού θα ταλαιπωρηθούν και θα γεμίσουν φουσκάλες.
Σημαντικό: δεν κάνουμε καμία κηπουρική εργασία, πόσο μάλλον να κλαδέψουμε, χωρίς να φοράμε γάντια εργασίας.

Τα κλαδέματα που απαιτούνται σε ένα μπαλκόνι είναι σχετικά εύκολα. Με το κλαδευτήρι καθάρισε όλα τα ξερά άνθη και τα ξερά κλαδιά. Αραίωσε τα αναρριχώμενα και κλάδεψε ό,τι ενοχλεί (εσένα ή το γείτονα). Κούρεψε χαμηλά τις πολυετείς πόες και τα αγρωστώδη. Τέλος, κλάδεψε τα φυτά σου για να τους δώσεις σχήμα και να κόψεις ό,τι προεξέχει και δημιουργεί άσχημο αποτέλεσμα.

Φυτά σε κήπο
Εδώ θα χρειαστούμε κάποια μηχανήματα επιπλέον, αν βέβαια ο κήπος μας έχει μεγάλα φυτά, δέντρα και πυκνό φράχτη. Σίγουρα το κλαδευτήρι που αναφέρθηκε προηγουμένως είναι απαραίτητο και πάλι! Επίσης, το μπορντουροψάλιδο θα μας είναι χρήσιμο, εκτός να πρόκειται για μεγάλο φράχτη.
Στην περίπτωση αυτή χρειαζόμαστε ένα μηχανοκίνητο μπορντουροψάλιδο, το οποίο δεν είναι απαραίτητο να αγοράσουμε, αλλά μπορούμε να το νοικιάσουμε.
Αν πάλι θέλουμε να κλαδέψουμε χοντρά κλαδιά δέντρων, τότε ένα αλυσοπρίονο θα μας κάνει εύκολη τη ζωή.
Προσοχή: όποιο μηχάνημα και να χρησιμοποιήσουμε στην κηπουρική, δεν ξεχνάμε ότι με κακή χρήση, έλλειψη εμπειρίας και λάθος χειρισμό γίνεται επικίνδυνο. Αν δεν είμαστε σίγουροι, αφήνουμε τη δουλειά να την κάνει κάποιος έμπειρος ειδικός.

Τί κλαδεύουμε στον κήπο;
Τα πάντα! Κλάδεψε όλα τα δέντρα σου για να δώσεις σχήμα, και αραίωσε τα κλαδιά τους, για μπαίνει ελεύθερα φως και αέρας. Είναι πολύ καλή εποχή για να διαμορφώσεις τους φράχτες.
Κλάδεψε τους στο σχήμα που θέλεις: λέιλαντ, λεμονοκυπάρισσα, βιβούρνα, φωτίνιες, πυράκανθους, αγγελικές, λιγούστρα, λιγουστρίνια, δάφνες, πικροδάφνες, κουμαριές, ελαίαγνους.

Προσοχή: αν ο φράχτης έχει κεντρικό κορμό, όπως στα κωνοφόρα, τότε μην τα κλαδέψεις από πάνω και κοπεί ο επικόρυφος βλαστός. Τα υπόλοιπα φυτά, μικροί θάμνοι, πολυετή και αρωματικά φυτά, τα κλαδεύεις χαμηλά, ώστε με τον ερχομό της άνοιξης να βγάλουν φρέσκα φύλλα.

Αιμιλία Ροδοπούλου, MSc. Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος

Επιμέλεια: Εύα Χατζηαργυροπούλου

Μπες στο Κηπολόγιο

Ρώτησε το Κηπολόγιο

in.gr

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024