Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχεδιάζοντας ένα βρεφικό - παιδικό δωμάτιο

Σχεδιάζοντας ένα βρεφικό – παιδικό δωμάτιο

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα οργανώσετε ένα παιδικό δωμάτιο όχι μόνο διακοσμητικά αλλά και λειτουργικά!

Το μωρό σας έρχεται… Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς θα οργανώσετε το δωμάτιο όχι μόνο διακοσμητικά αλλά και λειτουργικά!

Το βρεφικό υπνοδωμάτιο, για τους πρώτους μήνες, χρησιμοποιείται κυρίως για τον ύπνο, για το άλλαγμα πάνας και ρούχων και το τάισμα. Γι’ αυτό το λόγο, προσπαθήστε να επιλέξετε το πλησιέστερο δωμάτιο στην κρεβατοκάμαρά σας, αφού το τάισμα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως και το άλλαγμα πάνας μπορεί να είναι δύσκολο μερικές φορές.
Αρχικά, είναι καλό να φτιάξετε μια λίστα με αυτά που θα χρειαστείτε και θέλετε προκειμένου να μπορέσετε να οργανωθείτε σωστά.

Τα βασικά για την αρχή
Πρώτα απ’ όλα θα χρειαστείτε τα βασικά έπιπλα δηλαδή μια κούνια και μια αλλαξιέρα με συρτάρια για τις πρώτες ανάγκες του μωρού (πάνες – κρέμες – χτένες – παιδικό λάδι – θερμόμετρο – ρούχα κ.λπ.).
Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι επίσης μία πολυθρόνα, ένα μικρό τραπεζάκι και ένα πορτατίφ, όπου εκεί θα μπορείτε με άνεση να ταΐζετε το μωρό σας , να του διαβάζετε παραμύθια και κυρίως να ξεκουράζεστε και να χαλαρώνετε τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας.
Στο μέλλον θα χρειαστείτε και μια μικρή βιβλιοθήκη όπου θα μπορείτε να τοποθετήσετε τα αγαπημένα του παραμύθια, κουτιά για παιχνίδια, κορνίζες με τις φωτογραφίες του…

Το στιλ
Ένα παιδικό δωμάτιο μπορεί να διακοσμηθεί με πολλούς τρόπους.
Είναι ωραίο όμως να επιλέξετε ένα θέμα. Για να πάρετε τη σωστή απόφαση, σκεφτείτε το θέμα σε γενικές γραμμές. Για παράδειγμα: μοντέρνο – ναυτικό – παραμυθένιο – παραδοσιακό – κλασικό ή καλλιτεχνικό. Ίσως πρέπει να επιλέξετε ένα θέμα που θα καλύπτει τόσο ένα αγόρι όσο και ένα κορίτσι.
Όταν καταλήξετε στο στιλ, φροντίστε να έχετε πάντα στο μυαλό σας το χρονικό διάστημα για το οποίο το δωμάτιο θα χρησιμοποιηθεί από το νέο σας μωρό. Αναρωτηθείτε αν θα αξιοποιηθεί μόνο κατά τη βρεφική του ηλικία ή αν θα συνεχίσει να μένει εκεί και αργότερα.

Οι τοίχοι
Αν αποφασίσετε να αλλάξετε την εμφάνιση του δωματίου μπορείτε να βάψετε τους τοίχους με άοσμα οικολογικά χρώματα, να βάλετε ταπετσαρία ή και να συνδυάσετε τα δύο. Έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι το δωμάτιο πρέπει να αποπνέει μια αίσθηση ηρεμίας.
Μπορεί το μωρό σας να δει από το παράθυρο τις κορυφές των δέντρων ή τα σύννεφα; Αν όχι και αυτό είναι δυνατόν, τότε αλλάξτε θέση στην κούνια ώστε να βλέπει έξω. Μπορείτε επίσης, προκειμένου η οροφή να μην είναι αδιάφορη κα «φλάτ», να βάλετε μοτίβα από σύννεφα.

Προσπαθήστε λοιπόν να μην παρασυρθείτε από τον ενθουσιασμό σας και να αποφύγετε τους έντονους τόνους. Προσπαθήσετε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του μωρού ξαπλωμένου στην κούνια και να δείτε ποια θα είναι η οπτική του. Ύστερα αποφασίσετε τι θα βάλετε απέναντι του ώστε να του κινεί την περιέργεια.

Τα έπιπλα
Όταν φτάσετε στην επιλογή της επίπλωσης του δωματίου, προτιμήστε να διαλέξετε απλά και μονόχρωμα κομμάτια. Το στιλ και το χρώμα των αντικειμένων που θα επιλεγούν, θα πρέπει να δένει αρμονικά με το θέμα του δωματίου.
Τοποθετήστε τα έπιπλα όπως πιστεύετε ότι θα σας βολέψουν. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του μωρού, γονατίστε δίπλα στην κούνια του, παρατηρήστε τις εικόνες που βλέπει.Κρεμάστε πάνω από την κούνια του μικρά χρωματιστά παιχνίδια που να παράγουν ήχους ώστε να έχει κάτι να κοιτάζει και να επεξεργάζεται.
Εάν θέλετε ένα μοντέρνο δωμάτιο η κούνια και τα άλλα αντικείμενα θα μπορούσαν να είναι σε ένα απαλό λευκό χρώμα ή πλεξιγκλάς σε συνδυασμό με ξύλο.
Το ναυτικό ύφος χρειάζεται καφέ ή μπορντό χρώμα, έτσι ώστε το στιλ του να έχει μια καλή και ομαλή έκβαση.
Στο παραμυθένιο, παραδοσιακό και κλασικό ύφος απαιτείται πολύ πιο διαφορετικό στιλ επίπλων. Θα μπορούσατε να επιλέξετε από ένα άσπρο χρώμα ξύλου μέχρι απαλό καφέ ή σιδερένιο.

Έχοντας καταλήξει στην κούνια, τα έπιπλα και τα αντικείμενα σειρά να επιλέξουμε έχουν τα αξεσουάρ – λευκά είδη: πάπλωμα, διακοσμητικά μαξιλάρια, σεντόνια, αμπαζούρ, τσάντα ρουχισμού, κουνουπιέρα κ.λπ. …σε συνδυασμό πάντα με το θέμα που έχουμε επιλέξει.

Οι κουρτίνες
Εάν το δωμάτιο του μωρού σας έχει μεγάλα ή μικρά παράθυρα, προσπαθήστε να επιλέξετε δύο είδη κουρτινών σε συνδυασμό. Είναι προτιμότερο η εξωτερική κουρτίνα να είναι από χοντρό ύφασμα έτσι ώστε το έντονο πρωϊνό φως να μην περάσει και ξυπνήσει το μωρό. Η εσωτερική κουρτίνα ας είναι λεπτή – διάφανη και θα μπορούσε να έχει ένα σχέδιο ή χρωματιστά μοτίβα, όλα ανάλογα με το ύφος και το θέμα του δωματίου.

…και τέλος τα διακοσμητικά
Άλλα διακοσμητικά αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο δωμάτιο για να είναι ευχάριστο και ζεστό είναι: λούτρινα ζωάκια, κορνίζες, χαλάκια- μοκέτες, κουτί για τα παιχνίδια, ένα απλό ρολόι, παραμύθια και πίνακες ζωγραφικής. Ένας καθρέφτης επίσης διακοσμεί όμορφα το δωμάτιο του μωρού, μιας και στα μωρά αρέσει να κοιτάζουν σε αυτόν και αρχίζουν να «μπαμπαδίζουν» με ό,τι βλέπουν.

Να είστε σίγουρες ότι έχοντας κάνει όλο αυτό τον σχεδιασμό, θα χρειαστεί να διακοσμήσετε και να επιπλώσετε το δωμάτιο του μωρού σας, μόνο μία φορά για αρκετά χρόνια. Θα μπορούσατε επίσης να επιλέξετε και να συγκεντρώσετε όλα τα παραπάνω με έναν ανέξοδο τρόπο…. Δεν είναι απαραίτητο να αγοράσετε τα πάντα από ένα κατάστημα. Θα μπορούσατε να δημιουργήσετε – κατασκευάσετε πολλά πράγματα και μόνες σας!

Καλή τύχη με τα σχέδιά σας και θα είμαι κοντά σας σύντομα για περισσότερες χρήσιμες συμβουλές για το δωμάτιο του μωρού σας.

Ευδοκία Άντζελα Σάϊμον
Interior designer and consultant

evdokiasimon@gmail.com

(Πηγές φωτογραφιών από προσωπικό αρχείο και από το Cripe.gr)

Επιμέλεια: Μαρία Παπουτσή
Mετάφραση: Νατάσσα Κοντογιάννη

in.gr

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024