Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κηπουροί ετοιμαστείτε για τις εργασίες του Μαϊου

Κηπουροί ετοιμαστείτε για τις εργασίες του Μαϊου

Η άνοιξη έχει ανθισμένα λουλούδια, μεγάλα πράσινα φύλλα, αρώματα και ευωδιές. Έχει όμως και τις περισσότερες κηπουρικές εργασίες. Διάβασε ποιές είναι οι απαραίτητες εργασίες, στον κήπο ή στα φυτά του μπαλκονιού σου.

Πιάσε λοιπόν δουλειά για να είναι ο κήπος σου πάντα στην εντέλεια! Αν πάλι θέλεις να γίνει ο καλύτερος κηπουρός του κόσμου, μπορείς να μάθεις τα πάντα για την κηπουρική παρακολουθώντας τα απαραίτητα σεμινάρια

Φυτά

Νερό
– Από εδώ και πέρα δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στο πότισμα, καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και αυξάνονται οι ανάγκες των φυτών σε νερό. Ποτίζουμε τα περισσότερα φυτά όταν στεγνώνει το χώμα τους και πριν αρχίσουν να μαραίνονται τα φυτά (να μαραίνονται, όχι να ξεραίνονται).
– Προσπαθούμε να μη τους ρίχνουμε από τώρα πολύ νερό, γιατί έτσι “θα κακομάθουν” και θα ζητούν πολύ νερό και όλο το καλοκαίρι. Με λίγη “πειθαρχία” μπορούμε να τα εκπαιδεύσουμε να έχουν μικρότερες ανάγκες σε νερό και να είναι πιο ανθεκτικά σε συνθήκες ξηρασίας το καλοκαίρι.
– Αν έχεις κήπο με αυτόματο πότισμα, ίσως από δω και πέρα να χρειαστεί να τον έχεις στο 100% να ποτίζει κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα, ανάλογα πάντα με την περιοχή, την ηλιοφάνεια και τις καιρικές συνθήκες.

Σημαντικό: πότιζε βραδυνές ώρες ή πολύ νωρίς το πρωί και σε καμία περίπτωση το μεσημέρι με τον δυνατό ήλιο! Είναι επιβλαβές για τα φυτά να ποτίζεις το μεσημέρι με τη ζέστη.

Λίπανση
– Αν δεν έριξες λίπασμα τον προηγούμενο μήνα, ρίξε τώρα. Προτίμησε ένα πλήρες λίπασμα σε κοκκώδη μορφή, για πιο εύκολη εφαρμογή. Το πόσο λίπασμα ρίχνεις είναι κάτι σα το μύθο με το πόσο αλεύρι βάζεις στη ζύμη «όσο πάρει» ή «με το μάτι». Τι εννοώ; Είναι κάτι που το μαθαίνεις με τον καιρό και αφού αποκτήσεις εμπειρία στην κηπουρική.

Σημαντικό: ρίξε λίγους κόκκους λίπασμα (περίπου 15-20 για ένα μέτριου ύψους φυτό), γύρω από το φυτό, χωρίς να ακουμπάει φύλλα, βλαστούς ή τον κορμό και αμέσως πότισε.

Ήλιος

– Επειδή ο ήλιος γίνεται ολοένα και πιο καυτός, φρόντισε να μεταφέρεις φυτά που είναι ευπαθή

στην απευθείας έκθεση στις ακτίνες του ήλιου σε σκιερά μέρη. Τέτοια φυτά είναι η γαρδένια, η σκουλαρικιά, η καμέλια, η χόστα και άλλα πολλά.
– Τοποθέτησε τα φυτά που θέλουν μπόλικο ήλιο σε ηλιόλουστες θέσεις για να έχουν καλύτερη ανάπτυξη.

Χλοοτάπητας

Νερό
– Σε περιοχές με πολύ ζέστη αυτόν τον καιρό το πότισμα του χλοοτάπητα πρέπει να γίνεται κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα.
– Μήπως γέμισε ο χλοοτάπητάς σου ζιζάνια όπως τριφύλλι; Πρέπει να τα αφαιρέσεις μαζί με τι ρίζα τους, για να μην ανθίσουν και ρίξουν σπόρο και μετά γεμίσει το γκαζόν ακόμη περισσότερα ζιζάνια.
– Όσο πιο πολύ ποτίζεις, τόσο πιο γρήγορα θα μεγαλώνει και θα θέλει κούρεμα. Επίσης, το κακομαθαίνεις και σε πιθανή ξαφνική έλλειψη νερού θα τεζάρει.

Σημαντικό: Στους χλοοτάπητες το μεσημεριανό πότισμα προκαλεί μυκητιάσεις και αλλοιώνει την όμορφη όψη του. Φρόντιζε να το προγραμματίσεις να ποτίζεται αργά τη νύχτα ή το ξημέρωμα, που τέτοιες ώρες έχει και περισσότερη πίεση το σύστημα της ύδρευσης λόγω χαμηλής κατανάλωσης.

Λίπανση
– Αν δεν έριξες τον προηγούμενο μήνα, ρίξε λίπασμα στους χλοοτάπητες, με προσοχή και αυτό… Ένα αζωτούχο λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης είναι ό,τι περιμένει το γκαζόν σου από σένα Η επανάληψη της εφαρμογής του γίνεται 2-3 φορές το χρόνο.

– Πριν ρίξεις το λίπασμα (σε κόκκους και αυτό) κοντοκουρεύεις το γκαζόν.
Ρίχνε μακριά χούφτες-χούφτες το λίπασμα (φορώντας πάντα γάντια) σα να «σπέρνεις».
– Πόσο λίπασμα θέλεις; Ενδεικτικά: για 1 στρέμμα περίπου 25 κιλά (1 σακί). Αλλά μην αγοράσεις τίποτε πριν ρωτήσεις κάποιον ειδικό, ο οποίος θα δει την κατάσταση του χλοοτάπητά σου, το είδος του και θα κρίνει τις ανάγκες σε λίπασμα. Εναλλακτικά, ρίχνεις λίπασμα ταχείας δράσης για άμεσα αποτελέσματα, το οποίο όμως απαιτεί επαναλήψεις κάθε 2 μήνες περίπου.
– Στη λίπανση του χλοοτάπητα ποτίζουμε αμέσως, δεν αφήνουμε το κοκκώδες λίπασμα πολλές ώρες γιατί θα το κάψει.
– Αν κάνεις υδρολίπανση κατευθείαν από το αντλιοστάσιό σου είναι η καλύτερη και οικονομικότερη λύση για μεγάλους κήπους και οικισμούς.

Διάφορες μίνι συμβουλές

Από φυτεύσεις πρέπει να ξεχνάς σιγά σιγά τα κωνοφόρα, ο καιρός τους πέρασε. Τα υπόλοιπα τα φυτεύεις άφοβα και ποτίζεις αμέσως μετά τη φύτευση.
Ακόμη και όταν όλα τα παραπάνω λειτουργούν στην εντέλεια, ένας μυστικός κίνδυνος ελοχεύει: ζιζάνια… Τρομακτικό όσο δε φαντάζεσαι! Δεν αφήνουν σε ησυχία ακόμη και τους πιο επίμονους κηπουρούς! Τα απομακρύνεις γρήγορα με τη ρίζα τους.
Ακόμη και όταν τα παραπάνω λειτουργούν καλύτερα από την εντέλεια, και έχεις ξεφορτωθεί και τα ζιζάνια, άλλος ένας νηστικός κίνδυνος παραμονεύει: έντομα. Έλεγξε για πιθανές προσβολές τόσο από έντομα, όσο από ασθένειες. Αυτή την εποχή συναντάς ψείρες, μελίγκρες, τετράνυχο και ένα κάρο άλλα έντομα της φύσης.

Στον Κήπο, όπου όλοι περνάν υπέροχα

in.gr

Sports in

Ο Ολυμπιακός στο σπίτι του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου (pics, vids)

Ο Ολυμπιακός επισκέφτηκε το… σπίτι της UEFA στη Νιόν της Ελβετίας, λίγες μέρες πριν τον σπουδαίο ημιτελικό με τη Μίλαν για το Youth League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024