Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερωτική λογοτεχνία: 10 βιβλία γεμάτα αγάπη και πάθος

Ερωτική λογοτεχνία: 10 βιβλία γεμάτα αγάπη και πάθος

Τα ερωτικά μυθιστορήματα πάντοτε αποτελούσαν είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Στο παρόν άρθρο έχουμε επιλέξει κάποια που θεωρούμε αρκετά αγαπημένα και είναι ευρέως γνωστά.

Τα ερωτικά μυθιστορήματα πάντοτε αποτελούσαν είναι ιδιαίτερο και ξεχωριστό κομμάτι της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ενώ τον προηγούμενο αιώνα υπήρχαν αντιδράσεις για πολλά από αυτά, από τις αρχές του 21ου αιώνα και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μια στροφή του ενδιαφέροντος και θα λέγαμε ότι έχουν γίνει -και σωστά- της μόδας. Μερικά μάλιστα από αυτά έχουν μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, τα περισσότερα με μεγάλη επιτυχία.

Στο παρόν άρθρο έχουμε επιλέξει κάποια που θεωρούμε αρκετά αγαπημένα και είναι ευρέως γνωστά. Υπάρχουν φυσικά και πάρα πολλά άλλα «διαμάντια» που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε. Ποιο είναι το αγαπημένο σας ερωτικό μυθιστόρημα; Τα σχόλιά σας ευπρόσδεκτα…

«Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» της Ε.Λ.Τζέιμς, Εκδόσεις Πατάκη 2012
Ένα βιβλίο με πολύ καλές αλλά και κακές κριτικές, που δεν παύει όμως να είναι ένα πολύ πετυχημένο βιβλίο (σε πωλήσεις) στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλούς θα έρθει πρώτο στο μυαλό, αν τους ρωτήσεις να σου πουν ένα «ερωτικό μυθιστόρημα». Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία μια νεαρής -μαζοχίστριας- που μπλέκει με έναν νέο και επιτυχημένο σαδιστή και ζουν μεταξύ τους στιγμές ερωτικής τρέλας. Έχουν κυκλοφορήσει άλλα δυο βιβλία, σε συνέχεια του πρώτου βιβλίου, το «Πενήντα πιο σκοτεινές αποχρώσεις του γκρι» και το «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι – Απελευθέρωση».
Το βιβλίο μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες και θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 12 Φεβρουαρίου του 2015
«Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλυ» Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρεν, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2012
Το κλασικό πια, πολυσυζητημένο και απαγορευμένο για αρκετά χρόνια αριστούργημα του Ντέιβιντ Χέρμπερτ Λόρεν μιλάει για την ερωτική σχέση μιας αριστοκράτισσας της Κόνι Τσάτερλι και ενός άντρα της εργατικής τάξης, του δασοφύλακα Μέλορς. Το βιβλίο είναι μια τολμηρή διερεύνηση του σεξουαλικού πάθους ως του μόνου ζωτικού και αληθινού στοιχείου της ζωής, μια πολύ διεισδυτική αποτύπωση της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας. Υπάρχουν τολμηρές περιγραφές (αισθητικά υπέροχες) αλλά το σημαντικότερο είναι η αναζήτηση της πληρότητας, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενότητα σώματος και πνεύματος. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 1981.
«Η Σειρήνα» Τίφανι Ράις, Εκδόσεις BELL, 2013
Το βιβλίο της Τίφανι Ράις είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε ως το καλύτερο ερωτικό μυθιστόρημα από το Romantic Times Magazine για το 2012. Υπόθεση: H Νόρα Σάδερλιν είναι διάσημη για τα καυτά ερωτικά της μυθιστορήματα. Αλλά το τελευταίο της χειρόγραφο είναι διαφορετικό -πιο σοβαρό, πιο προσωπικό- και είναι σίγουρη ότι θα την καθιερώσει ως συγγραφέα… αν καταφέρει να το εκδώσει. Ο Ζάκαρι Ίστον, o απαιτητικός Βρετανός επιμελητής δεν θέλει να αναλάβει το βιβλίο της, και συμφωνεί μόνο υπό έναν όρο: να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Η Νόρα θα πρέπει να κάνει ακριβώς ό,τι της πει, αλλιώς η συμφωνία τους ακυρώνεται. Η συνεργασία τους μετατρέπεται σύντομα σ’ ένα επικίνδυνο παιχνίδι υποταγής και κυριαρχίας. Οι συναντήσεις τους είναι εξοντωτικές… εκρηκτικές… και σοκαριστικά διεγερτικές. Το βιβλίο διαφημίζεται ως «Ένα ερωτικό μυθιστόρημα πενήντα αποχρώσεις πιο σκοτεινό από το γκρι…»
«Σκοτεινός Άγγελος 1: Η Κόλαση του Γκάμπριελ» Σίλβεν Ρέιναρ, Εκδόσεις Τουλίπα, 2013
Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας του «Σκοτεινού Άγγελου» του Σίλβεν Ρέιναρ απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες. Είναι αρκετά αισθησιακό και ερωτικό χωρίς να γίνεται όμως πρόστυχο. Ακολούθησαν τα βιβλία «Σκοτεινός Άγγελος 2: Το πάθος του Γκάμπριελ» 2013 και το «Σκοτεινός Άγγελος 3: Η λύτρωση του Γκάμπριελ» το 2014. Υπόθεση: Ο καθηγητής Γκάμπριελ Έμερσον έχει μια διπλή ζωή. Το πρωί, είναι ένας παγκοσμίου φήμης ειδικός μελετητής του Δάντη. Το βράδυ, είναι ένας αφοσιωμένος κυνηγός των ηδονών και των κάθε λογής απολαύσεων. Εκμεταλλεύεται τη γοητεία του προκειμένου να στραγγίξει κάθε απαγορευμένο καρπό. Ωστόσο, ο Γκάμπριελ βασανίζεται κρυφά από το σκοτεινό παρελθόν του και, βαθιά μέσα του, τον κατατρώει η υποψία ότι γι’ αυτόν δεν υπάρχει πια ελπίδα ή λύτρωση. «Η κόλαση του Γκάμπριελ» είναι η ιστορία ενός άγριου, παράφορου πάθους, είναι το χρονικό της απόδρασης ενός άντρα από την προσωπική του κόλαση καθώς επιχειρεί να κερδίσει το απόλυτο που είναι η συγχώρεση και, φυσικά, ο έρωτας μιας γυναίκας.
«Ανεμοδαρμένα ύψη» Έμιλι Μπροντέ, Εκδόσεις Bell | Χαρλένικ Ελλάς, 2008
Το μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1847 και επικεντρώνεται στην παθιασμένη αλλά καταδικασμένη αγάπη της Κάθριν Έρνσο και του Χίθκλιφ. Είναι το μοναδικό βιβλίο της Έμιλι Μπροντέ και ο τίτλος του μυθιστορήματος προέρχεται από ένα σπίτι στο Γιορκσάιρ της Αγγλίας. Υπόθεση: Το χειμώνα του 1801, ο κύριος Λόκγουντ νοικιάζει μια έπαυλη σε μια ερημική περιοχή της Αγγλίας. Ο ιδιοκτήτης της, ο σκοτεινός, μονήρης Χίθκλιφ, που ζει λίγα μίλια πιο πέρα στο αρχοντικό Ανεμοδαρμένα Ύψη, του κινεί την περιέργεια, γι’ αυτό ζητάει από την οικονόμο του, τη Νέλλη, να του διηγηθεί όσα ξέρει για κείνον… Έτσι αρχίζει η ιστορία του Χίθκλιφ και της Κάθριν. Η ιστορία ενός ορφανού αγοριού και της όμορφης κόρης του ευεργέτη του, που αγαπήθηκαν από μικρά παιδιά με πάθος. Ανάμεσα τους, όμως, μπήκε ο κόσμος ολόκληρος -τα πλούτη και η φτώχεια, η προκατάληψη κι ο φθόνος- ώσπου η αγάπη, καταδικασμένη κι ανεκπλήρωτη, μετατράπηκε σε μίσος, στοιχειώνοντας τις ζωές τους…
«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, Λιβάνης 1986
«Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας» είναι για πολλούς το δεύτερο καλύτερο αριστούργημα του Κολομβιανού Νομπελίστα συγγραφέα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες μετά το «Εκατό χρόνια μοναξιάς». Το βιβλίο μεταφέρθηκε στις κινηματογραφικές αίθουσες το 2007 αλλά δεν πήρε πολύ καλές κριτικές. Υπόθεση: Ο κεραυνός που χτυπάει τις καρδιές του νεαρού Φλορεντίνο Αρίσα και της συνομήλικής του Φερμίνα Δάσα διακόπτεται απότομα από τη σφοδρή αντίδραση του πατέρα της και ακυρώνεται με το πέρασμα του χρόνου, όσον την αφορά. Ο Φλορεντίνο θα παραμείνει συναισθηματικά ανάπηρος σχεδόν για όλη του τη ζωή, μη μπορώντας να την ξεχάσει. Η Φερμίνα, αντίθετα, υποκύπτει στα θέλγητρα ενός γοητευτικού και έμπειρου γιατρού, φτιάχνει οικογένεια και εκλογικεύει την απώλεια του πρώτου άντρα στη ζωή της. Με φόντο τις ακτές της Καραϊβικής και δαμόκλειο σπάθη την τρομερή αρρώστια της εποχής, τη χολέρα, οι δύο πρωταγωνιστές επιζούν σαν να είναι απρόσβλητοι από την επιδημία, λόγω της δύναμης με την οποία ερωτεύτηκαν. Θα συναντηθούν μόνον όταν ο σύζυγος της Φερμίνα πεθάνει και το πεδίο για τον Φλορεντίνο είναι και πάλι ελεύθερο. Όχι μόνο δεν την ξέχασε -μετά από 51 χρόνια, 9 μήνες και 4 ημέρες που έχουν περάσει- αλλά δεν την ξεπέρασε ποτέ, και το ψήγμα της ελπίδας μέσα του έμεινε ζωντανό και ενεργό…
«Ογδόντα Ημέρες Κίτρινο» Βίνα Τζάκσον, Εκδόσεις Λιβάνη, 2012
Το πρώτο βιβλίο της τριλογίας «Ογδόντα Ημέρες», είναι ένα δημιούργημα δύο συγγραφέων, οι οποίοι κρύβονται πίσω από το ψευδώνυμο Βίνα Τζάκσον (Vina Jackson). Είναι ένα αισθησιακό και τολμηρό μυθιστόρημα γραμμένο αποκλειστικά για ενήλικες. Τη σειρά κλείνουν τα άλλα δύο βιβλία «Ογδόντα ημέρες μπλε» 2013 και «Ογδόντα ημέρες κόκκινο» 2014. Υπόθεση: Η παθιασμένη βιολίστρια Σάμερ Ζάχοβα εγκλωβισμένη σε μια χλιαρή σχέση με έναν άντρα που δεν μπορεί να τη δεχτεί όπως πραγματικά είναι, βρίσκει διέξοδο στη μουσική της. Περνάει τα απογεύματα παίζοντας στους σταθμούς του μετρό, χαμένη στις μελωδίες του Βιβάλντι και του Μέντελσον. Όταν καταστρέφεται το βιολί της, δέχεται μια ασυνήθιστη πρόταση από τον Ντόμινικ, έναν καθηγητή πανεπιστημίου με πανίσχυρα πάθη, ο οποίος γοητεύεται από τη Σάμερ όταν την ακούει να παίζει. Ο Ντόμινικ θα αντικαταστήσει το βιολί της, υπό τον όρο εκείνη να του προσφέρει ένα ιδιωτικό κονσέρτο. Ανίκανοι να αρνηθούν τη χημεία που υπάρχει μεταξύ τους, ο Ντόμινικ κι η Σάμερ ξεκινούν μια έντονη σχέση, γεμάτη τολμηρές εκπλήξεις και ανατροπές, απρόβλεπτη όσο και συναρπαστική.
«Η Ιστορία της Ο» Πολίν Ρεάζ, Έξαντας 2007, Μεταίχμιο, 2012
H Nτομινίκ Ορί (Dominique Aury) (ψευδώνυμο της Αν Ντεκλό) γεννήθηκε το 1907 στο Ροσφόρ-σιρ-Μερ της Γαλλίας. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος μέχρι το 1946, οπότε ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον εκδοτικό οίκο Gallimard, υπό τον Ζαν Πολάν. Φανατική αναγνώστρια της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, μετέφρασε πολυάριθμους βρετανούς και αμερικανούς συγγραφείς στα γαλλικά. Το βιβλίο της είναι η τολμηρή, σαδομαζοχιστική «Ιστορία της Ο» και αποτελεί τη μοναδική συγγραφική της απόπειρα, υπό το όνομα Πολίν Ρεάζ, που κυκλοφόρησε το 1954 και έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία αλλά προκάλεσε και μεγάλο σάλο. Η αληθινή ταυτότητα της συγγραφέως δεν έγινε γνωστή παρά 40 χρόνια αργότερα μετά. Το βιβλίο μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 1975.
«Έντεκα Λεπτά» ο Πάουλο Kοέλο, Εκδόσεις Λιβάνη, 2003

Στο «Έντεκα Λεπτά» ο Πάουλο Kοέλο αφηγείται την ιστορία της Μαρίας, μιας νεαρής επαρχιώτισσας Βραζιλιάνας, που οι πρώτες αθώες, φευγαλέες επαφές της με τον έρωτα της ραγίζουν την καρδιά. Σε τρυφερή ηλικία, το έχει πια πάρει απόφαση ότι δεν θα βρει ποτέ την αληθινή αγάπη, ενώ ξέρει πόσο η αγάπη πονάει. Μια τυχαία συνάντηση με κάποιον στο Ρίο την οδηγεί στη Γενεύη να ονειρεύεται τη δόξα και τα πλούτη, καταλήγει όμως να γίνει πόρνη. Η πεποίθησή της ότι αγάπη σημαίνει απελπισία και σπαραγμός θα τεθεί σε αμφισβήτηση, όταν γνωρίσει ένα γοητευτικό νεαρό ζωγράφο. Η Μαρία τότε καλείται να διαλέξει: θα ακολουθήσει το μονοπάτι της σκοτεινής και στείρας σεξουαλικής απόλαυσης ή θα διακινδυνεύσει τα πάντα για να ανακαλύψει το προσωπικό της εσωτερικό φως και μαζί την πιθανότητα του ιερού σεξ, του έρωτα δύο σωμάτων που οι ψυχές τους αγαπιούνται;
«Τα ερωτικά» Αναΐς Νιν, Εξάντας (1997), Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη (2011)
Η Αναΐς Νιν, θεωρείτε μία από τις σπουδαιότερες γυναίκες συγγραφείς ερωτικής λογοτεχνίας. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘40, για να βγάζει τα προς το ζην άρχισε να γράφει ερωτικές ιστορίες για έναν ανώνυμο «συλλέκτη», ο οποίος έδινε ένα δολάριο για κάθε σελίδα. Τα «Ερωτικά» περιλαμβάνουν δύο έργα της Αναΐς Νιν, από εκείνη την εποχή, το «Τρίγωνο της Αφροδίτης» και τα «Μικρά πουλιά». Η ίδια το 1976, ανέφερε ότι τα «Ερωτικά» τα έγραψε σαν παιχνίδι και κατά παραγγελία. Είχε πει ότι «δείχνουν τις προσπάθειες μιας γυναίκας σε έναν κόσμο ο οποίος είναι ιδιοκτησία των αντρών». Το βιβλίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1970.

ΠΒ


in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Οι 11 του Μεντιλίμπαρ για το παιχνίδι με τον Άρη (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την αναμέτρηση στο Κλεάνθης Βικελίδης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024