Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φορολογία Πρακτορείων Κρατικών Λαχείων και Παιγνίων (ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.)

Φορολογία Πρακτορείων Κρατικών Λαχείων και Παιγνίων (ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ κ.λπ.)

Με το άρθρο 19 του Ν.3842/2010 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στον Κ.Β.Σ. εκ των οποίων και η κατάργηση του βιβλίου αγορών. Με αυτή την μεταβολή διάφοροι κλάδοι επιτηδευματιών οι οποίοι μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν της τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ. οφείλουν πλέον να τηρούν, τουλάχιστον, βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι, μεταξύ άλλων και οι πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων.

Με το άρθρο 19 του Ν.3842/2010 επήλθαν σημαντικές αλλαγές στον Κ.Β.Σ. εκ των οποίων και η κατάργηση του βιβλίου αγορών. Με αυτή την μεταβολή διάφοροι κλάδοι επιτηδευματιών οι οποίοι μέχρι πρότινος απαλλάσσονταν της τήρησης βιβλίων του Κ.Β.Σ. οφείλουν πλέον να τηρούν, τουλάχιστον, βιβλία Β΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Ένας από αυτούς τους κλάδους είναι, μεταξύ άλλων και οι πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων.

1)Τι ίσχυε για του πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων πριν τον Ν.3842/2010

1.1)Τήρηση Βιβλίων
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 παρ.5 του ΚΒΣ, ο πράκτορας κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟ-ΠΟ ΛΟΤΤΟ και συναφή) απαλλασσόταν από την τήρηση βιβλίων μόνο για τις δραστηριότητες αυτές. Εάν διατηρούσε και άλλο κλάδο πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, για την υποχρέωση τήρησης βιβλίων για τον κλάδο αυτό κρίνονταν αυτοτελώς, ακόμη κι αν πρόκειται για απλή είσπραξη λογαριασμών κοινής ωφέλειας (ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.λπ.).

1.2)Πρόσθετα Βιβλία
Σύμφωνα με την περίπτωση ιβ της παραγράφου 5 του άρθρου 10 του Κ.Β.Σ. σε κάθε περίπτωση τηρείτο, από τον πράκτορα κρατικών λαχείων και παιγνίων, το πρόσθετο βιβλίο διάθεσης λαχείων.

1.3)Συγκεντρωτικές Καταστάσεις
Σύμφωνα με την διαταγή ΠΟΛ.1227/22-11-1999 για την λαμβανόμενη προμήθεια τα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ κ.λπ. υποβάλλουν συγκεντρωτική κατάσταση πελατών, οι δε οργανισμοί ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ, κ.λπ. συγκεντρωτική κατάσταση προμηθευτών βάσει όσων αναφέρονται στο άρθρο 20 του Κ.Β.Σ.. Βασική προϋπόθεση είναι οι προμήθειες αυτές να μην υπόκεινται σε Φ.Π.Α..
Όσον αφορά το περιεχόμενο, τον τρόπο και το χρόνο έκδοσης των εκκαθαρίσεων των προμηθειών, ισχύουν αναλόγως οι διατάξεις της παρ. 7 του άρθρου 12 του Κ.Β.Σ. (Π.Δ. 186/92). Για τις ανωτέρω προμήθειες παρέλκει η έκδοση τιμολογίων από τους δικαιούχους αυτών, οι οποίοι όμως υποχρεούνται να φυλάσσουν τις εκκαθαρίσεις κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 21 του Κ.Β.Σ..

1.4)Φ.Π.Α.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτ. κζ’ της παρ. 1 του άρθρου 22 του Ν.2859/2000, απαλλάσσεται από Φ.Π.Α., η παράδοση κρατικών λαχείων, δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ, λαχείων του Λαχειοφόρου Αμοιβαίου Στοιχήματος (sweepstakes) του Οργανισμού Ιπποδρομιών Ελλάδος, ΛΟΤΤΟ και ΠΡΟ-ΠΟ. Όπως έχει διευκρινιστεί από τη Διοίκηση απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α. και η προμήθεια την οποία εισπράττουν τα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ και οι λιανοπωλητές δελτίων ΠΡΟ-ΠΟ και λαχείων sweepstakes, από την υπηρεσία Κρατικών Λαχείων, τον ΟΠΑΠ και τον ΟΔΙΕ, αντίστοιχα, καθώς και τα κέρδη που πραγματοποιούν, τα οποία εξακολουθούν να υπάγονται στη φορολογία κερδών από λαχεία (εγκ. 10/1987 και ΠΟΛ.1282/92).

1.5)Ακαθάριστα έσοδα
Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α της παρ. 2 του άρθρου 30 του ΚΦΕ, ο προσδιορισμός των ακαθάριστων εσόδων για επιχειρήσεις πρακτόρων κρατικών λαχείων, ως ακαθάριστα έσοδα λαμβάνονται για μεν τις λιανικές πωλήσεις λαχείων που διενεργούνται μέσω των καταστημάτων τους, η προμήθεια που δικαιούνται, για δε τις χονδρικές πωλήσεις ποσοστό 1% (ένα τοις εκατό) επί της ονομαστικής αξίας των λαχείων για τη μεσολάβηση πώλησης αυτών.

1.6)Προσδιορισμός Εισοδήματος

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 32 του Ν. 2238/1994, το καθαρό εισόδημα των επιχειρήσεων που δεν τηρούν βιβλία και στοιχεία επειδή δεν έχουν σχετική υποχρέωση προσδιορίζεται εξωλογιστικά με πολλαπλασιασμό των ακαθαρίστων εσόδων με ειδικούς συντελεστές καθαρού κέρδους.
Ο προβλεπόμενος συντελεστής καθαρού κέρδους για τα πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ είναι 42% (Κωδ. Αρ. 9208β’).

2)Τι ισχύει για του πράκτορες κρατικών λαχείων και παιγνίων βάσει του Ν.3842/2010

2.1)Τήρηση Βιβλίων
Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 19 του Ν.3842/2010 και της ερμηνευτικής ΠΟΛ.1091/14.6.2010 οι πράκτορας κρατικών λαχείων και παιγνίων (ΠΡΟΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφή) εντάσσονται υποχρεωτικά στη Β΄ κατηγορία βιβλίων από την 1η Ιουλίου 2010, σύμφωνα με τις διατάξεις της περίπτωσης θ΄ του άρθρου 92 του νόμου 3842/2010 και της παραγράφου 32 του άρθρου 19, ανεξαρτήτως ύψους εσόδων του διαστήματος 1/1-30/6/2010.
Την 1/1/2011 θα ενταχθούν σε κατηγορία βιβλίων με βάση το σύνολο των εσόδων του 2010 όπως αυτά προσδιορίζονται στη φορολογία εισοδήματος, όχι όμως κατώτερη της δεύτερης.

2.2)Δήλωση μεταβολής κατηγορίας βιβλίων
Η δήλωση μεταβολής της κατηγορίας βιβλίων στο τμήμα Μητρώου από τους επιτηδευματίες που εντάσσονται στη Β΄ κατηγορία βιβλίων από 1/7/2010 μπορεί να υποβληθεί μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2010.

2.3)Χρόνος ενημέρωσης – θεώρησης του βιβλίου εσόδων – εξόδων και εκτύπωσης – θεώρησης της Μηνιαίας Κατάστασης του Βιβλίου εσόδων – εξόδων των επιτηδευματιών που τηρούν βιβλίο εσόδων – εξόδων από την 1/7/2010
Για την πρώτη εφαρμογή και για τη διευκόλυνση των επιτηδευματιών το βιβλίο εσόδων – εξόδων μπορεί να ενημερωθεί για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο μέχρι τη 30η Σεπτεμβρίου 2010. Η εκτύπωση της μηνιαίας κατάστασης των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου μπορεί να γίνει μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2010.
Συνεπώς η θεώρηση των παραπάνω εντύπων μπορεί να γίνει μέχρι την πιο πάνω προθεσμία ενημέρωσης ή εκτύπωσής τους.
Σημειώνεται ότι έντυπα του βιβλίου Εσόδων – Εξόδων και της Μηνιαίας Κατάστασης Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων τα οποία είχαν θεωρηθεί στο παρελθόν και δεν είχαν χρησιμοποιηθεί μπορεί να χρησιμοποιηθούν εκ νέου χωρίς επαναθεώρησή τους.
Ομοίως οι επιτηδευματίες οι οποίοι τηρούσαν μηχανογραφικά βιβλίο αγορών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα θεωρημένα έντυπα της Μηνιαίας Κατάστασης Βιβλίου Αγορών για την εκτύπωση των δεδομένων της Μηνιαίας Κατάστασης του βιβλίου Εσόδων – Εξόδων μέχρι την εξάντλησή τους.
Κατά την θεώρηση βιβλίων και στοιχείων στους νέους υπόχρεους στη περίπτωση ύπαρξης οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία οι προϊστάμενοι Δ.Ο.Υ. να κάνουν ευρέως χρήση του δικαιώματός τους (τρίτο, τέταρτο και πέμπτο εδάφια περ.β΄ παρ. 8 άρθρου 36 του ΚΒΣ) και να θεωρούν βιβλία και περιορισμένο αριθμό στοιχείων με έγγραφη αναγγελία κάθε περίπτωσης στα αρμόδια για τα χρέη αυτά πρόσωπα.

2.4)Δήλωση φ.τ.μ.
Στην ίδια προθεσμία της 30ης Σεπτεμβρίου 2010 μπορεί να υποβληθεί η δήλωση της Φορολογικής Ταμειακής Μηχανής (φ.τ.μ.) από τους πιο πάνω επιτηδευματίες.

2.5)Σύνταξη απογραφής αποθεμάτων κατά τη μετάταξη επιτηδευματιών στη Β΄ κατηγορία βιβλίων
Ο επιτηδευματίας ο οποίος δεν τηρούσε βιβλία ή τηρούσε βιβλία Α΄ κατηγορίας και υποχρεούται σε τήρηση βιβλίων Β΄ κατηγορίας εντός του 2010 π.χ. την 1/7/2010 έχει τη δυνατότητα προαιρετικής σύνταξης απογραφής των αποθεμάτων του κατά την 30/6/2010 εφαρμοζομένων αναλόγως των αναφερόμενων στην εγκύκλιο ΠΟΛ. 1032/30-3-2010.
Επ΄ αυτού σημειώνεται ότι η απογραφή της 30/6/2010 της έδρας ή των υποκαταστημάτων μπορεί να καταχωρηθεί πέραν των εντύπων που αναφέρονται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1134/14-12-2004 (θεωρημένο βιβλίο εσόδων – εξόδων, Μηνιαία Κατάσταση Βιβλίου Εσόδων – Εξόδων, βιβλίο απογραφών) και στο θεωρημένο βιβλίο αγορών ή στη θεωρημένη Μηνιαία Κατάσταση του Βιβλίου Αγορών.
Σημειώνεται ότι η ενημέρωση του βιβλίου απογραφών γίνεται μέχρι την 20η του μεθεπόμενου μήνα δηλαδή μέχρι 20 Αυγούστου 2010.

2.6)Φορολογία Εισοδήματος
Στην φορολογία εισοδήματος, δεν ορίζεται ειδικός τρόπος προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος του πράκτορα κρατικών λαχείων και παιγνίων (βλ. 1.5) και συνεπώς τεκμαίρεται ότι το πρακτορείο κρατικών λαχείων και παιγνίων, ως επιχείρηση που τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας, το καθαρό εισόδημα από 1/7/2010 θα προσδιοριστεί λογιστικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 31 του Κ.Φ.Ε..
Έως σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί ερμηνευτική εγκύκλιος για την φορολογία εισοδήματος για τις μεταβολές με το Ν.3842/2010, και αναμένονται οδηγίες και διευκρινίσεις της δ/νσης φορολογίας εισοδήματος του Υπ. Οικονομικών.

Σωτήριος Δημ. Φραντζανάς, οικονομολόγος, MSc in Acc. & Fin., συνεργάτης της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net

in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024