Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιες είναι οι δαπάνες που δεν υπολογίζονται για την κάλυψη του αφορολογήτου

Ποιες είναι οι δαπάνες που δεν υπολογίζονται για την κάλυψη του αφορολογήτου

Γνωρίστε ποιές είναι οι δαπάνες που δεν καλύπτουν το αφορόλογητο ποσό που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος. Κάποιες από αυτές όμως εκπίπτουν από το εισόδημα ή μειώνουν το φόρο.

Το αφορολόγητο ποσό ορίζεται στα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ για όλους τους φορολογουμένους, με την προϋπόθεση να προσκομισθούν αποδείξεις για δαπάνες (αγαθά – υπηρεσίες) που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Δηλαδή, η χορήγηση του παραπάνω αφορολόγητου ποσού συνδέεται άμεσα με τις δαπάνες που πραγματοποιεί ο φορολογούμενος ατομικά ή ο ίδιος, η σύζυγός του και τα τέκνα που τον βαρύνουν στην περίπτωση οικογένειας.

Όταν το ατομικό εισόδημα του φορολογούμενου είναι μέχρι δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ το ελάχιστο ύψος των ετήσιων δαπανών του πρέπει να ανέρχεται στο δέκα τοις εκατό (10%) αυτού, ενώ αν ξεπερνά τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ στο τριάντα τοις εκατό (30%) για το τμήμα αυτού πάνω από τα δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ.

Στο σύνολο των δαπανών που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει ο φορολογούμενος κατά την διάρκεια του έτους υπάρχει ένα πλήθος από δαπάνες οι οποίες δεν λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη του αφορολόγητου ποσού.

Συνοπτικά αναφέρουμε ότι στις παραπάνω δαπάνες δεν περιλαμβάνονται:

α) Αυτές που προβλέπονται στις διατάξεις των άρθρων 8 και 9 του ΚΦΕ

β) οι δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων που αναφέρονται στο άρθρο 17,

γ) οι δαπάνες που προβλέπονται στο άρθρο 23,

δ) οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων.

Ειδικότερα οι δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται ταξινομούνται:

i) Δαπάνες του άρθρου 8 του ΚΦΕ (που εκπίπτουν από το εισόδημα)

• Εισφορές σε ταμεία ασφάλισης, εφόσον η καταβολή τους είναι υποχρεωτική από το νόμο, καθώς και το ποσό των καταβαλλόμενων εισφορών στις περιπτώσεις προαιρετικής ασφάλισης του σε ταμεία που έχουν συσταθεί με νόμο.

• Το ποσό των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από το φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για συμβάσεις δανείων που συνάπτονται, καθώς και προκαταβολές που χορηγούνται μέχρι 31/12/2002.

• Ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) της δαπάνης που καταβλήθηκε από τον υπόχρεο για την αγορά μεριδίων μετοχικών και μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού, εφόσον αυτά δεν μεταβιβαστούν για τρία (3) έτη από την αγορά τους.

• Το συνολικό ετήσιο ποσό των εξόδων ιατρικής περίθαλψης του φορολογουμένου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν.

ii) Δαπάνες του άρθρου 9 του ΚΦΕ, (που μειώνουν τον φόρο)

• Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης

• Δαπάνη μίσθωσης κύριας κατοικίας του φορολογούμενου και της οικογενείας του.

• Δαπάνη μίσθωσης κατοικίας των τέκνων που σπουδάζουν σε αναγνωρισμένα σχολεία ή σχολές του εσωτερικού, εφόσον αυτά τον βαρύνουν και εφόσον οι κατοικίες που μισθώνονται βρίσκονται στην πόλη που έχει την έδρα της η σχολή ή το σχολείο που φοιτούν τα τέκνα του και αυτός ή τα τέκνα του δεν έχουν άλλη κατοικία σ΄ αυτή την πόλη.

• Δαπάνη ιδιαίτερων μαθημάτων ή φροντιστηρίων οποιασδήποτε αναγνωρισμένης εκπαιδευτικής βαθμίδας ή ξένων γλωσσών, το οποίο καταβάλλει ετησίως ο φορολογούμενος για κάθε τέκνο που τον βαρύνει ή για τον ίδιο.

• Δαπάνη των δεδουλευμένων τόκων που καταβάλλονται από τον φορολογούμενο για στεγαστικά δάνεια για συμβάσεις δανείων που συνάπτονται, καθώς και προκαταβολές που χορηγούνται από 1ης Ιανουαρίου 2003 και μετά.

• Ασφάλιστρα ασφαλίσεων ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.

• Το ποσό της διατροφής που καταβάλλεται από τον έναν σύζυγο στον άλλο και επιδικάστηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη.

• Δωρεές προς το Δημόσιο, ΟΤΑ, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συ-νοχής, τους ιερούς ναούς ΚΛΠ.

• Τα ποσά που καταβάλλονται σε δικηγόρους λόγω παροχής νομικών υπηρεσιών στον ίδιο ή στα πρόσωπα που τον βαρύνουν, με εξαίρεση τις αμοιβές για την παράστασή τους κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και για τις υποθέσεις που αναφέρονται στο δεύτερο εδάφιο της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 23.

• Της δαπάνης για επεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτου που θα προκύψουν μετά από ενεργειακή επιθεώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3661/2008 και τις κανονιστικές πράξεις που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότησή του.

iii) Δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 17 του ΚΦΕ

• Αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων, δίτροχων ή τρίτροχων αυτοκινούμενων οχημάτων, πλοίων αναψυχής και λοιπών σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας.

• Αγορά ή χρηματοδοτική ή χρονομεριστική μίσθωση ακινήτων ή ανέγερση οικοδομών ή κατασκευή δεξαμενής κολύμβησης.

• Χορήγηση δανείων προς οποιονδήποτε.

• Η ετήσια δαπάνη για δωρεές, γονικές παροχές ή χορηγίες χρηματικών ποσών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν ετησίως τα τριακόσια (300) ευρώ.

• Απόσβεση δανείων ή πιστώσεων οποιασδήποτε μορφής. Στο ποσό της δαπάνης αυτής περιλαμβάνεται και το ποσό των οικείων τόκων στους οποίους περιλαμβάνονται και οι τυχόν τόκοι υπερημερίας.

iv) Δαπάνες του άρθρου 23 του ΚΦΕ

• Το ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για αποσβέσεις σε οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές και ποσοστό τρία τοις εκατό (3%) για οικοδομές οι οποίες χρησιμοποιούνται για άλλες χρήσεις.

• Δαπάνες ανακατασκευής εν όλω ή εν μέρει καταστραφέντων αρχιτεκτονικών μελών κτιρίων ή κτισμάτων, που προστατεύονται κατά τις διατάξεις των άρθρων 6 και 16 του Ν. 3028/2002, καθώς και του άρθρου 4 του Ν. 1577/1985.

• Οι δαπάνες για ασφάλιστρα κατά του κινδύνου της πυρκαγιάς ή άλλων κινδύνων, για δικαστικές δαπάνες και για αμοιβή δικηγόρου για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους, οι οποίες εκπίπτουν σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 23 του ΚΦΕ.

• Το δικαίωμα που παρέχεται ετησίως στον ιδιοκτήτη της γης στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης ή ιδιοχρησιμοποίησης οικοδομών που έχουν ανεγερθεί σε έδαφος κυριότητας τρίτου.

• Στις περιπτώσεις υπεκμίσθωσης, πολυετούς μίσθωσης μεταγραπτέας και δικαιώματος επιφάνειας ή εμφύτευσης, το μίσθωμα ή δικαίωμα που καταβάλλεται.

• Φόροι, τέλη ή δικαιώματα υπέρ του Δημοσίου ή οποιουδήποτε τρίτου που βαρύνει τις γαίες.

• Ποσοστό πέντε τοις εκατό (5%) για αποσβέσεις και έξοδα συντήρησης των γαιών και γενικά για κάθε συναφές βάρος.

• Οι δαπάνες αντιπλημμυρικών έργων και έργων αποξήρανσης ελών, οι οποίες εκπίπτουν σε ποσοστό 10% του ύψους τους σύμφωνα με την περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 23 του ΚΦΕ.

• Το ποσό της αποζημίωσης που καταβάλλει, βάσει νόμου, ο εκμισθωτής στο μισθωτή για τη λύση της μισθωτικής σχέσης ακινήτου, μέχρι του ύψους του ακαθάριστου εισοδήματος που αποκτά ο εκμισθωτής από το ακίνητο αυτό, κατά το έτος που καταβλήθηκε η αποζημίωση.

v) Λοιπές δαπάνες που δεν περιλαμβάνονται

Στις δαπάνες που «κτίζουν» το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ δεν περιλαμβάνονται επίσης οι:

• Δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης,

• ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά,

• δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων

(Μυρσίνη Δρίμτζια, Οικονομολόγος, Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας της Epsilon Net)

in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024