Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δαπάνες με δικαιολογητικά που αφαιρούνται από το φόρο

Δαπάνες με δικαιολογητικά που αφαιρούνται από το φόρο

Στο προηγούμενο άρθρο της Φορολογίας υπήρχε η αναφορά για τις δαπάνες που μείωνουν το φορολογικό εισόδημα. Στο παρόν άρθρο καταγράφονται  τα έξοδα που μπορεί ο φορολογούμενος να δηλώσει στην φορολογική δήλωσή του και να μειώσουν το φόρο.

Στις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων, επιτηδευματιών ή μη, αφαιρούνται ορισμένες δαπάνες από το φόρο. Αναλυτικότερα, οι δαπάνες αυτές, ανάλογα με το πρόσωπο που η δαπάνη βαρύνει έχουν ως εξής :

Α. Από το εισόδημα του προσώπου που αφορά η δαπάνη:

1) Τόκοι δανείων για δάνεια που συνάφθηκαν από 1/1/2003 και μετά για απόκτηση πρώτης κατοικίας (κωδικοί 055-056)

Το ποσό που αφαιρείται είναι ίσο με το 20% της δαπάνης για κατοικία μέχρι 120 τ.μ. και δάνειο μέχρι 200.000 ευρώ και αναλογικά για κατοικία πάνω από 120 τ.μ. και δάνειο πάνω από 200.000 ευρώ.

2) Διατροφή που επιδικάσθηκε ή συμφωνήθηκε με συμβολαιογραφική πράξη και καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο (κωδικοί 089-090)

Το ποσό που αφαιρείται είναι ίσο με το 20% της δαπάνης και μέχρι 3.000 ευρώ μείωση.

3) Δωρεές χρηματικών ποσών στο Δημόσιο, ΟΤΑ, το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, τους Ιερούς Ναούς, τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, την Ιερά Μονή Σινά, την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, τα ημεδαπά ΑΕΙ, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και νοσοκομεία ΝΠΙΔ που επιχορηγούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (κωδικοί 059-060)

4) Δωρεές ιατρικών μηχανημάτων και ασθενοφόρων (κωδικοί 057-058)

5) Δωρεές χρηματικών ποσών στα κοινωφελή ιδρύματα, σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης, τα ημεδαπά ΝΠΙΔ που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, τους ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς (Ν.1514/85) και τα ερευνητικά κέντρα (ημεδαπά) ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (κωδικοί 059-060)

6) Χορηγίες προς ημεδαπά ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που επιδιώκουν πολιτιστικούς σκοπούς (κωδικοί 061-062)

7) Δωρεές χρηματικών ποσών υπέρ αντίστοιχων κρατικών φορέων και νομικών προσώπων σε άλλα Κράτη Μέλη της ΕΕ και σε χώρες ΕΟΧ/ΕΖΕΣ (κωδικοί 031-032 και 059-060)

Για τις περιπτώσεις 3, 4, 5, 6 και 7 το ποσό που αφαιρείται είναι ίσο με:

α) Το 20% της συνολικής δαπάνης δωρεών και χορηγιών για κάθε σύζυγο με περιορισμό της δαπάνης στο 10% του συνολικού εισοδήματος που φορολογείται με τις γενικές διατάξεις ή του εισοδήματος που προκύπτει κατ΄ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 19 του ΚΦΕ (αντικειμενικές δαπάνες)

β) Η μείωση ενεργείται εφόσον τα ποσά δωρεών και χορηγιών υπερβαίνουν τα 100 ευρώ

8) Δωρεές χρηματικών ποσών στο «Λογαριασμό Αλληλεγγύης για την απόσβεση του Δημόσιου Χρέους» ΚΑ 26132462 (κωδικοί 059-060)

Αφαιρείται το 20% της συνολικής δαπάνης ή το 20% του ποσού της δωρεάς εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων

9) Δαπάνες σε δικηγόρους για παροχή νομικών υπηρεσιών στον ίδιο ή στα πρόσωπα που των βαρύνουν. Εξαιρούνται αμοιβές για παράσταση σύνταξης συμβολαιογραφικών πράξεων και για δίκες μισθωτικών διαφορών ή διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ΄ ορόφους (κωδικοί 041-042)

Από αυτές τις δαπάνες αφαιρείται:

α) Το 20% της δαπάνης.

β) Σε περίπτωση που το εισόδημα προκύπτει βάσει των αντικειμενικών δαπανών και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, κατ΄ εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 19 του ΚΦΕ, το συνολικό ποσό αμοιβών επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση δεν μπορεί να υπερβεί το 10% του εισοδήματος αυτού.

10) Δαπάνη ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων για: (κωδικοί 087-088)

α) Αντικατάσταση του λέβητα πετρελαίου με εγκατάσταση τηλεθέρμανσης, ή νέα εγκατάσταση τηλεθέρμανσης ή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

β) Εργασίες αντιστάθμισης στον καυστήρα σε συνδυασμό με αυτονομία θέρμανσης και μόνωση σωληνώσεων.

γ) Αλλαγή κεντρικής εγκατάστασης κλιματισμού από χρήση πετρελαίου σε φυσικό αέριο ή νέα εγκατάσταση φυσικού αερίου.

δ) Αγορά ηλιακών συλλεκτών για εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού με χρήση ηλιακής ενέργειας.

ε) Αγορά και εγκατάσταση αποκεντρωμένων συστημάτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βασισμένων σε Ανανεώσιμες Πηγές (φωτοβολταϊκά, μικρές ανεμογεννήτριες) και συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και ψύξης-θέρμανσης με χρήση φυσικού αερίου ή ανανεώσιμων πηγών.

στ) Θερμομόνωση σε υφιστάμενα κτήρια, με τοποθέτηση θερμομονωτικών υαλοπινάκων, κουφωμάτων, τοποθέτησης θερμομόνωσης στην οροφή (δώμα ή στέγη).

ζ) Δαπάνη ενεργειακής επιθεώρησης

Αφαιρείται το 10% της δαπάνης. Το ποσό της δαπάνης επί της οποίας υπολογίζεται η μείωση 10%, δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό των 6.000 ευρώ.

Β. Από το εισόδημα του προσώπου που αφορά η δαπάνη, όταν δεν προκύπτει για το φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτός είναι μικρότερος από τη μείωση, ολόκληρο το ποσό ή η διαφορά μειώνει το φόρο του άλλου συζύγου:

1) Έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης του φορολογούμενου και των λοιπών προσώπων που τον βαρύνουν, καθώς και της διαφοράς της δαπάνης για έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης αναπήρων μελών που συνοικούν με το φορολογούμενο με εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ (047-048 με διαχωρισμό του ποσού στους κωδικούς 045-046 αν καταβλήθηκαν στο εξωτερικό)

Το ποσό που αφαιρείται είναι ίσο με το 20% του ετήσιου ποσού των εξόδων νοσοκομειακής περίθαλψης. Το ποσό της μείωσης δεν μπορεί να υπερβεί τις έξι χιλιάδες (6.000) ευρώ.

Ενδεικτικά ως έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης θεωρούνται:

• τα έξοδα νοσηλείας που καταβάλλονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή ιδιωτικές κλινικές, στα οποία περιλαμβάνονται και τα έξοδα για φαρμακευτική περίθαλψη μέσα σε αυτά, καθώς και οι δαπάνες που καταβάλλονται για διαρκή κάλυψη ιατρικών αναγκών,

• οι αμοιβές που καταβάλλονται σε νοσοκόμο για την παροχή υπηρεσιών σε ασθενή κατά τη νοσηλεία του σε νοσοκομείο ή κλινική ή στο σπίτι,

• η δαπάνη για την αντικατάσταση μελών του σώματος με τεχνητά μέλη, καθώς και η δαπάνη για την αγορά ή τοποθέτηση στο σώμα του ασθενούς οργάνων, τα οποία είναι αναγκαία για τη φυσιολογική λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, κλπ

• Ποσό ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%) της δαπάνης που καταβάλλεται σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα)

2) Για το φορολογούμενο που αποκτά εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, εφόσον εργάζεται ή κατοικεί για εννέα(9) τουλάχιστον μήνες στο έτος που απέκτησε το εισόδημα, σε παραμεθόρια περιοχή (κωδικοί 015-016)

Μείωση φόρου 60 ευρώ για κάθε τέκνο που τον βαρύνει.

Γ. Όταν το εισόδημα μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος του καθενός που δηλώθηκε με την αρχική δήλωση και όταν δεν προκύπτει για το φορολογούμενο ποσό φόρου ή αυτός είναι μικρότερος από τη μείωση, ολόκληρο το ποσό ή η διαφορά μειώνει το φόρο του άλλου συζύγου:

1) Ενοίκιο κύριας κατοικίας (κωδικοί 811-813)

2) Ενοίκιο παιδιών που σπουδάζουν (κωδικοί 817, 819, 821, 823)

3) Δίδακτρα για φροντιστήρια, ιδιαίτερα μαθήματα κλπ (κωδικοί 079-080 και 81-085)

Το ποσό που αφαιρείται είναι ίσο με το 20% της δαπάνης ποσού μέχρι 1.200 ευρώ και μέχρι 240 ευρώ ποσό μείωσης από το φόρο. Υπολογισμός μείωσης διακεκριμένα για το φορολογούμενο και κάθε τέκνο που το βαρύνει.

Δ. Όταν το εισόδημα μερίζεται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος του καθενός που δηλώθηκε με την αρχική δήλωση:

Ασφάλιστρα ζωής, θανάτου, ατυχημάτων ασθενείας του συζύγου, της συζύγου, των τέκνων που τους βαρύνουν (κωδικοί 073-074)

Αφαιρείται το 20% της δαπάνης του ποσού. Το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση ανέρχεται μέχρι 1.200 ευρώ για άγαμο και μέχρι 2.400 ευρώ για οικογένεια.

Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίο «Φορολογική Δήλωση 2011 για Φυσικά Πρόσωπα» των Χ.Παύλου και Ι.Γκούρλια.

in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024