Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας-Προϋποθέσεις απονομής σύνταξης Δημοσίων Υπαλλήλων-Συνταξιοδότηση μητέρων-Νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις 35ετίας από 1/1/2013 και μετά των μέχρι τις 31/12/1992 ασφαλισμένων-Όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση γυναικών&αντρών

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας για τη σύνταξη Ερώτηση Τι ισχύει αυτή τη στιγμή για την αναγνώριση στρατιωτικής θητείας σαν συντάξιμος χρόνος στο ΙΚΑ και υπάρχει πρόθεση να αλλάξει στο μέλλον; Απάντηση Η αναγνώριση ισχύει μόνο με εξαγορά. Η στρατιωτική θητεία πρέπει να αναγνωρίζεται στο τέλος των ασφαλιστικών μας σχέσεων και πάντα μετά από διαπίστωση ότι θα […]

Αναγνώριση στρατιωτικής θητείας για τη σύνταξη

Ερώτηση
Τι ισχύει αυτή τη στιγμή για την αναγνώριση στρατιωτικής θητείας σαν συντάξιμος χρόνος στο ΙΚΑ και υπάρχει πρόθεση να αλλάξει στο μέλλον;

Απάντηση
Η αναγνώριση ισχύει μόνο με εξαγορά.
Η στρατιωτική θητεία πρέπει να αναγνωρίζεται στο τέλος των ασφαλιστικών μας σχέσεων και πάντα μετά από διαπίστωση ότι θα μας δώσουν:
α. Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μόνο.
β. Διαφορά χρηματική σε σύνταξη η οποία θα μπορεί να γίνει απόσβεση σε μικρό χρονικό διάστημα.
Με τον Ν.3863/2010 μειώνεται σταδιακά από 2011 το ποσό για την εξαγορά στρατιωτικής θητείας κατά 30% και από 2015 κατά 50%.

Προϋποθέσεις απονομής σύνταξης Δημοσίων Υπαλλήλων

Ερώτηση
Ποιες είναι οι γενικές συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων;

Απάντηση
Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει να συμπληρώσει ο υπάλληλος στην υπηρεσία προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί.
Οι υπηρεσίες που λογίζονται για τη θεμελίωση είναι οι υπηρεσίες που έχουν προσφερθεί στο δημόσιο, στους ΟΤΑ και τα άλλα Ν.Π.Δ.Δ. με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (τακτικού, έκτακτου, συμβασιούχου, ημερομίσθιου και με σύμβαση έργου υπό προϋποθέσεις) καθώς και υπηρεσίες που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις.
Ο χρόνος απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για θεμελίωση συνυπολογίζεται για τους προσληφθέντες μετά την 1/1/1983. Δεν συνυπολογίζεται για τους προσληφθέντες μέχρι και 31/12/1982.
Ο χρόνος απασχόλησης στην αλλοδαπή συνυπολογίζεται στους εκπαιδευτικούς που είναι παλαιοί ασφαλισμένοι, εφόσον πρόκειται για προϋπηρεσία σε σχολεία της αλλοδαπής και δίδαξαν σε τάξεις ελληνοπαίδων. Δεν συνυπολογίζεται στους παλαιούς ασφαλισμένους εφόσον οι σχετικές εισφορές μεταφερ8θού σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης της χώρας καθώς και σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις.
Ο χρόνος απασχόλησης σε χώρες-μέλη της Ε.Ε. συνυπολογίζεται μετά τη έναρξη της ισχύος των κοινοτικών κανονισμών 1408/1971, 574/1972 και 1606/1998, εφόσον ο υπάλληλος ή ο στρατιωτικός έχει προσληφθεί-καταταγεί μετά την 1/1/1983 και σε κάθε περίπτωση εφόσον ο χρόνος απασχόλησης του στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. διανύθηκε στο δημόσιο τομέα.
Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας (κληρωτού – εφέδρου) συνυπολογίζεται μαζί με την υπόλοιπη δημόσια υπηρεσία του υπαλλήλου – λειτουργού για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος (με εξαγορά ή χωρίς εξαγορά).
Ο χρόνος σπουδών κατά κανόνα δεν συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος αφού δεν λογίζεται ως συντάξιμος. Κατ’ εξαίρεση συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τους μόνιμους στρατιωτικούς ο χρόνος σπουδών στις στρατιωτικές σχολές και για τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας ο χρόνος σπουδών στις αντίστοιχες παραγωγικές σχολές.
Ο υπάλληλος που συμπληρώνει τον ελάχιστο χρόνο για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μπορεί να αποχωρήσει από την υπηρεσία δεν είναι όμως δυνατή η καταβολή της σύνταξης του αν δεν έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας.
Το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση είναι η ηλικία που πρέπει να έχει συμπληρώσει ο υπάλληλος προκειμένου να αρχίσει να του καταβάλλεται η σύνταξη που έχει δικαιωθεί. Δεν είναι απαραίτητο να έχει συμπληρώσει το απαιτούμενο όρο ηλικίας κατά το χρόνο θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Ο υπάλληλος μπορεί να αποχωρήσει από την υπηρεσία και να πάρει τη σύνταξη του όταν συμπληρώσει το απαιτούμενο όριο ηλικίας.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν όλοι τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τα όρια ηλικίας για την έναρξη πληρωμής της σύνταξης, ανάλογα με την κατηγορία (στρατιωτικοί, πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι), την ιδιότητα του νέου ή του παλαιού ασφαλισμένου, το χρόνο διορισμού – κατάταξης και το χρόνο θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Επισημαίνεται ότι για τους δικαστικούς λειτουργούς, το κύριο προσωπικό του Ν.Σ.Κ., το φυλακτικό προσωπικό των καταστημάτων κράτησης για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας δεν απαιτείται η συμπλήρωση οιουδήποτε ορίου ηλικίας για την έναρξη πληρωμής της σύνταξης που έχουν δικαιωθεί.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί και πολιτικοί, με την ιδιότητα του παλαιού ασφαλισμένου δικαιούνται σύνταξη σε περίπτωση παραίτησης τους από τη υπηρεσία εφόσον έχουν συμπληρώσει 15ετή πλήρη πραγματική συντάξιμη υπηρεσία και το 65ο έτος της ηλικίας τους για τους άνδρες ή το 60ο έτος γα τα γυναίκες.
Νέος ασφαλισμένος είναι εκείνος ο οποίος ασφαλίστηκε για πρώτη φορά σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης μετά την 1/1/1993.
Παλαιός ασφαλισμένος είναι όποιος ασφαλίστηκε για πρώτη φυρά σε ασφαλιστικό οργανισμό κύριας ασφάλισης μέχρι και την 31/12/1992.

Συνταξιοδότηση μητέρων

Ερώτηση
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μητέρων σύμφωνα με Ν.3863/2010;

Απάντηση
Για την κατηγορία αυτή των ασφαλισμένων προβλέπεται κατοχύρωση/θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, με βάση το τρίτο πριν το τέλος εδάφιο της παρ. 17 στο οποίο ορίζεται ότι και στην περίπτωση αυτή όπου αυξάνονται από την 1/1/2011 τα όρια ηλικίας, οι ασφαλισμένες ακολουθούν το όριο ηλικίας – όπως αυτό διαμορφώνεται κατά τη χρονική στιγμή κατά την οποία συμπληρώνουν σωρευτικά 5.500 ημέρες ασφάλισης και το παιδί τους δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Δεδομένου ότι το ισχύον μέχρι 31/12/2010 όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ανηλίκων είναι το 50ο για μειωμένη σύνταξη και το 55ο για πλήρη σύνταξη, όλες οι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μητέρες οι οποίες σε κάποια χρονική στιγμή – που μπορεί να ανατρέξει πολύ πριν την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 3863/2010 δεν μπορεί όμως να υπερβεί την 31/12/2010 – συμπλήρωσαν σωρευτικά τις 5500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο παιδί, συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε με τα ανωτέρω όρια ηλικίας και χωρίς να εξετάζεται αν κατά τη συμπλήρωση των ορίων ηλικίας συνέτρεχε ή όχι η ανηλικότητα του παιδιού.
Η μείωση της σύνταξης -σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί το 55ο έτος της ηλικίας- θα χωρεί για όσους μήνες υπολείπονται από την αίτηση μέχρι την συμπλήρωση του ανωτέρω ορίου ηλικίας.
Αντίθετα, εάν οι ανωτέρω προϋποθέσεις (συμπλήρωση 5500 ημερών και ανήλικο παιδί) συντρέχουν από 1/1/2011 και μετά, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων ασφαλισμένων πριν την 1/1/1993 διαμορφώνονται ως εξής:
• 2011 57ο έτος για πλήρη 52ο έτος για μειωμένη
• 2012 60ο έτος για πλήρη 55ο έτος για μειωμένη
• 2013 και μετά 65ο έτος για πλήρη 60ο έτος για μειωμένη
Όσον αφορά δε τον χρόνο έναρξης ισχύος των ανωτέρω διατάξεων, αυτές εφαρμόζονται από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν.3863/2010, (δηλαδή από 15/7/2010), καθότι όπου ο νομοθέτης ήθελε να θέσει διαφορετική ημερομηνία έναρξης ισχύος, γίνεται σαφής αναφορά στις επιμέρους διατάξεις.
2. Κατόπιν των ανωτέρω, οι περιπτώσεις των ασφαλισμένων πριν την 1/1/1993 μητέρων που πληρούν τις ως άνω προϋποθέσεις πρέπει να αντιμετωπισθούν ως εξής:
α. Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από 15/7/2010 και μετά θα κριθούν σύμφωνα με τα προαναφερόμενα.
β. Για τις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εφόσον η αίτηση είχε υποβληθεί από 15/7/2010 και μετά, θα πρέπει να προβείτε στην αναθεώρηση της συνταξιοδοτικής απόφασης, κατόπιν αιτήσεως όχλησης από τις ασφαλισμένες.
γ. Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν πριν την 15/7/2010, μπορούν να κριθούν σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, με έναρξη συνταξιοδότησης την 15/7/2010 εφόσον συναινούν οι ενδιαφερόμενες.
δ. Για τις περιπτώσεις που έχουν ήδη εκδοθεί συνταξιοδοτικές αποφάσεις, εφόσον η αίτηση συνταξιοδότησης είχε υποβληθεί πριν την 15/7/2010, προκειμένου να εφαρμοστούν οι προαναφερόμενες διατάξεις, απαιτείται η υποβολή αίτησης από τις ενδιαφερόμενες για ανάκληση της συνταξιοδοτικής απόφασης, με έντοκη επιστροφή των ήδη καταβληθεισών συντάξεων και έναρξη καταβολής από ημερομηνία υποβολής της νέας αίτησης.
3. Τέλος σας ενημερώνουμε, ότι σε όσες ασφαλισμένες που δεν έχουν συμπληρώσει το 50ο έτος της ηλικίας τους, προσέρχονται και ζητούν βεβαίωση για κατοχύρωση του ανωτέρω δικαιώματος, προκειμένου να μην υποβάλλουν σχετική αίτηση, θα πρέπει να χορηγείτε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα.

Νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση με τις διατάξεις 35ετίας από 1/1/2013 και μετά των μέχρι τις 31/12/1992 ασφαλισμένων

Ερώτηση
Ποιο είναι το νέο όριο συνταξιοδότησης με βάση την 35ετία, από 1/1/2011 και μετά, για τους παλαιούς ασφαλιζόμενους (μέχρι 31/12/1992);

Απάντηση
Σύμφωνα με το Ν.3863/2010:
Β. στην σταδιακή αύξηση του 58ου έτους – που αποτελεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης – το οποίο , αρχής γενομένης από 1/1/2012, αυξάνεται ανά ένα έτος κάθε χρόνο, έως ότου διαμορφωθεί στο 60ο.
Ο ανακαθορισμός του χρόνου ασφάλισης και του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης εμφαίνεται αναλυτικά κατ’ έτος στον παρατιθέμενο πίνακα:

ΕΤΟΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010 10,500 58
2011 10,800 58
2012 11,100 59
2013 11,400 60
2014 11,700 60
2015 12,000 60

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ:
Εφιστούμε την προσοχή σας στη ρύθμιση της παρ.8 του κοινοποιούμενου άρθρου, σύμφωνα με την οποία ο ασφαλισμένος/η δικαιούται σύνταξη με τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας και του χρόνου ασφάλισης που ισχύουν κατά το έτος συμπλήρωσης των 10.500 Η.Ε.

Παράδειγμα:
Ασφαλισμένος που το έτος 2011 έχει πραγματοποιήσει 10.500 Η.Ε. θα πάρει σύνταξη με τις προϋποθέσεις που ισχύουν κατά το ίδιο έτος, δηλαδή θα δικαιωθεί πλήρους σύνταξης όταν συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας και 10.800 ημέρες ασφάλισης.
Θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχουν και οι ασφαλισμένοι που κατά το έτος 2010 συμπληρώνουν το χρόνο ασφάλισης (δηλαδή τα 10.500) με αναγνώριση χρόνων που προβλέπονται στην παρ.2 του άρθρου 10 του Ν.825/1978, εφόσον υποβάλλουν σχετικό αίτημα για αναγνώριση μέχρι 31/12/2013.
Τα άτομα της κατηγορίας αυτής συνταξιοδοτούνται οποτεδήποτε στο όριο ηλικίας που ισχύει το 2010, δηλαδή στο 58ο (παρ.18 του άρθρου 10).

Όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση γυναικών

Ερώτηση
Ασφαλισμένοι που σήμερα διαθέτει 10.000 ημέρες ασφάλισης και ηλικία 54ων ετών άγαμη. Πότε δικαιούται πλήρη σύνταξη;

Απάντηση
Οι 10.000 ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται μέχρι 31/12/2010 αυξάνονται από 1/1/2011 κατά 400 ημέρες κατ’ έτος και μέχρι τη συμπλήρωση 12.000 ημερών ασφάλισης.
Το 57ο έτος (όριο ηλικίας λήψης πλήρους σύνταξης μέχρι 31/12/2010) αυξάνεται για το έτος 2011 στο 58ο έτος, ενώ από το 2012 και για κάθε επόμενο έτος αναπροσαρμόζεται κατά έξι μήνες κατ’ έτος , μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου έτους της ηλικίας τους.
Το μέχρι την 31/12/2010 όριο ηλικίας των 55 ετών που απαιτείται για λήψη μειωμένης σύνταξης καθορίζεται το 2011 στο 56ο έτος, ενώ από 1/1/2012 αυξάνεται κατά έξι μήνες κατ’ έτος και μέχρι τη συμπλήρωση του 60ου. Όπως προκύπτει με σαφήνεια από την γραμματική διατύπωση της κοινοποιούμενης διάταξης το δικαίωμα λήψης μειωμένης σύνταξης χωρεί μόνο κατά τη μεταβατική περίοδο της αύξησης των ορίων ηλικίας.
Η εξέλιξη του ορίου ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης καθώς και του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης των γυναικών αποτυπώνονται στον παρατιθέμενο πίνακα:

ΕΤΟΣ ΗΜΕΡΕΣ ΟΡΙΟ ΟΡΙΟ
ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΓΙΑ
ΠΛΗΡΗ ΜΕΙΩΜΕΝΗ
ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΥΝΤΑΞΗ
2010 10.000 57 55
2011 10.400 58 56
2012 10.800 58.5 56.5
2013 11.200 59 57
2014 11.800 59.5 57.5
2015 12.000 60 58

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης απαιτείται , όπως άλλωστε προκύπτει σαφώς από τη γραμματική διατύπωση της παραγράφου 13 του ίδιου άρθρου, από το συνολικό κατά περίπτωση απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης να έχουν πραγματοποιηθεί 100 ημέρες κατ’ έτος την αμέσως προηγούμενη του έτους υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης 5ετία.

Όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση ανδρών

Ερώτηση
Άνδρας που σήμερα διαθέτει 10.000 ημέρες διαδοχικής ασφάλισης, πότε μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη;

Απάντηση

Άνδρες ασφαλισμένοι
Το 62ο έτος της ηλικίας που αποτελεί το όριο ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης με 10.000 ημέρες μέχρι 31/12/2010 ανακαθορίζεται το 2011 στο 63ο έτος και για κάθε επόμενο έτος αυξάνεται κατά έξι μήνες μέχρι τη συμπλήρωση του 65ου έτους.
Η εξέλιξη του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πλήρους συνταξιοδότησης εμφαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

ΕΤΟΣ ΗΜΕΡΕΣ ΟΡΙΟ
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ
2010 10.000 62
2011 10.000 63
2012 10.000 63.5
2013 10.000 64
2014 10.000 64.5
2015 10.000 65

ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ:
Ο ασφαλισμένος/η δικαιούται σύνταξη στο όριο ηλικίας και με το χρόνο ασφάλισης, όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος που συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης.
Παράδειγμα:
Ασφαλισμένη που συμπληρώνει τις 10.000 ημέρες ασφάλισης το έτος 2012 θα συνταξιοδοτηθεί με πλήρες ποσό σύνταξης, όταν συμπληρώσει 10.800 ημέρες ασφάλισης και το 58,5 έτος της ηλικίας της (ακολουθεί δηλαδή το όριο ηλικίας και το χρόνο ασφάλισης όπως έχουν διαμορφωθεί κατά το έτος 2012).
Εφιστούμε την προσοχή σας στο σημείο αυτό ότι θεμελιωμένα δικαιώματα με τον χρόνο ασφάλισης και το αντίστοιχο όριο ηλικίας που ισχύει κατά το έτος 2010 θεωρούνται ότι έχουν και οι ασφαλισμένοι/ες που συμπληρώνουν τις 10.000 ημέρες ασφάλισης εντός του τρέχοντος έτους, με αναγνώριση χρόνου που προβλέπεται στο άρθρο 40 του Ν.2084/1992.
Σύμφωνα με τη ρητή πρόβλεψη του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του άρθρου 40 του Ν.2084/1992 που αντικαθίσταται με την παρ. 18 του κοινοποιούμενου άρθρου, τίθεται προθεσμία μέχρι 31/12/2013 για την υποβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου/ης σχετικής αίτησης για αναγνώριση.

Εργαζόμενοι μεταλλείων – λιγνιτωρυχείων
Oι ασφαλισμένοι που πραγματοποιούν χρόνο ασφάλισης 4.500 ημέρες, από τις οποίες τουλάχιστον 3.600 ημέρες σε εργασίες μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων, δικαιούνται σύνταξη, χωρίς την προϋπόθεση των 1.000 ημερών εργασίας κατά την τελευταία, προ του καθοριζόμενου από τις ισχύουσες διατάξεις ορίου ηλικίας, δεκαετία.

(Πηγή: Απόσπασμα από το βιβλίο «Επίκαιρα Εργατικά και Ασφαλιστικά Θέματα» των κ.κ. Ευάγγελου Πάντζου και Ιωάννη Σωπασή)

in.gr

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024