Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φ.01.012 Συμπλήρωση Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

Φ.01.012 Συμπλήρωση Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα

Όλα τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα είναι υποχρεωμένα να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, ανεξάρτητα αν τα εισοδήματά τους υπόκεινται ή όχι σε φορολογία. Οδηγίες για τον τρόπο συμπλήρωσης της δήλωσης και το φόρο που προβλέπεται.

Συμπλήρωση Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Νομικών Προσώπων μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (έντυπο Φ.01.012)

1. Υποχρέωση υποβολής-τρόπος υποβολής

Υποχρέωση υποβολής. Η υποχρέωση υποβολής δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, υπάρχει ανεξάρτητα αν τα εισοδήματα τους αυτά υπόκεινται ή όχι σε φορολογία.

Τρόπος υποβολής. Η δήλωση υποβάλλεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονικά (ΠΟΛ 1020/2011 και εγκ. 103388/1-3-2011).

2. Αρμόδιος προϊστάμενος για την παραλαβή

Αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ για την παραλαβή της δήλωσης είναι:

α) Για τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ της περιφέρειας της έδρας τους.

β) Για τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, ο προϊστάμενος Δ.Ο.Υ της περιφέρειας που είναι στην Ελλάδα, η κύρια μόνιμη εγκατάσταση. Επίσης για αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που δεν έχουν μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, αρμόδιος είναι ο Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ ΦΑΕΕ Αθηνών για το σύνολο των εισοδημάτων τους στην Ελλάδα από κάθε πηγή.

3. Χρόνος Υποβολής

Με τις διατάξεις της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 107 του Ν. 2238/1994 ορίζεται, ότι η δήλωση φόρου εισοδήματος υποβάλλεται από τα νομικά πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρου 101 του ίδιου νόμου (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου) μέχρι τις 12 Απριλίου του οικείου οικονομικού έτους, για τα εισοδήματα που απέκτησαν μέσα στο αμέσως προηγούμενο έτος, ανεξάρτητα εάν τα εισοδήματα αυτά υπόκεινται ή όχι σε φορολογία. Όταν δηλώνεται εισόδημα από την εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης ή αν τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας Κ.Β.Σ., η δήλωση υποβάλλεται μέχρι τις 15 Απριλίου του οικείου οικονομικού έτους (εγκ.1070685/11032/Β0012/30-9-2008).

Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα

Προθεσμία(*)

Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου και τα κάθε είδους ιδρύματα που δεν τηρούν βιβλία ή τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., ανεξάρτητα αν τα εισοδήματά τους υπόκεινται ή όχι σε φορολογία.

Μέχρι 12 Απριλίου 2011

(Ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.)

Τα ίδια ως άνω πρόσωπα εφόσον δηλώνουν εισόδημα από την εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης, υποκείμενο σε φορολογία εισοδήματος

Μέχρι 15 Απριλίου 2011

(Ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.)

Τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας του Κ.Β.Σ.

Μέχρι 15 Απριλίου 2011

(Ανεξάρτητα από το τελευταίο ψηφίο του Α.Φ.Μ.)

(*) όπως οι προθεσμίες αυτές ισχύουν βάσει της από 24/3/2010 ανακοίνωσης του Υ.Ο.

4. Τι περιλαμβάνεται στη δήλωση Φ.01.012

α) Τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, θα περιλαμβάνουν στη δήλωση τα εισοδήματα που απόκτησαν μέσα στο προηγούμενο οικονομικό έτος και τα οποία προέρχονται:

αα) από εκμίσθωση ακινήτων

ββ) από κινητές αξίες

γγ) από γεωργικές επιχειρήσεις ή από συμμετοχή σε εμπορική επιχείρηση (π.χ. λόγω περιέλευσης στο νομικό μη κερδοσκοπικό πρόσωπο εταιρικών μεριδίων από κληρονομικό δικαίωμα).

β) Τα Αλλοδαπά νομικά πρόσωπα θα περιλάβουν τα εισοδήματα που απόκτησαν από κάθε πηγή μέσα στο χρόνο αυτό.

5. Καταβολή φόρου

Σύμφωνα με το άρθρο 110 του ΚΦΕ, ο φόρος που προκύπτει μετά την έκπτωση των ποσών που προκαταβλήθηκαν ή παρακρατήθηκαν, τα τέλη χαρτοσήμου, η εισφορά ΟΓΑ και το ποσό της προκαταβολής, καταβάλλονται σε οκτώ (8) ίσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες, η μεν πρώτη με την υποβολή της εμπρόθεσμης δήλωσης, οι δε υπόλοιπες επτά (7), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα των επτά (7) επόμενων μηνών, από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης.

Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του οφειλόμενου ποσού, παρέχεται έκπτωση 1,5% επί του καταβαλλόμενου ποσού (παρ. 1 άρθρου 14 Ν. 3842/2010 και ισχύει για δηλώσεις οικ. έτους 2010 και επόμενων).

Δήλωση που υποβάλλεται χωρίς την καταβολή του οφειλόμενου ποσού θεωρείται απαράδεκτη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν ισχύουν οι διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του Ν 3296/2004 περί αυτοπεραίωσης, έστω και αν έχουν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις.

6. Συμπληρωματικός φόρος

Στο ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα που αποκτούν όλα τα προαναφερόμενα πρόσωπα (κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα) επιβάλλεται και συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 3%.

Το ποσό του φόρου αυτού δεν μπορεί να υπερβεί το ποσό του φόρου εισοδήματος που αναλογεί στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα του νομικού προσώπου.

Ο συμπληρωματικός φόρος δεν επιβάλλεται στα εισοδήματα ακινήτων των νομικών προσώπων που απαλλάσσονται της φορολογίας κατά το άρθρο 103 του ΚΦΕ.

7. Εκπτώσεις από το φόρο

Από το συνολικό ποσό φόρου, και του συμπληρωματικού εκπίπτουν:

• Ο προκαταβληθείς ή παρακαρατηθείς φόρος (εισοδήματος κινητών αξιών, υπεραξίας του άρθρου 13§§1,2 ΚΦΕ, εμπορικών επιχειρήσεων κλπ).

• Ο φόρος που αναλογεί στο μέρος των φορολογηθέντων με ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης εισοδημάτων που διανέμονται και με τα οποία έχουν προσαυξηθεί τα υποκείμενα σε φορολογία κέρδη του νομικού προσώπου, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3 του άρθρου 106 του ΚΦΕ.

• Για τις τραπεζικές και ασφαλιστικές, εκπίπτει και ο φόρος που παρακρατήθηκε ή προεισπράχθηκε για τα φορολογηθέντα εισοδήματα με ειδικό τρόπο με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης και τα οποία αναλογούν στη χρονική περίοδο που τα νομικά αυτά πρόσωπα είχαν στο χαρτοφυλάκιο κυριότητάς τους τίτλους επενδύσεων που παράγουν τα εισοδήματα αυτά.

• Ο φόρος που καταβλήθηκε αποδεδειγμένα στην αλλοδαπή, για τα εισοδήματα που προέκυψαν σε αυτήν. Ειδικά, για μερίσματα που εισπράττει ημεδαπή μητρική εταιρεία από αλλοδαπή θυγατρική εταιρεία, εκπίπτει το άθροισμα των ποσών του φόρου που τυχόν καταβλήθηκε ως φόρος εισοδήματος νομικού προσώπου, καθώς και του φόρου που παρακρατήθηκε ως φόρος επί του μερίσματος, τόσο στο επίπεδο της θυγατρικής όσο και στο επίπεδο οποιασδήποτε άλλης θυγατρικής χαμηλότερου επιπέδου του ίδιου ή άλλου κράτους με αυτήν, κατά το μέρος το οποίο αναλογεί στα πιο πάνω μερίσματα που εισπράττει η ημεδαπή μητρική εταιρεία.

Ύψος έκπτωσης. Το ποσό του φόρου που εκπίπτει δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που αναλογεί για το εισόδημα αυτό στην Ελλάδα.

Δικαιολογητικά. Για την απόδειξη του ύψους του φόρου που έχει καταβληθεί εκτός Ελλάδας και για το ποσό του διανεμόμενου μερίσματος που τελικώς κτάται από την ημεδαπή ανώνυμη εταιρεία απαιτείται βεβαίωση εκδιδόμενη στη χώρα καταβολής του φόρου, από Ορκωτό Ελεγκτή ή άλλη αρμόδια αρχή της χώρας.

Όταν το ποσό του φόρου που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που αναλογεί, η επί πλέον διαφορά συμψηφίζεται στο υπόλοιπο ποσό που προκύπτει για βεβαίωση.

8. Προκαταβολή φόρου

Ποσοστά Προκαταβολής

Σύμφωνα με το άρθρο 111 του ΚΦΕ, με βάση την δήλωση του νομικού προσώπου βεβαιώνεται ως προκαταβολή φόρου ποσοστό ανάλογα με τη μορφή του νομικού προσώπου. Η βεβαίωση της προκαταβολής γίνεται έναντι του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα της διανυόμενης διαχειριστικής περιόδου ή ημερολογιακού έτους κατά περίπτωση. Τα ποσοστά προκαταβολής έχουν αυξηθεί με την παρ. 3 του άρθρου 19 του νόμου 3697/2008, με εξαίρεση αυτά των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Τα νέα ποσοστά ισχύουν για τις δηλώσεις του οικ. έτους 2009 και επομένων.

Προκαταβολή φόρου υπολογίζεται και στις προσωρινές δηλώσεις που υποβάλλουν τα υπό εκκαθάριση νομικά πρόσωπα.

9. Συνοδευτικά δικαιολογητικά της δήλωσης

Η δήλωση υποβάλλεται σε τρία(3) αντίγραφα από τα οποία το ένα επιστρέφεται στο νομικό πρόσωπο αφού προηγουμένως υπογραφεί για την παραλαβή από τον υπάλληλο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.

Η δήλωση συνοδεύεται, κατά περίπτωση, από τα εξής δικαιολογητικά έγγραφα και στοιχεία που πρέπει να υποβάλλονται μαζί με αυτή:

α. Αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων οικοδομών – γαιών, Ε2.

β. Βεβαίωση για το ποσό των τόκων κτλ. και του φόρου που παρακρατήθηκε, κατά περίπτωση.

γ. Βεβαίωση της αλλοδαπής τράπεζας για το ποσό των τόκων που αποκτήθηκαν στην αλλοδαπή και δεν έχουν εισαχθεί.

δ. Δύο (2) αντίτυπα του εντύπου Ε3 «Μηχανογραφικό Δελτίο Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών», εφόσον συντρέχει περίπτωση.

ε. Αναλυτική κατάσταση με τα ενοίκια που κατέβαλαν στο αμέσως προηγούμενο ημερολογιακό έτος, το ονοματεπώνυμο του εκμισθωτή και τη διεύθυνση κατοικίας αυτού.

στ. Αναλυτική κατάσταση των δαπανών επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης και συγκεντρωτική κατάσταση των πάγιων και λειτουργικών δαπανών που εκπίπτουν με βάση τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 13 του άρθρου 105 του Κ.Φ.Ε, για τα νομικά πρόσωπα που υποβάλλουν δήλωση χωρίς τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων και δικτυακών υποδομών.

Πρόκειται για τις δαπάνες επισκευής, συντήρησης, ανακαίνισης, τις πάγιες και λειτουργικές δαπάνες και κάθε είδους άλλη δαπάνη των νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρυμάτων, οι οποίες εκπίπτουν μέχρι το 50% επί των ακαθάριστων εσόδων, εφόσον καλύπτεται από νόμιμα παραστατικά.

ζ. Σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης δε συνυποβάλλονται τα ως άνω δικαιολογητικά. Το νομικό πρόσωπο υποχρεούται να τα διατηρεί για σκοπούς επαλήθευσης και ελέγχου (ΠΟΛ 1020/11-2-2011).

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί προδημοσίευση μέρους του βιβλίου Φορολογική Δήλωση για Νομικά Πρόσωπα των Χ. Παύλου και Ι. Γκούρλια.


in.gr

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024