Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πενήντα ευρώ στον συμβολαιογράφο, αφού πεθάνεις

Πενήντα ευρώ στον συμβολαιογράφο, αφού πεθάνεις

Τον γόρδιο δεσμό της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία υποστηρίζει ότι θα κόψει ο υπουργός Εργασίας με το πρόγραμμα «Αριάδνη», το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2013. Η άδεια γάμου, η άδεια ταφής, όπως και κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται με χρέωση 50 ευρώ στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν ηλεκτρονικά τα Ταμεία. Στις περιπτώσεις θανάτου το κόστος θα επιβαρύνει τα Ταμεία, ενώ στις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη. 

Τον γόρδιο δεσμό της παραβατικότητας στα ασφαλιστικά ταμεία υποστηρίζει ότι θα κόψει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την εφαρμογή του προγράμματος «Αριάδνη» από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Βάσει του προγράμματος αυτού, το οποίο θα θεσμοθετηθεί με σχετικό νομοσχέδιο, η άδεια γάμου, η άδεια ταφής, όπως και κάθε μεταβολή της οικογενειακής κατάστασης που αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία, θα δηλώνεται στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ενημερώνουν μέσω ηλεκτρονικού συστήματος τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η συμβολαιογραφική πράξη θα στοιχίζει 50 ευρώ. Στις περιπτώσεις θανάτου το κόστος θα επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία και θα συμπεριλαμβάνεται στα έξοδα κηδείας, ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις το κόστος θα επιβαρύνει τον ιδιώτη. Δεν θα υπάρχει δαπάνη συμβολαιογράφου στις περιπτώσεις γνωστοποίησης συμφώνων συμβίωσης.

Ερωτηθείς στην πρωινή εκπομπή του Mega γιατί δεν αναλαμβάνει το Ληξιαρχείο να ενημερώνει τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Βρούτσης απάντησε πως αυτό δεν γίνεται γιατί στην εν λόγω υπηρεσία δεν υπάρχει μηχανοργάνωση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Βρούτσης, τα Ταμεία θα εξοικονομήσουν περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ μετά την 1/1/2013. Τα δεδομένα, που θα συλλέγουν οι συμβολαιογράφοι, θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς, στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλιση (ΗΔΙΚΑ Α.Ε), στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) και στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών.

Με τον τρόπο αυτό, θα αναστέλλεται άμεσα η είσπραξη συντάξεων και παροχών από μη δικαιούμενα πρόσωπα, θα ακυρώνονται τα ασφαλιστικά βιβλιάρια από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ οι Δημόσιες Οικονομικές Εφορίες θα μπορούν να αξιολογούν, σε «ζωντανό χρόνο», τα νέα δεδομένα σε φορολογικό επίπεδο και σε επίπεδο περιουσιολογίου.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στην Ελλάδα συμβαίνουν κάθε χρόνο 110.000 θάνατοι, 60.000 γάμοι και σύμφωνα συμβίωσης και 13.000 διαζύγια.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο «για μεταρρυθμιστικό άλμα, που καταπολεμά την παραβατικότητα εμποδίζοντας τη γέννησή της».

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ότι τα κενά του συστήματος επιτρέπουν να δημιουργούνται νησίδες παραβατικότητας. «Η πλημμελής μηχανοργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος και των Ληξιαρχείων, η αδυναμία ηλεκτρονικής διασύνδεσης και ανταλλαγής πληροφόρησης Ληξιαρχείων, που ήδη χειρίζονται ετησίως 2 εκατομμύρια εγγραφές, των Ασφαλιστικών Ταμείων και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων καθιστούν το σύστημα τυφλό και επιτρέπουν την παράνομη είσπραξη συντάξεων και ασφαλιστικών παροχών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, εκτός από τις συντάξεις που εξακολουθούν να καταβάλλονται και μετά το θάνατο των δικαιούχων, υπάρχουν και άλλες πηγές διαρροών. Συντάξεις χηρείας εξακολουθούν να εισπράττονται από ωφελούμενους που έχουν συνάψει νέο γάμο, το ίδιο δε συμβαίνει και με συντάξεις άγαμων θυγατέρων που έχουν συνάψει νέο γάμο ή έχουν καταρτίσει σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, οικογενειακά επιδόματα εξακολουθούν να καταβάλλονται σε διαζευγμένους που δεν έχουν πλέον την επιμέλεια.

Ακόμη δε και στην περίπτωση της νόμιμης διακοπής της σύνταξης, αυτή συχνά επέρχεται μετά τέσσερις μήνες, κάτι που στερεί από τα Ταμεία ρευστότητα που κυμαίνεται από τα 250 έως τα 300 εκατ. ευρώ, σε ετήσια βάση.

Ο κ. Βρούτσης διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε δεν πρόκειται να λειτουργήσει ανταγωνιστικά με το έργο της ολοκλήρωσης του Εθνικού Μητρώου Πολιτών ή τα Ληξιαρχεία. Πρόσθεσε, όμως, ότι το έργο του Εθνικού Μητρώου αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τριετίας, ενώ οι ανάγκες των Ταμείων είναι άμεσες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το γιατί δεν χρησιμοποιούνται τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ο υπουργός Εργασίας απάντησε ότι τα ΚΕΠ έχουν μειωθεί και δεν ξεπερνούν τα 300 σε όλη τη χώρα και έχουν προβλήματα λειτουργίας, ενώ οι συμβολαιογράφοι έχουν παρουσία σε όλες τις έδρες των ειρηνοδικείων και καλύπτουν περισσότερα από 3.000 σημεία σε όλη την επικράτεια, ακόμη και στις απομακρυσμένες περιοχές.

Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι το κόστος των Ταμείων από την κάλυψη της συμβολαιογραφικής δαπάνης, με βάση το μέσο όρο του αριθμού των θανάτων στη χώρα μας, δεν θα ξεπερνά τα 4.500.000 ευρώ, από τα οποία 500.000 ευρώ με τη μορφή τελών και χαρτοσήμου και 1 εκατ. ευρώ με τη μορφή φόρου θα επιστρέφουν στο κράτος. Κατά συνέπεια, το πρόγραμμα κοστίζει λιγότερο από το 1% των πόρων που εξοικονομεί.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, Κωνσταντίνο Βλαχάκη, που ήταν παρών στη συνέντευξη, το καθαρό κέρδος για τους συμβολαιογράφους θα κυμαίνεται στα 500 ευρώ, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, σε ετήσια βάση.

Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών, Πειραιά, Αιγαίου και Δωδεκανήσου τόνισε ότι οι πολίτες δεν επιβαρύνονται οικονομικά με την καθιέρωση τού συστήματος «Αριάδνη», που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2013.

«Ο πολίτης καλείται να αναπληρώσει την αδυναμία συλλογής των κρίσιμων πληροφοριών για την μεταβολή της προσωπικής και οικογενειακής του κατάστασης από τη δημόσια διοίκηση, πλην, όμως, ούτε επιβαρύνεται τελικά οικονομικά για τις πράξεις αυτές, αφού τα ποσά που καταβάλλει θα τού επιστρέφονται απ’ τους Ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε θα αντιμετωπίζει πλέον από την 1.1.2013 την ανεπάρκεια των ασφαλιστικών φορέων για την κάλυψη των αναγκών τής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αφού με το σύστημα ‘Αριάδνη’ θα ενισχυθεί η τρέχουσα ρευστότητα των ταμείων, κατά ποσό που υπερβαίνει τα 300.000.000 ευρώ» τονίζουν οι συμβολαιογράφοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024